ANNONS:
ANNONS:

Fredagspanelen vecka 21

Är starten i årets serie för LFK ett fiasko? Spelar det någon roll med hemmaplansfördelen inom lokalfotbollen och vilka lag har egentligen de snyggaste dräkterna?
Fredagspanelen tycker som vanligt till med personliga åsikter och tankar.

Fredagspanelen

Många har synpunkter och åsikter om vår lokala fotboll. Men inte alla vågar uttala sig annat än på kafferasten eller lite tyst vid sidan av pågående match.

Det gäller inte trion Lars Emanuelsson, Jimmie Stridh och Jakob Matanovic. Dessa tre herrar står för sina åsikter till fullo och räds inte en diskussion.

Lars Emanuelsson: Mångårig erfarnhet av som spelare och ledare inom lokalfotbollen. Hjärtat i IK Gauthiod där han nu är med  i klubbens Sportsektion

Jimmie Stridh: Källbykille med hjärtat på Eolsborg. La de egna skorna på hyllan tidigt, men har varit involverad i och kring klubbens A-lag sedan avslutad karriär. Ser massor av lokal fotboll!

Jakob Matanovic: Bolltalang som rör upp starka känslor både med sitt tekniska spel och sina starka åsikter. En av grundarna till Lidköping United. Spelar denna säsong i Trässberg.
——————————————————–

VECKANS FRÅGOR TILL PANELEN

1. LFK har bara skrapat ihop 8 av 18 poäng än så länge i trean. Det ryktas om att laget nu haft ”ett allvarligt snack” inför fortsättningen. Är det en ”fiasko-betonad” start av LFK eller vänder man detta och når en förväntad topplacering?

Lars Emanuelsson: – Jag tycker att fiasko är ett för starkt ord. Vad kan man förvänta sig från ett lag som värvar div4-6 spelare och som tappar flera spelare under säsong. Klarar laget en placering 4-6 så är det bra gjort. Har bara sett dem två gånger i år men båda gånger märktes bristen på en ledargestalt.

Jakob Matanovic: – Den här frågan är en av de frågorna jag har väntat mest på (väntar även på en fråga om kommunen & våra lokaldomare) ska dyka upp här på fredagspanelen. Det är två lag jag är expert på och det är United & LFK.  Eftersom jag har ett Heimer hjärtat så blev det också naturligt för mig att följa LFK & deras utveckling. Allt som rör med LFK intresserar mig något enormt & det gör det för jag vill att det ska lyckas, men man kommer inte att vinna någon division 3 serie i år. Det kan jag nästan lova nu, nästan.

Förra året så gjorde Rolf felet att använda fel spelare på fel positioner & använda sig utav en taktik som inte passade de spelarna han hade. I år trodde jag att det skulle bli bättre med Gytis som skulle ge spelarna en taktik som gynnar deras fotbollskunskaper på bästa sätt. Men jag tycker Gytis har misslyckats på den fronten mer än vad Rolf gjorde. För LFK har inget spel. Det är inte så att du kommer ner till Framnäs IP & väldigt snabbt hittar någon spelidé. Det gjorde man i alla fall när man kommer ner för att se LFK förra våren. Dagens LFK består av väldigt många tekniska spelare. Väldigt många passningsskickliga spelare och väldigt snabba spelare som i Axel Lindahl. Trots det så slår LFK fler långbollar i år än vad de gjorde under Rolfs tid. Nu kanske många tycker det låter överdrivet men det är faktiskt sant. LFK har perioder i matcher där man faktiskt bestämmer sig för att bara lyfta långt. Man ska oavsett vad lyfta en långboll. Visst, kan man lyfta en långboll över 10 spelare till en fri spelare som gör mål så är det utan tvekan det bästa sättet att anfalla eftersom det endast kräver två sekvenser. Men det är för mig helt obegripligt hur en tränare som Gytis som i Heimers U-lag inte ens lät spelarna lyfta en långboll nu använder det i perioder i matcher.

Vi vet också alla hur svårt det kan vara att komma tillbaka i en match där man gång efter gång ger bort bollen. LFKs största problem i år är inte att man har en tränare som använder fel spelare, utan att man har en tränare som inte litar på sina tekniska & snabba spelare. Istället för att göra det man är bäst på så fortsätter man att försöka göra det man är sämst på. Så bara av den analysen så är det faktiskt fiasko för spelet stämmer inte. Gytis sa till NLT så här efter Fristad matchen: ”Vi är så rädda för att förlora så vi inte vågar vinna” Vad spelarna är rädda & inte rädda för är alltid en avspegling av deras tränare. Det är tränaren som gjuter in mod i spelarna, som ger de friheten, glädjen & alla ingredienser för att lyckas vinna. Att vara LFK tränare betyder press på grund av den målsättningen man har men man måste våga njuta med den pressen. Man får inte vara rädd för att förlora poäng utan måste ha den mentala styrkan att alltid tänka att man kan vinna poäng.  Jag var en av de förra året som blev väldigt glad när Gytis tog över LFK och jag tror fortfarande väldigt mycket på honom. Men jag är besviken på hans insats än så länge och jag tror nog att han också är väldigt självkritisk.

LFK spelar sin 7:e match på lördag. Förlorar man där så står man på 8 poäng. Vet ni hur många poäng Rolf hade efter 7 omgångar förra året? 14 poäng. När Rolf fick sparken förra året så hade han tagit 22 poäng efter 12 omgångar. Gytis har 6 omgångar kvar till den 12:e omgången. Vinner LFK alla sina reseterande matcher får man 26 poäng efter 12 omgångar. Men förlorar man två utav de sex matcherna så kommer Gytis gå till sommarvila med mindre poäng än vad Rolf gjorde & hur det gick för Rolf vet väl alla.  Jag var som sagt en av dem som var för att Gytis skulle ta över istället för Rolf men kanske så hade jag och en del andra fel.

Jimmie Stridh: – Klart det är för dåligt med två segrar på sex matcher om man ska vara med och kriga om seriesegern. Är redan åtta poäng upp till Alingsås som dock har en match mer spelad. Framförallt har ju bortaspelet varit svagt med bara en poäng. .Verkar som man haft svårt att hålla uppe spelet hela matcher utan fallit ner i för djupa svackor, tycker ändå man har imponera stundtals i dom matcher jag har sett, där framförallt omställningsspelet varit riktigt vasst. Axel Lindahl! Jävlar vad fort det går när han sätter fart. Nu krävs det att man återigen kommer in i en som svit som förra sommaren där man vinner en fem, sex matcher i rad.
——————————————————–

2. I elitsammanhang pratar man ofta om fördelen med att spela på hemmaplan. Givetvis görs detta även i vår fotboll, men hur stor fördel tror du egentligen ett lag i lokalfotbollen har av att spela på hemmaplan?

Lars Emanuelsson: – LagTror och tror. Jag vet inget lag som har   bättre bortastatestik. Någon säsong kanske men inte över tid..,

Jakob Matanovic: – Hemmaplan betyder självklart mycket. Alla lag plockar oftast mest poäng på hemmaplan & bara det måste ju betyda något. Att spela på sin borg är en trygghet då man känner till allt. Man känner sig hemma. Det är tryggt hemma. United tog 11 raka hemmasegrar förra året exempelvis och jag tror även att ett lag som Gauthiod mår jävligt bra på sin hemmaplan. De mår jävligt bra på bortplan också men everybody gets my point.

Jimmie Stridh: – Även om man inte kan tala om publiktryck som i allsvenskan i vår lokala fotboll kan och ska det vara en klar fördel att spela hemma. Det handlar om trygghet. Att man har samma rutiner som alltid. Sen spelar ju planens storlek och kvalitet in. Ett lag som vill föra spelet och rulla boll har ju betydligt lättare att göra det på en stor och jämn matta. Som nån gammal Källby- legendar sa: – Eolsborg håller allsvenska mått. Om det nu skulle bli aktuellt
——————————————————–

3. Att se proper och snygg ut på planen är givetvis viktigt. Ge oss dina tre snyggaste dräkter inom lokalfotbollen och varför du gillar just dem?

Lars Emanuelsson: – Utan rangordning inbördes. Götene/Nossebro: Vem har inte viljat spela i Blåvitt 🙂

Heimer: I ungdoms åren förstärkte dräkterna deras överlägsenhet. När man skulle möta Heimers P14:1 visste man att det skulle bli tvåsiffrigt i baken 🙂

Gauthiods senaste modellen: Klubbmärket snyggt på hela sidan av tröjan. Sponsorloggos är inte tryckta utan invävda i tröjan.

Jakob Matanovic: – Oj. Jag tror nog inte jag har 3 stycken som jag tycker är väldigt snygga. Jag tycker tröjor täcks med alldeles för mycket sponsorer och ofta ser väldigt plastigt och dåligt ut. Men ska jag bara väldigt snabbt välja ut tre tröjor så tar jag Uniteds vita ställ, Gauthiods röda ställ och Rådas vita ställ.

Jimmie Stridh: – Generellt är det reklamen som förstör dom flesta tröjorna. Oerhört viktigt att man väver in reklamen på ett bra sätt för att få en stilren tröja. Corner har snygga tröjor. Helsvart kan inte vara fel. Även plus för grym reklam i ölmärkena Crocodile och Tree Hearts. Minus för siffrorna som dels är rosa och dels är väldigt små. Kommer ihåg när Råda körde vita nummer på vita dräkter. Inte heller så lyckat. Lidköping United kör väl  Umbro-stället som halva Sverige hade ifjol. Tycker dock deras färgkombination med vit/svart är riktigt snygg. Sen tar jag Gauthiod. Har visserligen för mig att dom har massvis av småplottrig reklam, men rött och blått är en riktig klassiker.
——————————————————–

4. Sist men inte minst. Vad eller vem inom den lokala fotbollen kommer du hålla ett extra öga på i helgen? 

Lars Emanuelsson: – Är tråkig men det får bli IK Gauthiod vs IFK Åmål. Underbar uppvärmning inför CL-finalen.

Jakob Matanovic: – Det blir ju att kolla mycket twitter nu när jag sitter i rullstol men ska försöka se United – ENV & även ta mig till Kinna för att se Kinna – LFK.

Jimmie Stridh: –  Källbys spelande tränare Mikael Möllers match i matchen mot Hangelösas forwardsduo Robin Björk och Peter Lindhe. Lär krävas en insats i Hysen- klass av den gode Möller för att dessa båda ska gå mållösa av planen.

Håller du med paneldeltagarna? Kommentera gärna!

7 tankar på “Fredagspanelen vecka 21

 1. Håller med Jakob !
  Varför kan vi inte ta en öppen och saklig diskussion om våra lokala domare ? Likväl om spelares och ledares uppträdande och ansvar i dessa matcher ? Vi är alla ansvariga för att den lokala fotbollen skall skapa intresse, passion, engagemang och glädje hos spelare, domare, publik mm ( det är ju därför vi alla håller på med fotboll ).
  Jag är anonym för att jag är en av de lokala domarna och vi får inte uttala oss
  i div medier av ngn anledning …

 2. Lidköping har sedan Heimertiden alltid haft sånna enorma krav på sig. Div. 3 är väl inte så tokigt? Vänersborg hade för några år sedan ett div.5 lag som bästa lag….

  Om man slår ihop ett div.4 lag och ett div.3 lag så blir de ju inte superettan inom 5 år, de är ju matematik? FC Trollhättan är i grunden två div.2 lag, då kan man förvänta sig saker…Sluta vara så högfärdiga och acceptera att de kanske inte är bättre fotbollspelare.

  • På samma sätt som du resonerar kan man ju säga om Falkenberg, Degerfors, Åtvidaberg, Mjällby, Sandviken, Enköping, Gauthiod, Götene, Ängelholm, där samtliga lag spelar högre upp än LFK och ingen av dessa städer har något universitet eller högskola…. Klart vi ska vara högre upp! Vi ska inte vara sämre än andra!

 3. Kasta sten i glashus, inte så väldigt smart då det enda som blir kvar är små skärvor av just ingenting.

 4. Men ska man högre upp måste man ha underlag för det? Klart man ska satsa, Men att slå ihop ett div.4 och ett div. 3 och snacka om att bli ett lag mot toppen av div.1 under en fem års period är ju skrattretande, folk blir ju bara provocerade av storhetsvansinnet. Vi slår ihop Vara och Corner = Superettan nästa?

 5. Ljungskile gick från Div 5 till Allsvenskan på 6-7 säsonger, har du ett bra material från början och förstärker under resans gång samt får upp juniorer så är inget omöjligt, varför kan det inte vara möjligt i Lidköping när det går på andra håll?
  Beror det på all avundsjuka? Tanken med LFK var väl att det skulle bli Lidköpingsbornas lag som startade sin vandring uppåt, med god hjälp av alla andra LOFA-Klubbar.
  Gauthiod i lilla Grästorp tog sig till Div 1, det är väl bevis nog! De köpte inte ihop massa avdankade spelare utan satsade på sina egna samt ungdomar runt Grästorp och förstärkte med några uppifrån, de har gjort detta fantastiskt bra och det borde även gå i Lidköping om vi hjälps åt.

 6. Kör hårt! Hoppas de går vägen, verkligen. Men lite ödmjukhet och mindre press på sig hade nog inte skadat.

Lämna en kommentar