ANNONS:
ANNONS:

Har LFK lärt sig läxan från 2015?

Nedflyttning och intriger 2015.
Men har LFK lärt sig av misstagen inför Elitettan 2018?
Vi ger dig allt om laget inför helgens comeback i elitfotbollen.

Seriefavoriter under fjolåret och då pallade LFK för trycket. Vann serien och under kvalet mot Brommapojkarna visade man klass i precis rätt lägen och fixade en återkomst till Elitettan.

Senast det begav sig var 2015 och då gick det i ärlighetens namn inget vidare för LFK som hade en tuff säsong både på och utanför planen.
Men då var då och nu är nu. Kjell Larsson har denna gång valt att följa med laget upp till eliten och med ett nästan helt nytt lag med amerikanska influenser ska man dra lärdom av 2015 och fixa nytt kontrakt

Men vilka spelare blir viktigast på vägen dit och vad måste klaffa om det ska bli spel i Eliettan även 2019? Nedan försöker vi på Lokalfotboll.se reda ut frågorna och ge dig svaren om LFK dam anno 2018.


FÅTT OCH GÅTT:
Tränare:
Kjell Larsson, Semir Hasanbegovic (Ny, ass)
Nyförvärv:
Moa Heinulf (IK Gauthiod), Sara Alexandersson (Falköpings KIK), Besmira Morina (Falköpings KIK), Jonna Andersson (IFK Kalmar), Sarah Michael (Rynninge), Shannon Horgan (Clemson Tigers), Taylor Townsend (), Kelsey Texeira (US Irvine), Saija Fejzic (Vänersborgs FK), Wilma Karlsson (Vänersborgs FK), Samantha Harder (), Julia Moore ()
Förluster: Gabriella Batmani (tillbaka i USA), Marina Zirdum (Råda), Elin Freij (Råda), Fanny Millqvist (Råda), Helene Dahl (gravid), Ida Mörk (gravid), Malin Björkman (Mellby), Amanda Reinhardt (Råda), Hannah Gustafsson (Råda), Maria Johansson (slutar), Per-Arne Lundqvist (ass-tränare, slutar), Wilma Karlsson (Vänersborgs FK), Kelsey Texeira (tillbaka till USA)


FÖRSÄSONGEN:
Rössö 2-0, SC: Kopparbergs/Göteborg 0-6, SC: Linköping 0-5, Kungsbacka 2-2, Alingsås FC 5-3, SC: LB07 1-6, Mallbacken 1-1, Kopparbergs/Göteborg U19 9-0, DM: Frisco 4-0, Lidköpings FK P16 1-3

Vunna: 4, Oavgjorda: 1, Förlorade: 4
Gjorda mål: 25 st, Insläppta mål: 26 st

Kommentar: Försäsongen för LFK har varit minst sagt annorlunda. Svenska Cupen gav en viktig lektion i hur långt man är ifrån den yttersta toppen i Sverige och från dessa matcher lär man ta med sig massor med erfarenhet. I övrigt har resultaten varit ganska så förväntade och mycket av årets första månader har gått ut på att spela ihop ett mer eller mindre nytt lag.

Nya erfarenheter både under och efter match.

BÄSTA VÄRVNINGEN:
Det finns som ni ser ovan ett och annat nytt ansikte att välja bland i denna kategori. Nyförvärven har varit många och kunskapen kring spelarnas kvalité har varit svårt att bedöma då många av tjejerna kommer från USA. Rykten säger dock att det kanske bästa nyförvärvet landade i veckan. Mittbacken Samantha Harder är vad LFK behöver för att stärka upp sitt försvar, men då  hon redan har ett kontrakt med en annan klubb efter sommaren blir sejouren i LFK kort.

Nej istället väljer vi Sarah Michael som det hetaste nyförvärvet inför säsongen. Michael är inte ännu i full form, men redan i träningsmatcherna har man sett anfallarens kvaliteer och de lär behövas när motståndarförsvararna är ett snäpp bättre än ifjol.


TYNGSTA TAPPET:
Även på ”förlustsidan” hittar vi en drös med namn som lämnat klubben. De flesta inga riktiga startspelare, men även en hel del rutin tappades inför denna säsong. Spelare som Ida Mörk, Malin Björkman, Helen Dahl och Amanda Reinhardt hade alla bidragit mycket i årets trupp, men valde av olika skäl att lämna.

Största förlusten på planen är dock Maria Johansson. Ytterspringaren har under alla sina år med LFK rivit stora hål i motståndarförsvaret tack vare sin snabbhet och löpstyrka. Högerkanten har hon mer eller mindre skött på egen hand och ingen vänsterback har fått en lugn stund. ”Marre” är också en av anledningarna till att Sandra Lagerbratt öst in mål inne i straffområdet.
Men nu väljer hon alltså att satsa mer på en karriär som långdistansare och fotbollen läggs åt sidan.

 

”Marre” kommer att saknas på högerkanten.

STORA FRÅGETECKNET?
Det mesta sedan starten har pekat i positiv riktning för damerna i Lidköpings FK. Sett över åren är det inte många matcher man förlorat och man har mestadels fått fira framgångar.
Ett stort undantag är dock 2015. Året då man senast var i Elitettan. Den säsongen var fyllt av motgångar. Något som man inte då kunde tackla på rätt sätt. Istället blev det intriger på och utanför planen och harmonin i laget saknades fullständigt.

I en intervju med NLT inför årets säsong fick mittfältaren Heather Williams frågan vad hon mest önskade sig av 2018 och ett av svaren var då ”ett år utan drama”. Och det är precis det som är upp till bevis nu för LFK som kommer att förlora en hel del matcher. Hur klarar man av en motgång 2018?


HON BLOMMAR UT:
Detta lär bli en säsong när karaktären sätts på prov hos spelarna i LFK. En av de spelare som kommer ”gilla läget” oavsett vad hon ställs emot är Caroline Olsson.
”Mini” som hon också kallas har i år alla möjligheter att växa upp till en jätte. För oavsett om hon spelar mittback eller på det centrala mittfältet så spelar hon uppoffrande och utan ”krusiduller”. Med en vinnarskalle som få andra är känslan på förhand att ”Mini” är den som har stora möjligehter att ta stora kliv under 2018.

Caroline Olsson har en inställning alla tränare älskar.

VIKTIGASTE SPELAREN:
Många spelare i LFK kommer att behöva ta sitt ansvar om det ska bli spel i Elitettan även 2019. En som dock får bära mycket av det offensiva ansvaret är Heather Williams. Amerikanskan är i mångas ögon lokaltraktens bästa damspelare och nu är det upp till bevis på nästa nivå.

Heather har redan erfarenhet från spel i Elitettan med både LFK och Holmalund, men nu gäller det att hon lyckas fullt ut om LFK ska få fart på sitt offensiva spel. Sett över en hel säsong är LFK i stort behov av den spelskickliga amerikanskan och att hon driver laget framför sig.


 


HON VINNER SKYTTELIGAN:
30 gånger i seriespel förra året hamnade Sandra Lagerbratt underst i målhögen. Viktigaste målet var dock det i den avgörande kvalmatchen mot Brommapojkarna. Ett mål som gav LFK platsen i Elitettan. LFK:s skyttedrottning de senaste säsongerna har en näsa för mål som få andra har och det givna tipset kring vem som vinner den interna skytteligan är förstås: Sandra Lagerbratt.

Senast hon spelade i Elitettan 2015 hade hon det dock tuffare och det blir verkligen spännande att se om hon kan fortsätta att göra mål i en serie högre upp. Tipset på förhand får hon i alla fall, även om hon lär ha en tuff utmanare i Sarah Michael. Nyförvärvet har mer rutin från spel högre upp än Sandra och det är mycket möjligt Sarah blir en tuff utmanare om den största målfabrikationen under 2018.

 


TABELLPLACERINGEN:
Enligt alla experter blir det
AIK som tar hem Elitettan före lag som Kvarnsveden, KIF Örebro, Umeå och Västerås. Efter detta är det svårtippat, men att LFK kommer att få kriga för nytt kontrakt råder det på förhand inga tvivel om. Tillsammans med lag som Böljan, Kungsbacka, Ljusdal och Asarum får man göra upp om att fixa minst den där 11:e-platsen som leder till nytt kontrakt.

Men var slutar då LFK? Ja, vi tippar med hjärtat och tror att laget löser spel i Elitettan även 2019. Men det kommer att bli oerhört tight och en bättre start än 2015 krävs för att man ska nå framgång. Känslan är dock att Kjell Larsson får fart på sina tjejer och grejar kontraktet i den sista omgången.


PREMIÄRMATCHEN:
Redan till helgen får LFK sätta sig i bussen för avresa norrut. I premiären väntar en annan nykomling. Nämligen Ljusdal. Intresset i bygden är otroligt stort för Ljusdalstjejerna som hoppas att äventyret i Elitettan blir mer än ettårigt. Matchen splelas i föreningens Airdome så miljön blir något annorlunda än den LFK är vana vid.

Kjell Larsson har fått laborera friskt under försäsongen och frågan är hur samspelt laget är redan till helgen. Helt klart är i alla fall att man åker till Ljusdal för att få med sig minst en poäng. Inte minst då Ljuysdal förväntas kriga i botten av tabellen som LFK. 2-2 låter som ett fullt rimligt slutresultat.

Här inne splelas premiären för LFK.

 


MÖJLIG PREMIÄRELVA:


ODDSET SOM SERIESEGRARE:
50 gånger pengarna (Nordicbet)


Hur går dina tankar kring LFK dam säsongen 2018? Kommentera gärna!

Lämna en kommentar