ANNONS:
ANNONS:

”Det är roligare att spela fotboll i nya skor”

Han är jättetalangen som aldrig vågat lämna tryggheten i Källby.
Möt Johan Apell som berättar om känslan att lira i nya skor, att spela fotboll med Diabetes och varför mamma alltid packat träningsväskan.

 

Källby IF - Johan Apell
JOHAN APELL, fyller 21 år, släpande anfallare i Källby IF, mamma, pappa, bror Christoffer (24 år), bor i villa i Källby, jobbar som lärarvikarie i Götene kommun, Arsenal, golf och är fritidsintressena, håller A-lagsdebuten i Källby som 16-åring som bästa fotbollsminne och Henrik Hallström i Källby som bästa spelare som han spelat tillsammans med.

Fem snabba: 
(Johans svar i fet stil)
Mittfältare eller anfallare
Tottenham eller Chelsea
Sami Nasri eller Robin van Persie
Källby eller Arsenal
Mamma packar väskan eller packa väskan själv

Uppvuxen bara ett par minuter från planen i Källby. Var det lika självklart som det låter att det skulle bli fotboll för dig som barn?
– Ja, det var det. Både mamma och pappa har spelat och tog med mig till Eolsborg som 4-5-åring. Sedan rullade det på. Bara fem minuter med cykeln till planen gjorde att det var lätt att komma till träning och match. Vi 93:or var ett bra lag som var med i toppen av våra serier. Leif Karlsson hette vår tränare som hade oss från knattar upp till 16 år. Var riktigt roliga ungdomsår.

En ung Johan Apell.
En ung Johan Apell.

Så Eolsborg har varit ditt andra hem under uppväxten?
– Absolut. Det måste man väl säga och till viss del även idag. Själva anläggningen är väl inget speciellt och klubblokalen skulle behövas göra något med. Dock är gräsmattan på A-planen helt otrolig. Den bästa jag spelat på.

Blir man lätt kräsen när man har en hemmaplan av den kalibern?
– Ja, man blir kräsen. När man kliver ut på en bortaplan som är lite sämre så är det många i laget som tycker det är skit och klagar på planen. Men vi skyller aldrig på det om vi förlorar. Men visst är det roligare att spela hemma när man vet att man har en så fin plan. Fast åt andra sidan så inspirerar det motståndarna också.

Johan Apell som fotbollsspelare då? Hur skulle du vilja beskriva dig själv på planen och vilka är dina främsta egenskaper?
– Passningsspelet och framför allt de lite längre bollarna är det jag ser som min bästa egenskap. Sedan har jag en näsa för mål också.

Många man snackar med beskriver dig också som en ”materiallirare”. Stämmer det?
– Ha,ha. Ja, det gör det. Det handlar om att jag älskar fotbollsskor och köper gärna fler än ett par under en säsong. 2012 var det väl som värst. Då köpte jag sex par skor tror jag. Det behöver inte vara något visst märke, eller alltid den senaste modellen, men det måste vara nya skor. Första paret köper jag när konstgrässäsongen drar igång och sedan rullar det på.

Varför byter du skor så ofta då? Är det när det går dåligt eller vad handlar det om egentligen?
– Nej, jag kan byta även om det gått jättebra. Det är något visst när man har nya fotbollsskor på sig. Gillar att titta ner på dem och se och känna att de är nya. Det är helt enkelt roligare att spela fotboll i nya skor.
Jag har väl tur också att jag inte har lätt för att få skoskav i nya skor…

Apropå material. Elaka tungor säger att det är din mamma Lena som alltid packar din träningsväska. Stämmer verkligen det?
– Ha, ha. Ja, det gör det. Var väl oftare förr, men hon gör det regelbundet även idag. Hade givetvis gjort det själv, men väskan står alltid packad och klar när jag ska dra iväg. Hon vet vilka grejer som ska vara i och jag glömmer lätt själv annars. Skorna lägger jag dock i själv.

De flesta som spelat eller tränat med dig beskriver sig som en jättetalang som borde spela betydligt högre upp i seriesystemet. Varför har du aldrig testat på spel någon annanstans?
– Under ungdomsåren var jag för feg. Vågade inte lämna tryggheten och träffa nya människor. Var rädd för att bli ensam. När jag sedan blev senior har det handlat om motivationen. Jag har helt enkelt inte tyckt att fotbollen varit tillräckligt rolig för att lägga ner för mycket tid på den. Jag spelar och tränar för att ha något att göra. Så mycket mer än så är det inte för tillfället. Har dessutom haft lite problem med ryggen de senaste säsongerna och då har det känts så där att satsa någon annanstans.

Johan Apell 16 år - Utsedd till Årets spelare
Johan Apell 16 år – Utsedd till Årets spelare

Men erbjudanden har du inte saknat under åren?
– Nej, det har allt droppat in erbjudanden under åren. Började när jag var 15 år då Lidköpings IF hörde av sig. Sedan har det väl blivit ett par förfrågningar efter varje säsong. (Heimer & LFK de senaste säsongerna. Reds. anm.). Folk i min närhet har pushat mig att testa och ”att jag inte kan veta om jag trivs med det för än jag provat” men just nu räcker det med två träningar och en match i veckan för min del.

Så om du skulle beskriva dina ambitioner med fotbollen som så många undrar om. Hur skulle det låta?
– Jag vill hemsk gärna vara med Källby och lyckas. Först att ta oss upp till femman och sedan får vi se, men att få vara med och bidra till att Källby lyckas. Det är ambitionen.

Kommer du att spela fotboll i Källby resten av karriären?
– Om du frågar mig idag så är svaret Ja. Det är känslan i alla fall. Jag trivs bra här och kan vi bara fortsätta att vara ett gött gäng så hoppas jag kunna fortsätta här. Men frågar du mig nästa år så kan svaret vara annorlunda. Tror hur som helst att jag kommer att spela så länge jag kan.

En sak som definitivt påverkar ditt fotbollsspel är det faktum att du har Diabetes. Berätta om det.
– Har haft det sedan jag var två år och det är jag glad för. Hade varit jobbigt att få det på äldre dar. Nu vet jag ju inget annat. Men det är klart att det påverkar min fotboll mycket. Måste ju äta rätt och hålla koll på mitt blodsocker hela tiden. Får jag för högt blodsocker så tränas inte kroppen utan töms istället på energi. Då orkar man ingenting. Jag slarvade med det under fjolåret och det var en av anledningarna till att det gick tungt för mig på planen.

Ja, fjolåret var tungt för både dig och Källby. Du gjorde 24 mål 2012 och fjol ”bara” 11 st. Och laget Källby bytte en fin andraplats mot en blygsam sjunde. Vad hände?
– För egen del hade jag som sagt ett jobbigt år med min Diabetes. Var tufft psykiskt och det är tydligen något som alla diabetiker får förr eller senare. Kändes jobbigt att inte kunna äta allt, alltid behöva ha med sig sprutor överallt och dessutom behöva slänga fram magen lite här och där för att ta en spruta. Det gjorde att jag slarvade med att ha koll på blodsockret och det påverkade mig på planen. Tog inte jobbiga löpningar för laget, utan stod mest still på mitten och var energilös.

För lagets del var det lite liknande. Efter andraplatsen 2012, som för övrigt var blytung (Kinne Vedum vann på bättre målskillnad) trodde vi att vi var bättre än vad som var fallet. Vi tog inte jobbet som året innan och det fungerade inte i en serie som var bättre. Vi hade dessutom en svårare serieinledning och torskade ett par matcher. Eftersom vi hade många ”medgångsspelare” i laget innebar det att vi hängde med huvudena och presterade för ojämnt hela säsongen.

Vad kan vi då förvänta oss av Källby och Johan Apell denna säsongen?
– Tycker inställningen sett riktigt bra ut hittills under försäsongen. Det bådar gott och jag kan lova att vi kommer att höja oss många snäpp jämfört med förra året. Det var tungt för oss att tappa Joakim Olsson till Råda, men vi har fått in Rasmus Gustavsson och Jerker Karlgren från Corner. Med de i laget kan vi flytta runt mer på de offensiva positionerna vilket kommer ge oss mer möjligheter.

För mig handlar det om att springa mer och göra jobbet. Ska göra fler mål än fjol och prestera bättre. Känner mig bättre tränad än på många år så än så länge ser det bra ut.

En spelare som du känner väl och som varit väldigt nära spel i Källby är din bror Christoffer Apell i Götene. Hur mycket har du tjatat på honom mellan säsongerna?
– Massor vill jag lova. Han provtränade ju med oss inför 2013 och var nära då, men jag trodde faktiskt att han skulle spela med oss i år. Men han valde att stanna ett år till i Götene och det gjorde han nog rätt i. Hoppas dock få spela med honom någon gång i framtiden.

Källby har i år hamnat i Lidköpingssexan. Dina tankar om serien?
– Den blir riktigt kul. Blir absolut dubbelt så kul som i fjol och vi ligger rätt så centralt geografiskt så det blir inte några långa bortamatcher. Annars kan jag rätt så lite om lagen i serien, men Varnhem har fått många nya spelare och har sett vassa ut inomhus. De blir farliga! Men vi ska vara med och kriga där uppe!

Om du ska sia lite mer om årets säsong. Vem…
Vinner skytteligan i Källby? – Det gör jag. Gör 15 mål.
Blir årets buse i Källby? – Petter Georgsson. Han chansbryter gärna och då hamnar lätt ett ben i vägen.
Blir årets utropstecken i Källby? – Patrik Ekman. Får han vara skadefri kommer han visa vilken bra spelare han är.
Blir seriesegrare? – Varnhem. De blir livsfarliga.
Blir årets besvikelse i serien? – Axvall. De har tappat folk och blir inte ett topplag som förra året.

Innan vi slutar måste jag förstås höra lite om ditt Arsenalintresse och din gamle favoritspelare Sami Nasri. Vad har du att säga om detta?
– Kärleken till Arsenal började när jag var sju år. Älskar laget och ser alla matcher jag kan. Står gärna upp och lever mig in i matcherna. Kan lugnt säga att mitt humör påverkas av lagets resultat. Är jättenöjd med säsongen än så länge, men förväntningarna höjs…

När det kommer till Sami Nasri så kan han dra åt h-vete. Han var min favoritspelare och skulle aldrig lämna Arsenal tills dess att vi vann en titel och så lämnar han för en konkurrent. Jag mådde jättedåligt när det hände och gör det fortfarande när jag tänker på det.
Det gör ont och är lite som när ett förhållande tar slut. Hatar honom fortfarande.

Till sist ska du få skicka stafettpinnen vidare till någon annan lokal spelare, ledare eller annan personlighet inom den lokala fotbollen. Vem har du valt och vad vill du fråga denna person?
– Jag har valt en Caroline Söder i Sils damer. Känner henne lite då hon är lillasyster till en kompis. Hon lämnade Kinne Vedum/Källby för Sil och jag undrar vad hon hoppas kunna bidra med i division ett och vad hon tror att Sil kan mäkta med i årets serie?

VAD TYCKTE DU OM VECKANS FREDAGSSTAFETT? KOMMENTERA GÄRNA!

Lämna en kommentar