ANNONS:
ANNONS:

”Har man inga pengar – så måste man ha tålamod”

Fredagsstafetten tar denna vecka ett snack med Michael Kaufmann som är kassör i Lidköpings FK.  Michael som funnits med redan sedan idéstadiet med LFK pratar om vad som krävs för att LFK-satsningen ska bli lyckad. Vad man hade kunnat göra annorlunda under det första året och hur en Futsalsatsning kan vara det första steget mot ett gemensamt fotbollstänk i Lidköping.MICHAEL KAUFMANN: 55 år, kassör i Lidköpings FK, gift, fru och tre barn, bor på Lidåker i Lidköping, jobbar som Vice VD på tryckeriet Strokirk-Landström, tränar och umgås med goda vänner på fritiden, håller premiärmålet i Norra Härenes B-lag som bästa fotbollsminne och Mikael Arvidsson som bäste fotbollsspelare han spelat tillsammans med.

Fem snabba: (Michaels svar i fet stil)
Titta på sport eller utöva själv
Löpning eller längdskidåkning
Götene eller Gauthiod
God ekonomi eller sportsliga framgångar
Konstgräs eller naturgräs på Framnäs IP

Berätta först och främst om din egen fotbollsbakgrund. Hur ser den ut?
– Var målvakt i Heimers ungdomslag till 15-årsåldern. På gymnasiet fick jag en klasskompis som spelade i Norra Härene. Vi slog vad om att jag skulle ta en plats som utespelare i deras A-lag. I min första B-lagsmatch spelade jag på topp. Vi fick frispark och jag befann mig i straffområdet. När bollen kom fick jag en ordentlig knuff av en motståndare. Jag flög framåt och rakt mot bollen. Fick den i skallen och gjorde en grymt snygg språngskalle i krysset. Högst ofrivilligt, men sedan dess var jag bofast i Härenes A-lag.

Så det hann bli många matcher ute på Bronäsvallen?
– Ja, det har det allt blivit. Spelade där hela karriären tills P35. En stor del av mitt lokala fotbollshjärta finns fortfarande kvar där ute. Minns den härliga kamratskapen och det var fotboll på andra villkor än i Heimer där man satsade. Det passade mig bra på den tiden.

Vad gör du idag då för att hålla igång och orka jobba så mycket som du gör?
– Blir löpning, tennis, längdskidor och utförsåkning. Gillar att hålla igång och det känns som ett måste för att orka med att jobba hårt på dagarna.

Idag är du Kassör i nybildade Lidköpings FK. Vad är det bästa och det sämsta med att sitta med i en föreningsstyrelse?
– Det bästa är kamratskapen och det goa snacket som blir. Att kunna ro iland saker i en förening som man bestämt i en styrelse är en skön känsla.
Det negativa är det är svårt att få tag ideelt arbetande krafter. Kan också bli att man fastnar i ”ekorrhjulet” när man väl kommit in i svängen. Ibland blir det också mycket ”brandkårsarbete” istället för att man hinner med strategiarbetet som man egentligen vill.

Du pratar om att det är svårt att få folk att engagera sig i föreningslivet. Är det något som bekymmrar dig?
– Ja, det är det och jag undrar ibland hur det kommer att gå med föreningslivet. Alla prioriterar idag sin egen fritid och ska man ta sig tiden att hjälpa till i en förening krävs en förstående familj. Annars är det kört för det tar mycket tid. Jag undrar verkligen om 80- och 90-talisterna är berredda att ställa upp på de premisser som som idag gäller inom föreningslivet.

Du har jobbat inom Heimer tidigare och funnits med tidigt kring arbetet med sammanslagningen. Hur kom det sig egentligen att du valde att engagera dig i Lidköpings FK?
– Vi har försökt att få ordning och nå framgång med Heimer i många år utan att riktigt lyckas.
Kände att vi måste i alla fall försöka göra något. Med tanke på det rådande föreningslivet finns det inte utrymme för så många fotbollsföreningar i stan och satsningen kändes som ett måste.

Ni har nu jobbat det ”LFK-tänket” i snart två år. Så här i slutet av 2012. Har det blivit som ni tänkt er?
– Till mångt och mycket faktiskt. Gemene man ser ju bara herr A-lagets resultat och tycker då att: ”det blev ju inte alls bra det här med LFK”. Men det är mycket som de inte ser och jag skulle säga att det är i Akademin som framgångarna ligger. Kan vi få behålla killarna där i ett par år så att de inte försvinner iväg och sedan få ytterligare återväxt så ser det bra ut. Men det gäller att ta hand om dem så att de stannar i klubben.

Du nämner Akademin som positivt. Om du skulle nämna något mer som du är stolt över att ni genomfört och något som ni borde gjort annorlunda?
– Utbildningen av våra ungdomsledare är jag stolt över. Där ligger ju grunden i vår förening och där har vi lagt mycket fokus. Viktigt också att Ungdomssektionen drivs av en person (Conny Larsson) som inte själv tränar ett lag.

Det som kunde varit annorlunda är förstås resultatet för vårt herr A-lag. Vi hade förstås hoppats på att gå upp, men vi hade en något tunn trupp och det räckte inte när det skulle dra ihop sig på hösten.

Ni gick ut väldigt hårt och pratade Superettan inom en ganska snar framtid. Nu gick ni inte upp första året och många snackar om LFK som ett misslyckande på grund av detta. Var ambitionen med sammanslagningen för hög?
– Vi gick ut med en hög målsättning för att få drag i satsningen. Vi hade väl hoppats att detta skulle kunna locka ytterligare spelare till föreningen. Så blev det tyvärr inte.
Man måste ha pengar och har man inga pengar så måste man ha tålamod. Därför är det en framgång att vi fått upp så duktiga killar i Akademin. Där har vi att bygga vidare på. Med detta som grund kan vi komma en bit på vägen. Sedan kan vi tillföra spetsspelare. Framför allt tålamod är något vi måste ha mer av i föreningen. Det gäller både styrelse, sektioner och spelare.

Du pratar om ekonomin som en viktig bit för framgång. Var det två usla ekonomier (Heimers och Lifs) som slogs samman och hur är ekonomin idag?
– Det var inte två usla ekonomier. Lif hade en rätt hyfsad ekonomi. De gjorde ett dåligt år 2010 och ett bra 2011. Heimer gick plus 2011. Det har väl dock kostat lite mer än vad vi trodde att göra detta. Nya träningsställ, bra tränare m.m. är inte gratis. Att säga att ekonomin är i balans nu vore inte rätt, men 2013 kommer den att vara det.

När man pratar runt bland klubbarna i stan hör man ibland elaka tungor som pratar om att LFK är dåliga på att samarbeta med föreningarna i lägre divisioner. Vad säger du om det?
– Tycker föreningarna det så är det ett radikalt misslyckande från vår sida. LFK ska vara till FÖR Lidköpingsfotbollen, men jag håller med om att vi måste bli bättre på samtalet med klubbarna i stan.
Det som ibland tenderar att glömmas bort är det som LFK (tidigare Heimer & Lif) gett tillbaka till föreningarna. Det sägs ofta att de aldrig får spelare från oss. Men man får inte glömma att det finns massor av spelare i division 4-6 som har fått sin fotbollsuppfostran hos oss, men som vi aldrig får ”cred” för.

Hur ska det då jobbas för att utveckla sammarbetet mellan klubbarna i Lidköping tycker du?
– Jag tror faktiskt att Futsalen kan vara ett första steg. Inom utomhusfotbollen finns fortfarande mycket ”historia”, men i Futsal är allt nytt. Redan idag har vi två Lidköpingslag som ska spela SM och här är klubblojaliteten inte lika viktig. Skulle inte starten kunna vara ett Stadslag i Futsal för ett bättre samarbete mellan klubbarna? Det är kanske på den nivån samarbetet kan komma igång på allvar!

Hur ska annars LFK kunna bli det hetaste alternativet för fotbollsspelare i trakten?
– Starten är bättre scouting. Att vi fångar upp talangerna i tidiga år och gör Akademin bra och värd att vara en del av. Det ska vara kanonbra att träna med Akademin. Då kommer de bästa. Sedan måste vi uppåt i seriesystemet. Så är det bara. Utan ett bra representationslag blir inget av det andra intressant.

Varumärket LFK då? Hur starkt är det egentligen idag?
– Inte speciellt starkt – ÄN! Vi måste bygga in värderingar och klubbkänsla i det och det tar flera år. Med de sakerna blir det lättare att hitta folk som engagerar sig i föreningen, men jag tycker vi har bra förutsättningar för detta. Bara att titta på vår ungdomssida.

Och var är då LFK om 10 år tror du?
– Vi är den ledande fotbollsklubben i västra Skaraborg. Det går en gräns vid Billingen. Så är det bara. Förhoppningsvis har vi då också hittat ett bra sätt att få behålla våra talanger längre i stan. Se bara på mindre orter som Falkenberg och Värnamo. Det kan räcka med en eller ett par bra årskullar som stannar i klubben och vips har man avancerat i seriesystemet.

Till sist ska du få skicka stafetten vidare till någon annan lokal spelare, ledare, publik eller eldsjäl. Vem har du valt och vad vill du fråga?
– Jag har valt Trässbergs nye tränare David Milos. Känner honom sedan tidigare och vet att han vill spela en rolig fotboll. Nu har Trässberg värvat starkt och jag undrar om han kommer att vilja spela en rolig fotboll nästa år, eller ”division 6-fotboll” som kanske är mer vägvinnande om man ska ta hem serien?

 

Lämna en kommentar