ANNONS:
ANNONS:

Fredagsstafetten gör comeback med positive tränaren Roland Karlsson

Fredagsstafetten är inslaget på Lokalfotboll.se som tar dig som läsare med på intervjuer med alla möjliga lokala fotbollsprofiler. Dessa i sin tur får skicka stafettpinnen vidare till en ny skön profil och ställa sin personliga fråga.  Denna vecka får vi träffa tränaren Roland Karlsson.

Roland Karlsson, tränare Råda BK dam, 54 år, sambo, två döttrar, bor i lägenhet i Lidköping, jobbar som Fabrikschef på VSAB i Lidköping, spelar golf på fritiden, seriesegern med Sils damer i division 2 är bästa fotbollsminne, håller Magnus Johansson i Gauthiod som bäste spelare han spelat tillsammans med och duon Patrik Torsmyhr och Caroline Berling som bästa spelare han tränat.

Fem snabba (Rolands svar i fet stil)
Sommar eller Vinter
Ensam huvudtränare eller Delat ledarskap
4-3-seger eller 1-0-seger
Lång rak drive eller en sänkt 5-metersputt
Träna damer eller herrar

 Vi börjar från grunden. Varför blev du egentligen fotbollstränare?
– Började hjälpa till lite vid sidan i moderklubben Flakeberg och sedan stod Gauthiod utan tränare i division fyra. Kompisen Magnus Johansson frågade då om jag kunde ställa upp och på den vägen är det. Då var det 1991.

Om du skulle beskriva dig själv som tränare. Hur skulle det se ut?
– Positiv. Vill att alla ska vara delaktiga och för mig är bänk- och b-lagsspelarna minst lika viktiga som de bästa a-lagsspelarna. Handlar om att ha en bra dialog med  spelarna och bjuda på sig själv. Taktiskt sett blir det inte mycket snack om försvarsspel. Jag ser hellre offensiv fotboll med mycket mål. Sedan är jag kass på namn. Det är väl inte så bra.

Hur tar spelarna det att du inte säger rätt namn?
– De skrattar mest, men i år åkte jag till och med dit på en vadslagning. Sa alltid fel namn på Ivar Karlsson och Simon Ivarsson och vi slog vad om en flaska Whiskey att jag aldrig mer skulle säga fel. Bet mig i tungan och ansträngde mig verkligen, men det tog tre veckor. Sedan var det kört.

Örslösa herr, Sil dam, Saleby herr och nu Råda dam. Kör du medvetet ”varannan damernas”?
– Nej. Det var inte ens meningen att jag skulle träna damer. Tyckte inte damfotboll var kul att titta på, men jag blev övertalad av Carl-Magnus Nordmark i Sil som tjatade på mig. När jag besökte en träning såg jag deras goda tekniska förmåga och där startade det. Är verkligen inget jag ångrar att jag hoppade på, då jag fick massor tillbaka under åren i Sil.

När det kommer till att träna tjejer kontra killar. Vilken är den största skillnaden?
– Tjejer ifrågasätter mycket mer. De undrar varför vi gör övningar och spelar på ett visst sätt. Det gör att man måste ha tänkt till mer innan man säger saker. Killar bryr sig mindre. Man skulle kunna be dem att springa in i en vägg flera gånger utan att fråga varför. En tjej hade ifrågasatt det med en gång.

Det var Sören Hammarén som skickade stafetten vidare till dig och ställde frågan: ”Jag vill fråga hur omställningen är att gå från att träna ett elitsatsande damlag till ett herrlag i division sex? Hur ställer man egentligen om tänket?”
– Tror inte att man ställer om. Vill alltid vinna och göra mitt bästa oavsett situation. Tror istället det handlar om hur mycket energi man måste lägga ner och hur förberedd man måste vara. I Sil var det mer seriöst då tjejerna förväntade sig detta. I Saleby var det lugnare då även spelarna ibland saknade den rätta energin.

Känner du att det får vara slut på uppdragen i division sex?
– Absolut inte. Jag är jättenöjd med vad vi presterade i Saleby under året. Hade vi bara haft en 100% vilja säsongen igenom hade vi varit med och utmanat United i toppen. Det är jag säkert på. Ser en tjusning med division sex. Att få utveckla killar som ingen trodde kunde bli a-lagsspelare.

Nu är det Rådas damer som gäller kommande säsong. Vad lockade med det tränaruppdraget?
– Det allra första var närheten. Att kunna ta cykeln till träning och match betyder mycket. Sedan är det träningsvilliga tjejer i laget och många unga talanger som är mellan 15-17 år. Jag ser verkligen fram emot att försöka bidra med något till deras fortsatta utveckling som fotbollsspelare.

Nu när du lämnat Saleby står de utan tränare. Även andra lokala klubbar saknar ledare. Varför tror du att det råder tränarbrist i trakten just nu?
– Vet faktiskt inte. Kan dock vara så att man känner det att man inte får tillbaka lika mycket som man ger på den nivån vi befinner oss. Man vill kanske få ut mer energi helt enkelt än vad det tar. Att det sedan inte tillkommer fler yngre tränare beror nog på att alla har så otroligt mycket att göra nuförtiden. Vi stressar runt med och bara en massa ”måsten” hela tiden. Det har jag aldrig förstått!

Personer beskriver dig som en väldigt glad person som bjuder på sig själv. Vad får dig egentligen att skratta?
– Ha, ha. Kul att de säger det. Jag skrattar faktiskt åt Mr Bean och John Cleese när det gäller TV-underhållning. Annars skrattar jag nog åt det mesta. Försöker att ha glimten i ögat och bjuda på mig själv.

Till sist ska du få skicka stafettpinnen vidare till någon annan spelare, ledare, domare eller annan fotbollsprofil som ska intervjuas nästa fredag. Vem har du valt och vad vill du fråga?
– Jag har valt Kållandsös Patrik ”Plätta” Gustavsson. Tillsammans coachade vi Lofas lag i somras mot Kopparberg / Göteborg. Frågan blir således. Skulle du kunna tänka dig att träna ett damlag i framtiden?

Vad tyckte du om denna Fredagsstafett och vilka frågor borde ställas till Patrik Gustavsson nästa fredag? Kommentera gärna!

 

 

2 tankar på “Fredagsstafetten gör comeback med positive tränaren Roland Karlsson

  1. Tycker hela idén med fredagsstaffetten är jättebra. Som internetbesökare får man stifta bekantskap med människor som lägger sin själ i det vi gillar mest, fotboll. Så det där internettet är inte bara skräp, det visar denna sida.

Lämna en kommentar