ANNONS:
ANNONS:

Fredagspanelen vecka 17

Tre starka herrar – med många starka åsikter kring vår lokala fotboll.
Lars Emanuelsson, Jakob Matanovic och Jimmie Stridh får på Lokalfotboll.se  dela med sig av dessa till er läsare.
Välkomna till Fredagspanelen!

Fredagspanelen

Många har synpunkter och åsikter om vår lokala fotboll. Men inte alla vågar uttala sig annat än på kafferasten eller lite tyst vid sidan av pågående match.

Det gäller inte trion Lars Emanuelsson, Jimmie Stridh och Jakob Matanovic. Dessa tre herrar står för sina åsikter till fullo och räds inte en diskussion.

Lars Emanuelsson: Mångårig erfarnhet av som spelare och ledare inom lokalfotbollen. Hjärtat i IK Gauthiod där han nu är med  i klubbens Sportsektion

Jimmie Stridh: Källbykille med hjärtat på Eolsborg. La de egna skorna på hyllan tidigt, men har varit involverad i och kring klubbens A-lag sedan avslutad karriär. Ser massor av lokal fotboll!

Jakob Matanovic: Bolltalang som rör upp starka känslor både med sitt tekniska spel och sina starka åsikter. En av grundarna till Lidköping United. Spelar denna säsong i Trässberg.

 

VECKANS FRÅGOR TILL PANELEN

1. Mycket snack om studsiga och svårspelade gräsplaner i år. Bör inte spelarna förvänta sig ett svårspelat underlag i början av säsongen, eller har allt spel på konstgräs gjort dem bortskämda?

Lars Emanuelsson:  – Spelarna bör förvänta sig hoppande underlag och tränarna bör anpassa spelet efter det. MEN att gnälla på dagens aktiva spelare vill jag inte göra. När jag själv skulle spela premiär på en ojämn gräsplan tidigt 90-tal så gnällde jag och alla mina lagkamrater lika mycket som dagens spelare över ojämna planer. Skillnaden är väl kanske att vi i laget på den tiden hjälpte vaktmästare/planskötare med att få planen så bra som möjligt…

Jakob Matanovic:  -Vi måste förstå att vi har haft en hemsk vinter i år som har legat i långt och länge som har gjort att många lag kommer att ha studsiga och svårspelade gräsplaner i början. Men vi måste också förstå att hoppa från konstgräs till naturgräs är en skillnad och därför blir det åsikter. Tycker inte att man ska gå så långt och tycka att spelare är bortskämda för att många spelare kommer ha en del negativa åsikter om de här gräsplanerna. Många planer är på grund av vintern dåliga och that´s it. Det är förståligt om det klagas lite här och där.

Jimmie Stridh: – Vet inte om det har varit så gnälligt om kvaliteten på planerna. Dom flesta lagen har väl precis börjat träna och än mindre spelat några matcher på naturgräs. Tror mer det handlar om att lagen vill komma igång och träna på naturgräs. Sen tror jag att alla förstår att planerna är som dom är efter vargavintern. Svenska Fotbollförbundet klarar ju inte ens av att fixa en gräsmatta som håller på miljardbygget Friends Arena, som dessutom har tak. Då kan man knappast begära alltför mycket av våra lokala planer nu på vårkanten

——————————————————————

2. I helgen startar division fem och sex. Två divisioner med massor av lokala lag. Ge oss dina fyra serievinnare i division fem nordvästra, nordöstra samt division sex Lidköping och Ska

Lars Emanuelsson: – Div5 NV: Råda BK: Mycket för hur klubben ser ut med många ungdomslag och bra träningsmöjligheter. Sen så har de ju en del rutinerade gubbar i laget som kanske skött årets försäsong bättre än ifjol :).

Div5 NÖ:  Mariestad BK:  Känner inte till spelarna så mycket. Men de har tillhört toppen de senaste åren och har duktiga junior som i år tar ytterliggare ett steg. Jag vill dock varna för Sils IF…

Div6 Skara: Hangelösa IF: Har en trupp som innehåller flera spelare som har spelat högre upp. Verkar också ha hittat rätt tränare för denna grupp av spelare.

Div6 Lidköping: Arentorp/Helås SK: En bra mix av yngre talanger och comebackande gubbar (om nu Per Lundh kan kallas gubbe) tar hem denna serie.

Jakob Matanovic: – Vi börjar med nordöstra division 5.  Jag har jättedålig koll på de lokala lagen i den här serien. Jag såg Lundsbrunn när de spelade mot United och där fanns det lite kvalité som kan ställa till det för en del lag i den serien. Men jag unnar inte Lundsbrunn någon framgång direkt så ni får väl kriga om 4-5 platsen. Ardala är för mig ett lurigt lag. Det är inte ett så pjåkigt lag av vad jag har förstått och visst fan kan nog Ardala tillsammans med Sil ställa till det än mer än vad Lundsbrunn kan. Har hört och läst att båda lagen ska vara bra men jag tror att varken Lundsbrunn, Ardala eller Sil vinner den här serien. Har ingen aning om vilket lag som gör det heller men det får gärna gå bra för Sil och Ardala.

Vi tar sen nordvästra division 5. Här har vi den mest intressanta serien för mig i år. Kållandsö kommer att vinna division fem. Det är utan tvekan kanske det mest jobbigaste laget att möta och man kommer nog springa sönder många lag samtidigt som det finns kvalité i laget. Kållandsö kommer att få kriga om första platsen tillsammans med Floby (går efter bloggemyhrs tips där) och mina 4 outsiders. Vinninga kommer att vara med där uppe. Vinninga är för mig alltid bra på något konstigt sätt. United som har det bäst spelande laget i serien, kan vid en bra start knipa en kvalplats faktiskt. Men då måste man ha en bra start. ENV är min tredje outsider (som jag förresten tränade med ett pass förra försäsongen) som blir luriga. Räkna aldrig bort stans största vinnarskalle i Johan Sörstrand. Min sista outsider är sekten Råda BK. Jag tror ärligt att Råda kommer ligga i mitten av tabellen egentligen men då jag har fått höra att Råda BK även kallas för sekten så kan jag inget annat än unna en framgång för sekten Råda BK. Men Kållandsö vinner.

Skarasexan då. Det blir en kort analys här. Ehm det här kommer att bli en tät serie, mycket tät. Jag hittar inget lag som jag på för hand tror kan springa ifrån den här serien lätt. Men jag säger att Källby vinner en här serien. De var med i toppen förra året och har nog bara blivit bättre. Vinner inte Källby så får väl Hangelösa vinna serien. Det tycker jag de är värda efter allt hårt jobb dem har gjort sedan annonsen i NLT om att de behövde spelare.

Lidköpings sexan då som jag vann förra säsongen och även har stor möjlighet att vinna i år. Tre lag kommer att göra upp här. Trässberg BK är för mig klara favoriter. Rickard Edman kommer att vara en jätte i år, det lovar jag. Får vi i TBK ett år där vi är friska och mår bra så vinner vi den här serien. Tråvad/Larv kommer att finnas med bland topp 3. Var ett bra lag förra året och har förstärkt sitt lag och blivit bättre. Real Söne är det tredje laget men borde inte heta Real Söne utan Pajas Söne då man inte släpper en division 6 spelare för spel i division 2. Men det är en annan diskussion som jag hoppas jag får utveckla någon gång. Fotbollsmässigt så har man kanske seriens bästa spelare i Filip Andersson och får han vara hel och frisk så kan Söne gå långt.

Jimmie Stridh: –  5 NÖ: Sils IF: Serien lär bli jämn men Sil har fått några minst sagt meriterade nyförvärv från Götene i Oskar Hansson och Fredrik Gustavsson. Om inte annat tar man hem tävlingen om grymmast slogan; Polkagris? Naturligtvis!- Sils IF. Bara en sån sak.

5 NV: Kållandsö GOIF: Ser riktigt starka ut, med åtskilliga namn med massor av rutin från högre divisoner. Ruskigt tunga att möta och skulle inte bli förvånad om det blir firande på Hagavallen i höst.

6 LKP: Trässbergs BK: Mycket snack om Söne under Silly Season, men nog fan ska Trässberg vinna det här. Med spelare som Matanovic, Falkenström, Liljebäck och Åkervall ska det inte vara något snack om saken.

6 SKARA: Källby IF: Stenhård serie. Såväl Hangelösa med sin superduo på topp, som Axvall  Varnhem  och JK10 är riktigt bra. Trolmen/Hällekis har också en bra elva. Säger ändå Källby, kanske lite med hjärtat.  Spelande tränaren Mikael Möller och Jimmy Andersson står för rutinen Johan Apell är en av seriens allra bästa spelare
————————————————————–

3. LFK mot Sil i Damettan lockade 400 personer till premiären, men långt ifrån alla lag lyckas locka publik till sina matcher. Är lagen för dåliga på att göra attraktiva matcharrangemang som lockar folk?

Lars Emanuelsson: – Tyvärr är det nog så. Sen är det inte lätt när många matcher krockar i speltid. Men fler klubbar borde ta efter LFK som gjorde lite roliga saker inför premiärderbyt (stolarna). Jippot fick i alla fall många skribenter nyfikna att skriva om matchen.

Jakob Matanovic: – Jag tror i allmänhet att fler lag har börjat få mer åskådare till sina matcher. Lokalfotboll.se och NLT har marknadsfört den lokala fotbollen fantastiskt och det har lockat mer folk till att kolla på matcherna. En positiv utveckling. Sen är LFK dam utan tvekan bäst på att marknadsföra sig själva och fixa mycket bra matcharrangemang som lockar folk. Inget lag är för mig i närheten där.

Jimmie Stridh: –  Är ofta en ganska liten grupp som arbetar ideellt kring klubbarnas matcher. Tycker faktiskt inte man kan kräva så mycket mer. Speaker, uppdaterat programblad och resultatservice så är jag nöjd. Tycker snarare vi ska vara lite stolta. Kan nog lova att det inte är många andra ställen i Sverige där derbyn i fyran och femman lockar så mycket publik.
—————————————————————-

4. Till sist. Vad ser du mest fram emot kring den lokala fotbollen i helgen som kommer?

Lars Emanuelsson: – Att alla lag kommer igång med sitt seriespel. Det är nu fotbollen startar på allvar. Är man sugen att se livefotboll så finns det alltid något i närheten.

Jakob Matanovic: – Givetvis premiären med TBK men även Uniteds premiär men jag tycker det ska bli mest intressant att se vad Skara hittar på i helgen. 0-9 på sina två inledande matcher. Kan det blir värre?

Jimmie Stridh:  – Källby IFs seriepremiär imorgon borta mot JK10.

Vad tycker du om Fredagspanelen och deras åsikter? Bra eller dåligt?

Lämna en kommentar