ANNONS:
ANNONS:

Fredagsstafetten med Kållandsös Patrik ”Plätta” Gustavsson

Freadgsstafetten har letat sig vidare till Kållandsö där vi får stifta bekantskap med Patrik ”Plätta” Gustavsson. För Lokalfotboll.se berättar han om reaktionen hos killarna i laget när han valde spel i LFK. Varför han kallas för ”Plätta” och vad som ligger bakom den ”superkropp”  han besitter som 41-åring.

Patrik Gustavsson, 41 år, spelande tränare i Kållandsö, gift, tre barn, bor i villa i Tofta, jobbar som coach på Lernia, fotboll är fritidsintresset nr 1, håller alla seriesegrar samt provspelet i England som bästa fotbollsminnen och Fredrik Adler (Heimer) och Carl Shutt (Leeds & Darlington) som bästa spelare han spelat tillsammans med.

Fem snabba (Patriks svar i fet stil)
Heimer eller LFK
Spela eller träna fotboll
Mittback eller anfallare
Gympass eller löptur
Tunnla brorsan Andreas Gustavsson eller svågern Fredrik Sixtensson

Du nämner provspel i England som bästa fotbollsminne. Berätta mer om det.
– Var 26 år när jag och klubbkompisen Henric Karlsson fick åka till England och provspela för Darlington i den engelska tredjedivisionen. Vi var där i tre månader, men tyvärr blev det inget kontrakt. Men det var grymt kul att få leva som fotbollsproffs under ett par månader.

Alla i fotbollskretsar känner dig ju som ”Plätta”. Var kommer det smeknamnet ifrån?
– Det kommer från pappa. När han var liten och var ute och lekte ropade farmor att det var mat. Då ropade han tillbaka och frågade. ”Vad blir det för mat?”
”Det blir plättar (läs på västgötska)” och på den vägen är det. Pappa fick smeknamnet och sedan jag och brorsan. Än så länge slipper dock våra barn smeknamnet.

Du går snart in på tredje säsongen som tränare i Kållandsö. Är du nöjd med vad du uträttat i klubben?
– Jag är nöjd med mitt tränarskap och fotbollsmässigt har det varit bra. Vi har gått ifrån att vara ett ”jojo-lag” mellan femman och sexan till att vara ett stabilt topplag. Mest nöjd är jag dock med den stöttning jag får från både klubb och spelare. Den gör att man har trivts jättebra under dessa år.

Vad är annars målet med din tränarkarriär?
– Jag har inte satt upp något mål. Jag vill mer göra så bra ifrån mig som möjligt där jag är och nu är det i Kållandsö. Sedan tror jag att jag kommer att träna lag i många år framöver. Så kul är det.

Vad är det som är så kul med att träna fotbollslag?
– Dels har man kvar gemenskapen och allt det man gillar som spelare. Dessutom gillar jag att leda människor och det har jag alltid gjort. Både när det gäller yrkeslivet och idrottslivet. Jag trivs med människor helt enkelt.

Rådas damtränare Roland Karlsson skickade stafetten vidare till dig förra veckan med frågan. ”Skulle du någon gång kunna tänka dig att träna ett damlag?” Hur ser det ut med det?
– Ja, det skulle jag kunna tänka mig. Med rätt förutsättningar och rätt grupp skulle det vara roligt.

Inför höstsäsongen tog du ett lite oväntat beslut när du valde att byta spel i Kållandsö för att istället spela i LFK, samtidigt som du fortsatte att träna Kållandsö. Var valet självklart när du fick frågan?
– Nej, absolut inte. Hade jag bara spelat hade det varit en sak, men nu skulle jag ju vara kvar som tränare. Kände ändå att vi skulle lösa kontraktet med Kållandsö och jag har starka känslor för Lif och Heimer som nu är LFK.

Men det var ett beslut som rörde upp känslor i Kållandsö?
– Ja, det var det och jag har full förståelse för spelarnas reaktioner. Det var ju ett beslut som påverkade hela gruppen. Berättade dock för killarna  redan när jag fått frågan för att få höra deras reaktioner. Situationen var väl inte optimal, men nu känns allt bra.
Har verkligen gjort mitt yttersta under hösten för att visa att jag var närvarande i laget. Att vi sedan slog Vårgårda borta med 5-2 matchen efter mitt beslut hjälpte förstås till som ”plåster på såren”.

Ja, hur mycket hjärta har du egentligen på Framnäs Idrottsplats?
– Det finns väldigt mycket hjärta där. Har spelat 22 A-lagssäsonger i Lif och Heimer och nu är dessa klubbar LFK. Klart att jag brinner för att det ska gå bra för dem.

Men nu är det alltså Kållandsö för hela slanten igen. Vad är egentligen klubbens långsiktiga målsättning och vad är det som gjort att ni numer är ett stabilt lag i toppen på femman?
– Klubbens målsättning är att ha ett lag i division fyra. Att vi sedan nått framgångar beror på att spelarna tränat bra under flera års tid. De senaste säsongerna har vi också fått in många bra spelare med erfarenhet och som passat bra in i gruppen. Vi har verkligen blivit ett lag även utanför planen.

Så nu är det bara serieseger som gäller kommande säsong då?
– Vi har inte satt upp några mål än, men det är klart att vi ska vara med där uppe och slåss. Vi vill ju inte bli sämre än i år (3:a) även om serien blir tuffare. Vi får behålla alla spelare utom Fredrik Synnergren (LFK). Får vi sedan in ett par duktiga och träningsvilliga killar till så ser det riktigt bra ut.

Träningsvilja var det ja. Känns som du har gått om den varan. Dessutom snackas det ofta om hur du som 41-åring kan vara traktens mest vältränade fotbollsspelare? Berätta vad som är hemligheten.
– Är väl ett rykte som lovar lite mer än verkligheten vill jag nog först säga. Men visst är jag en vältränad 41-åring. Har väl bra gener. (skratt)
 Den stora hemligheten är nog annars att jag aldrig varit skadat utan har kunnat träna på hela tiden. Rör mig gärna, mer än under fotbollspassen. Sen ser jag till att alltid ge 100% på varje fotbollspass. Visst kan man träna 4-5 gånger i veckan, men om man inte alltid går för fullt når man knappast resultat.

Till sist ska du få skicka stafetten vidare till någon lokal spelare, ledare, domare eller dylikt. Vem har du valt och vad vill du fråga?
– Jag har valt Sils Björn Källgren och vill fråga honom om det inte är dags för en nysatsning igen på fotbollen? Han var ju verkligen i ropet innan han lämnade Sverige och åkte till Australien.

4 tankar på “Fredagsstafetten med Kållandsös Patrik ”Plätta” Gustavsson

  1. Jag förstår att det är svårt att kommentera tunnla mig eller Fredrik.
    En sak som aldrig har hänt. Men drömma går ju.

  2. Jag förstår att det är svårt att kommentera tunnla mig eller Fredrik.
    En sak som aldrig har hänt. Men drömma går ju.

Lämna en kommentar