ANNONS:
ANNONS:

Fredagsstafetten med Björn ”Källa” Källgren

Fredagsstafetten drar denna vecka norrut när vi träffar den forne (?) skyttekungen Björn ”Källa” Källgren som för tillfället läser till Idrottslärare i Stockholm.
För Lokalfotboll.se berättar ”Källa” om varför det aldrig blev spel i en klubb högre upp och hur han ser på sin fortsatta framtid som fotbollsspelare. Existerar den överhuvudtaget?

BJÖRN KÄLLGREN, 24 år, tillhör Sils IF, bor inneboende hos brorsan i Stockholm, singel, pluggar till Idrottslärare på GIH, idrott & musik är största fritidsintressena, håller den magiska dagen när Götene gick upp i tvåan som bästa fotbollsminne, Loic Remy (nu O. Marseille) som bäste spelare han tränat med och Filip Andersson som bäste spelare han spelat tillsammans med.

Fem snabba (Björns svar i fet stil)
Cairns eller Götene
Division 2 eller division 5
30 mål i fyran eller 2 i Allsvenskan
SHM eller Betongfille & Björn
Konstgräs eller vanligt gräs

Vi går rakt på sak. I slutet av 2008 var du stekhet. Det snackades om AIK, Hammarby, Degerfors och Nice. Hur var den känslan?
– Jag var i mitt livs form. Visst var det i fyran jag spelat, men jag har aldrig känt mig i bättre slag än 2008. Sen var det givetvis hur kul som helst med all uppmärksamhet och den erfarenheten man fick från alla provspel.

Ja, du provtränade med AIK, Hammarby, Degerfors, Nice, Skövde och Motala. Dina erfarenheter från alla provspel?
– Jag kuskade runt rätt så rejält i slutet av 2008 och första halvåret 2009. Var kul att se hur det fungerade i klubbarna och man fick verkligen inse att ”kompisandan” vi hade i Götene inte direkt existerade i alla klubbar. Sedan var det lite kort tid man fick känna på det. Kände att jag hade kapaciteten på många ställen, men man hade nog behövt ett halvår på sig för att få visa vad man dög till.

Varför blev det inte spel i en klubb högre upp då?
– Jag kände att jag var ung vid tillfället och att det kanske skulle komma fler chanser. Jag trivdes bra i Götene och allt flöt på hemma. Kanske borde jag pushat på mer från min sida, men nu blev det som det blev. Visst, kan jag vara besviken ibland att det inte blev nått, men jag ångrar inget. Sen hade det varit intressant att se vad som hänt om man hade haft en agent. Men jag visste inte hur man skaffade en sån på den tiden.

2008 skulle Björn Källgren frälsa AIK. Vad hände sen?

Vilken klubb var det närmast att du hamnade i?
– Degerfors helt klart. Där kollade vi till och med på lägenhet. Kändes som vi var överrens med allt, men sen fick jag beskedet att de inte kunde lösa mig på grund av ekonomin. Vi höll kontakten fram till sommaren, men sedan blev det ett Nej.

Efter säsongen 2011 lämnade du Götene och drog till Australien. Var du trött på det hemma?
– Ja, kändes som man var inne i ”Hamsterhjulet” hemma i Götene. Träning så gott som varje dag och jag hade ledsnat lite på det under säsongen. Därför kändes det som ett perfekt avbrott att åka till Australien i ett halvår.

Men så kom du tillbaka under våren och valde Sil istället för att spela i Götene. Varför då?
– Jag hade kunnat välja Götene, men jag hade inte suget. Kändes nice att spela och ”varva ner” i Sil.

Vad skilde då Björn Källgren 2008 mot han som spelade i Sil denna säsong?
– Jag kom inte till Sil med förhoppningen att utvecklas som fotbollsspelare, utan mest för att ha kul. Hade fortfarande samma spelstil och löpte i djupled, men jag var betydligt sämre tränad. Hade ju ingen försäsong i benen och dessutom var det andra spelare jag hade omkring mig i Götene.
Kändes ändå som att jag accepterade det. Visste att det skulle vara skillnad och det var bara kul att lira.

Patrik ”Plätta” Gustavsson frågade dig förra veckan om det inte är dags med en nysatsning på fotbollen? Vad säger du om det?
– Det känns helt nedlagt just nu. Har flyttat till Stockholm för att plugga till idrottslärare och jag trivs kanonbra med det. Finns andra saker som får gå före nu. Ska exempelvis börja en pianokurs nu ikväll och det ska bli kul. Kommer inte att kontakta någon klubb för att börja lira här uppe som det känns nu.

Du tillhör fortfarande Sil. Då blir det inget spel där heller kommande säsong?
– Jag tror inte det. Finns inget som drar i Götene nu. Morsan har flyttat därifrån så det blir nog inte att jag kommer hem i sommar. Dock kan det säkert bli Götenetrakten i framtiden. Jag har haft en jättebra uppväxt i kommunen och trivs vid Kinnekulle. Uppe på Kullen skulle jag gärna bo i framtiden.

Apropå Götene och din uppväxt. Du och kompisen Filip Andersson har skrivit en låt om hemkommunen. Hur kom den till?
– Vi hade gjort ett par låtar under gymnasietiden och tänkte att det det kunde vara kul att göra nått om Götene. Var många år sen nu, men när du la upp den på Fotbollsbloggen fick vi roliga reaktioner.

Till sist ska du få skicka Fredagstafetten vidare till någon annan lokal spelare, ledare, domare, eldsjäl eller dylikt. Vem har du valt och vad vill du fråga?
– Jag har valt Hangelösas tränare Stig Björk. Hade Stig som ungdomstränare och han är den tränare som betytt mest för mitt sätt att se på fotboll. Jag vill fråga vad han vill med sin tränarkarriär och hur han ser på Hangelösas chanser inför nästa säsong?

Vad tyckte du om denna veckas Fredagsstafett och vilka frågor bör ställas till Stig Björk nästa vecka? Kommentera gärna nedan!

 

 

Lämna en kommentar