ANNONS:
ANNONS:

Kan Götene stå upp för favorittrycket?

Favoriter till seriesegern i den mellersta trean.
Men kan Götene leverera och palla för trycket?
Här har du det mesta du behöver veta om laget inför seriepremiären.

Under Långfredagen ska det spelas seriepremiär på Västerby. Götene har seglat upp som seriefavorit i den mellersta trean och nu ska nye tränaren Andreas ”Lill-plätta” Gustavsson fylla tidigare tränaren Rolf Johanssons kostym – eller träningsoverall om ni så vill

Ifjol gjorde man en riktigt bra säsong där man föll i kvalet till division två. I år siktar man knappast lägre. Men hur kommer man klara sig utan sin centertank Christoffer Apell? Och hur ska det gå med Patric Norismma som släpande anfallare?

Många frågor ska det ges svar på och Lokalfotboll.se gör här sitt bästa för att sia om Götenes säsong 2017. Fixar man favorittrycket och vilka spelare bör man hålla extra koll på under året.


FÅTT OCH GÅTT:
Nyförvärv:
Gustaf Tigerberg (Råda), Kristoffer Andersson (Sil), Elvir Gerxhaliu (IFK Tidaholm), Alvert Bejtullahu Behrami (Tidaholms G&IF), Ekrem Ibrasimovic (Skara), Oskar Callerud (Skövde AIK), Peter Stjerna (Sil)

Förluster: Rolf Johansson (tränare), Christoffer Apell (Källby), Edvin Berntsson (Ardala), Glenn Persson (Sil), Mikael Mörk (Ardala)

Ekrem Ibrasimovic är en av de nya spelarna.

FÖRSÄSONGEN:
Vara 3-0, Lidköpings FK 0-2, Skara 4-3, Skoftebyn 1-6, FC Trollhättan 1-4, Holmalund 1-0, DM: Tymer 4-1, Tidaholms G&IF 3-0, Kongahälla 3-1

Vunna: 6, Oavgjorda: 0, Förlorade: 3
Gjorda mål: 20 st, Insläppta mål: 17 st
Poängsnitt: 2,00

Götene har vunnit mot de lag som man ska besegra och förlorat mot motstånd från högre divisioner. Så skulle man kunna sammanfatta en försäsong som visat att Götene håller bra division tre-klass, men har en bit upp till lagen en division högre upp. En stabil och godkänd försäsong från de blåvitrandiga.

Andreas ”Lill-Plätta” vill sätta sin prägel på GIF.


BÄSTA VÄRVNINGEN
En hel del intressanta namn på Götenes ”Nyförvärvslista” inför säsongen. Flera av dem kan bli utropstecken, men helt klart är att Götenes trupp behövde breddas från ifjol och det har den gjort. Bästa värvningen då?
Ja, den utmärkelsen får Oscar Callerud. Götenesonen har de senaste säsongerna spelat till sig en ordinarie plats i Skövde AIK och var 2016 med och vann division två.

Nu går han in som mittback tillsammans med Alexander Andersson och hans stabila spel ”tvingar” upp lagkapten Patric Norismaa högre upp i planen. Det säger lite om hur viktig Callerud kommer att vara för Götenes defensiv under året som kommer.

Callerud har återvänt till Västerby.

TYNGSTA TAPPET:
Få spelare i den lokala fotbollen är lika vassa i offensivt straffområde som Christoffer Apell. Det spelar ingen roll om det är i luftspelet, eller efter marken. Apell offrar sig hänsynslöst. Något som innebar 15 mål förra säsongen. Att anfallaren gått tillbaka till moderklubben Källby är förstås ett stort tapp för ett Götene där det inte direkt haglar av renodlade anfallsalternativ.

Apell kommer att saknas i offensivt straffområde.

 


STORA FRÅGETECKNET?
Vart ska Patric Norismaa spela? Att Götene har flera duktiga mittbackar är förstås ett lyxproblem som många lag gärna skulle vilja ha. Men när kapten Norismaa kom in sent i träning under försäsongen fanns det inte längre någon självklar plats i mittförsvaret för ”Norre”.

Alexander Andersson och Oscar Callerud hade helt enkelt gjort det för bra och tränare Andreas ”Lill-Plätta” Gustavsson fick hitta en ny plats för sin kapten. En plats som för utomstående kändes långt ifrån självklar. Just en ”Nr 10-roll” är kanske inget man förknippar med den reslige mittbacken.

Men nu ska i alla fall till en början Norismaa spela släpande anfallare och lyckas detta drag är det förstås både kul och spännande för Götene och en fjäder i hatten för ”Norre” som till skillnad från andra spelare i slutet av sin karriär tar klivit uppåt i banan istället för ner.

Genidrag eller fiasko? Det är frågan!

Norismaa i en ny roll.

 


HAN BLOMMAR UT:
Många unga killar i Götene som kan få sitt genombrott denna säsong, men vi tror att Gustaf Tigerberg äntligen får ut sin potential på planen. ”Tiger” som kom från Råda i vinter har haft en tendens att starta varje säsong på ett fantastiskt sätt – för att sedan tappa form och kvalité kring sommaren.

I en bättre miljö och med en spelfilosofi och Göteneanda som borde passa mittfältaren finns alla chanser att detta blir säsongen då en orädde och uppoffrande Tigerberg blir den ”box-till-box” mittfältaren han kan vara och som tar nästa kliv i utvecklingen.

Får han ut sin fulla potential så kommer ni efter säsongen se en Tigerberg som visserligen varit avstängd minst två gånger, men som gjort närmare 15 poäng i form av mål och assists.

Ska Tigerberg nå sin fulla potential?

VIKTIGASTE SPELAREN:
Finns många rutinerade pjäser i Götene som också är viktiga kulturbärare för klubben. En som kommit att bli detta och som också blivit allt viktigare för lagets offensiva spel är Robin Johansson. I år får han dessutom ta på sig anfallsrollen och för Götenes del är det ett måste att löpstarke Robin offrar sig i djupledslöpningarna för att skapa yta åt spelare bakom.
Lyckas Robin med detta kommer Götenes offensiv att frodas och laget blir att räkna med i toppen.

Skulle det inte lyckas? Ja, då är det troligt att vi ser Robin göra ett bra jobb även på kanten, men då lär definitivt Götenes målfabrikation minska och laget lär inte nå den absoluta toppen. Så viktig kommer Robin Johansson vara denna säsong.

Robin Johansson viktig i offensiven.

HAN VINNER SKYTTELIGAN:
Med Christoffer Apell borta finns det en tydlig kandidat till denna titel då nye anfallaren Ekrem Ibrasimovic får stå på tillväxt. Johan Karlsson gjorde också 15 mål förra året och har tagit stora kliv för varje år som gått. Från sin vänsterposition blir han väldigt offensiv och med ett bra skott sätter han det mesta innanför straffområdet. Lägg där till att han är lagets straffskytt och ni förstår att det blir tufft att göra fler mål än Johan denna säsong. 14 nätkänningar blir det för mannen ifråga.

Johan Karlsson tar hem skytteligan.

 


TABELLPLACERINGEN:
Götene känns inte som den ultimata seriefavoriten,
men många håller Götene som favoriter till förstaplatsen. Känslan är lite att det är i brist på annat. För även för oss är det svårt att hitta en klar vinnare i denna serie som saknar division två-lag från 2016.

Givetvis gynnar detta Götene och visst ska man tillhöra toppen. Man är säkert ett av de jämnaste lagen i denna serie och det kommer räcka långt. Kanske till och med hela vägen…

Vi tror dock att något lag kommer att överraska och när Götenes offensiv känns något osäker så tippar vi laget som tvåa. Det blir ett nytt, lite enklare kval till division två kommande höst för ”Lill-Plättas” mannar.


PREMIÄRMATCHEN:
Alingsås IF väntar i hemmapremiären för Götene under lördagen. Gästerna är nykomling och vann alltså division fyra förra säsongen. Bra självförtroende hos AIF, men en nykomling på hemmaplan ska förstås innebära full pott för en seriefavorit.

Andreas Johansson är skyttekungen hos gästerna att se upp med. Ständigt farlig på offensiv tredjedel, men firma Callerud/Andersson lär lösa detta på en vårstudsig Västerbymatta.

Nej, detta vinner Götene med 2-0. Robin Johansson stöter in 1-0 och i andra halvlek är det Patric Norismaa som når högst på en hörna.


MÖJLIG PREMIÄRELVA:


ODDSET SOM SERIESEGRARE:
3,80 gånger pengarna (Nordicbet)


Hur går dina tankar kring Götene säsongen 2017. Kommentera gärna!

Lämna en kommentar