ANNONS:
ANNONS:

”Ingen jag pratat med är positiv”

Fria byten i herrarnas division två.
Då rasar klubbarna mot det nya beslutet.
– Ingen av de tränare eller fotbollssektionsmänniskor jag pratat med är positiva, säger Lars Emanuelsson från IK Gauthiod.

Informationen om motionen från Hallands FF gällande fria byten i herrarnas division två och tre samt damernas division ett gick ganska obemärkt förbi i somras. Det var nog inte många som trodde den skulle gå igenom SVFF:s Representantskapsmöte.
Därför tog mötets beslut många klubbar i dessa divisioner på sängen och reaktionerna i såväl traditionella som sociala medier lät inte vänta på sig. ”Korpnivå” och ”Oseriöst” var bara några ord som användes av tränare och annat fotbollsfolk.

Men att bagatelisera och förlöjliga beslutet med ett par rader på Twitter har knappast gett andra fotbollsintresserade några argument i frågan och därför ringde Lokalfotboll.se i helgen upp Lars Emanuelsson från Gauthiods fotbollssektion för att höra hans tankar i frågan. Lars har som bekant en och annan åsikt i fotbollsfrågor och när beslutet från SVFF kom har Gauthiodprofilen knappast varit nådig på Twitter.

– Ha,ha. Nej, jag kanske borde varit lite mer nyanserad, men jag har legat hemma med lunginflammation och man måste ju få utlopp för sina fotbollskänslor någonstans, skrattar Lars.

Lars Emanuelsson brinner för sitt Gauthiod.

Men varför tycker då du och så många andra att detta beslut är så dåligt?
– Det finns många bra tränare i de aktuella divisionerna som verkligen vill något med sin fotboll. Nivån de håller på med är vad jag brukar kalla ”semi-elit” och de viger många timmar åt att få sina spelare vältränade och utbildade. I många fall för att kunna ta steget upp i den riktiga eliten. Med beslutet om Fria byten och att en utbytt spelare kan komma in igen känns det som att mycket omkullkastas. Vi kommer få se anfallare som är inne och kör intervaller och det kommer bara att gynna de som vill stressa och pressa. Samtidigt pratar vi i Sverige om att utveckla och bli bättre på speluppbygnad och att vårda spelet. Det går liksom inte ihop. Ingen av de 10-15 tränare eller fotbollsansvariga i division två som jag pratat med är positiva till beslutet.

Beslutet ska gynna att yngre spelare får mer speltid när fler byten kan göras. Är inte det bra?
– Jo, den biten med fler byten är de flesta positiva till. 4-6 byten per match skulle vara jättebra och öppna upp möjligheter för detta. Men det som alla vänder sig emot är att en utbytt spelare får komma in igen. Det är den ”springande punkten” som folk tycker är kass. Är man utbytt ska man inte få lov att komma in igen.
Som det blir nu kan lagen använda sig av ”special teams”. Nickspecialister kan snabbt komma in på hörna, vassa frisparksskyttar på frisparkar och spelare som kastar långa inkast på inkast på offensiv planhalva.
Det lär knappast gynna så att yngre spelare får mer speltid.

Det pågår nu namninsamlingar för att SVFF borde riva upp beslutet. Hur troligt är det att man ändrar sitt beslut tror du?
– Tror tyvärr inte att det är möjligt. Tror kanske istälet mer på tysta överrenskommelser i en serie mellan lagen där. Men det är trist att det ska behöva komma till det och under mina år i fotbollen har jag nog aldrig varit med om ett beslut som växt så mycket ilska, avslutar Lars Emanuelsson.


Vad tycker du om beslutet med Fria byten i division två och tre för herrar och division ett för damer. Håller du med Lars Emanuelsson eller tycker du att lagen gnäller i onödan? Kommentera gärna!

3 tankar på “”Ingen jag pratat med är positiv”

 1. Det känns konstigt att diskutera förändringen då inget har förbjudits.

  Eftersom det är ”flygande” byten så behöver väl domaren inte ta hänsyn till om den inbytta spelaren hunnit komma till ”rätt” position?!?!
  Det är väl assisterande domare som bara ser till att bytet sker korrekt på rätt plats?!?!
  Om laget då ska byta t.ex. 4 spelare vid egen hörna så tar det en tid innan spelarna på plan hunnit till sidlinjen för att byta av. Sedan ska de inbytta springa en bit till straffområdet.
  Under denna tid så har domaren redan hunnit blåst igång spelet och troligen så har laget istället 4 spelare färre på plan när hörnan måste slås?!?!
  Domare Bankemyhr får rätta mig om jag har fel…

  Jag tycker man ska förbjuda fria byte i futsal istället. =)
  ”Är man utbytt ska man inte få lov att komma in igen.”

 2. Varför inte så här,?
  3 byten som idag, sen ett fjärde och femte som är tillåten för spelare under 21? 23? dessutom kunde dessa yngre ha två ”fria” bänkplatser alltså en ökning av antalet tillåtna bänkspelare.

 3. Värdens mest konservativa sport. Vad är vi så rädda för. Kan vi inte förbjuda tränare som inte vågar byta trötta stjärnspelare trots att dom inte orkar bidra med något.

Lämna en kommentar