ANNONS:
ANNONS:

”Inget galet beslut att slopa barnens tabeller”

Inga tabeller i serier och cuper för barn upp till 13 år.
Det är nu ett beslut som gäller i hela Sverige från och med 2017.
Men var det ett galet beslut? Nej, jag tycker inte det!

fotbollsvinnare_100704
Något måste gått mig förbi när jag i våras fick reda på att man i flera år inte har tabeller i ungdomsfotbollen i Västra Götaland för barn upp till 11 år. Jag blev paff och tänkte att det måste ändå vara helt fel…

Var ju själv en riktig tabellnörd som liten. Pappa, som även var vår ungdomsledare (en i mitt tycke fantastisk sådan som såg alla individer) sparade alla resultat i en pärm och jag följde noggrant all statistik.
I efterhand kan jag nog konstatera att jag nog mer var undantag än regel. De flesta andra kompisarna hade mer fokus på matchen och hade ingen aning om hur vi låg till.
Det hade däremot jag. Något som ledde till att jag ibland kunde springa och lipa på planen om vi såg ut att gå mot förlust. Knappast något charmigt beteende hos en 11-, eller 12 åring…
IMG_0827
Men nu existerade tydligen inga tabeller och ännu värre. Det skulle från och med 2017 förlängas till för barn upp till 13 år.
Min spontana tanke var att detta måste vara ett helgalet beslut.

 

Skulle man nu straffa ungdomarna som ville tävla och bli bäst och samtidigt curla den stora massan ännu mer? Vansinnigt!
Det verkade också som fler hade samma åsikt och många var de som snabbt fördömde SVFF:s beslut på alla möjliga plattformar.

 

Den lätta vägen vore således att hoppa på ”häcklartåget”, dumförklara distrikten (som röstade igenom förslaget) och gå vidare.
Men något började sakta gro inom mig och jag började fundera, prata med fotbollsfolk och skapa mig själv en egen bild.

 

För vilka var det egentligen som stod på barrikaderna? Jo, folk som precis som mig hållit på med fotboll länge. Troligtvis varit framstående i fotbollen som unga och som aldrig drabbats negativt av toppning och utslagning…

 

Och de flesta verkade faktiskt också missat att ungdomarna visst ska få fortsätta att tävla. Matcher ska ju fortsätta spelas, matchhjältar hyllas, målskyttar näta, bollar räddas, vinnare koras och förlorare utses.
Allt det där som gör att barn älskar fotboll. Grejen är ju bara att matchresultaten inte ska summeras till en tabell…

 

En tabell som kanske mest är intressant för ledare och föräldrar vid sidan om.
För när reaktionerna kom efter beslutet att slopa dessa är det uppenbart att det inte är barnen, utan vi vuxna som känner att vi straffas. För f-n vilket lag är egentligen bäst? Vi vill ju veta!

 

Barnen? Ja, de vet ändå vilket lag som är bäst, vad matchen slutade och vilka i motståndarlaget man får se upp med. Men det stannar där. Mer behövs egentligen inte.

IMG_0828

 

Att tabellerna tas bort har inget att göra med att barnen har svårt att se vad som är viktigt. Det problemet ligger hos vissa ledare och föräldrar och problemet är nu så stort att majoriteten av distriketen alltså vill göra något åt saken.

 

Hetsiga föräldrar och en och annan resultatfixerad ungdomsledare kommer det alltid att finnas men att ta bort serietabellerna för barn upp till 13 är ett symbolvärde och något som visar att resultat i ungdomsfotbollen inte ska vara i fokus. Fokus ska istället ligga på prestation och utveckling. Både som individ och lag.

 

Låt barnen tävla vidare genom att spela sina matcher. Men vi behöver inga tabeller upp till 13 år för att barnen ska utvecklas som både spelare och människor.
Beslutet handlar inte om att skydda barnen från livets allvar och det kommer inte lösa all världens problem.
Men det är ett verktyg för ungdomsledare att stå emot föräldrapressen och ytterligare ett incitament att jobba långsiktigt istället för kortsiktigt med barnen.

 

Dessutom. Finns det en chans att fler vill spela fotboll längre så kommer det gynna såväl bredden som toppen.
Så låt oss därför försöka och se var det tar vägen innan vi brusar upp.

 

Och vi som är tabellnördar. Ja. Vi får helt enkelt vänta ett par år…

 

Så för att summera:
Var beslutet om att slopa serietabellerna det bästa man kunde ta? – ingen aning.

Var det ett galet beslut – verkligen inte!

———————

Självklart har jag också funderat hur man skulle kunna lösa cupspel även i framtiden om man nu ska slopa tabeller och utslagsmatcher. Men den lösningen kan vi ta någon annan gång…

7 tankar på “”Inget galet beslut att slopa barnens tabeller”

 1. Sansat och bra Jesper. Många kloka människor har forskat och funderat på detta under en lång tid. Känns det knäppt för oss gamla tävlingsmänniskor? Ja, självklart. Men det skickar ett otvetydigt budskap till fotbollsföreningar och fotbollsledare: Målet med ungdomsfotboll är inte att vinna fotbollsmatcher. Målet är att utveckla ungdomar och uppmuntra så många som möjligt att spela fotboll så länge så möjligt, för det mår de bra av och det gynnar alla.

 2. VFF har kört utan tabeller tom 12 år ganska länge så för oss i Västergötland är detta inget nytt.
  Tycker personligen man kan ta bort tabeller helt tom 15 år. Detta då vi kör med divisionsspel (vilket är bra) och där lag med rena årskullar oftast möter lag med flera överåriga och då 1-2 år för gamla.
  Den fysiska utvecklingen slår hårt igenom då och det är en ren ledarfråga då man anmäler sig till en för låg division med syftet att vinna serien.
  Är inte spelarna som anmäler lag till seriespel!

 3. Anders var tycker att vi som har ett lag på landet bestående av 15 tjejer födda 03-99 med 01 som snittålder ska anmäla oss ? Vi har lagt oss genom åren där 01 är den rådande direktivs åldern!

 4. Fantastiskt bra skrivet! Stor tumme upp! :o)

  Jag har en lösning på cupsspelet. Det kallas poolspel där alla lag får spela många och lika många matcher. ”Slutspel” kan man göra genom att möta ett par lag man inte mött tidigare.

  Kan ge dig ett utdrag ur vår presentation av IFK Göteborgs Sohlberg Cup 2015 i Prioritet Serneke Arena för P07 i höst…

  ”…Sohlberg Cup inbjuder samtliga deltagande lag till bra och roliga matcher utan att tävlingshets i form av tabeller eller slutspel. Det är självklart både roligt och viktigt att vilja vinna matcher, men vi har i årets upplaga av cupen valt att ge stort utrymme till deltagande, utbildning och glädje i första hand…”

  mvh/Mathias

 5. Fantastiskt bra skrivet! Stor tumme upp! :o)

  Jag har en lösning på cupsspelet. Det kallas poolspel där alla lag får spela många och lika många matcher. ”Slutspel” kan man göra genom att möta ett par lag man inte mött tidigare.

  Kan ge dig ett utdrag ur vår presentation av IFK Göteborgs Sohlberg Cup 2015 i Prioritet Serneke Arena för P07 i höst…

  ”…Sohlberg Cup inbjuder samtliga deltagande lag till bra och roliga matcher utan att tävlingshets i form av tabeller eller slutspel. Det är självklart både roligt och viktigt att vilja vinna matcher, men vi har i årets upplaga av cupen valt att ge stort utrymme till deltagande, utbildning och glädje i första hand…”

  mvh/Mathias

Lämna en kommentar