ANNONS:
ANNONS:

”När man är och tittar på fotboll vill man helst coacha”

En glad och ödmjuk glädjespridare med glimten i ögat. 
Möt Benny Edman i en Fredagsstafett om fotbollsminnen, luftgitarrer och känslan av att ingen av hans favoritklubbar längre existerar.Benny Edman

BENNY EDMAN
, 58 år, åskådare (tidigare tränare), spelade under karriären i röda (!) Copa Mundial, bor i lägenhet i Gösslunda, singel, tre barn och ett barnbarn, Anläggare på Lidköpings kommun, idrott och musik är fritidsintressena, håller segern med Tun mot Trollhättans FK som roligaste fotbollsminnet och anser att Nils Almén (då Tun, senare Gais) är bäste spelare han spelat tillsammans med.

—————————————-

Fem snabba: 
(Bennys svar i fet stil)
Se på internationell fotboll eller lokal fotboll
Vara fotbollstränare eller vara åskådare
Delat ledarskap eller ensam huvudtränare
Hemmakväll eller utekväll
Lars Lagerbäck
eller Erik Hamrén

—————————————-

Får nästan gå rakt in på ditt roligaste fotbollsminne som inte sa så mycket i texten ovan. Kan du utveckla?
– Var väl mest ett minne jag så väl kommer ihåg. Var med Tun i division fyra. Sista matchen för säsongen borta mot Trollhättans FK. Vi var redan ur serien och TFK ledde och spelade för seriesegern. Det ösregnade innan match och vi valde att skita i att gå ut och värma upp i spelargången. TFK körde på för fullt. När det sedan blev match gick vi ut och vann med 2-1. De var förtvivlade, men hade tur att även Järpås som låg tvåa förlorade. När de fått reda på det fick alla i vårt lag stora kramar. Ett skönt minne.

En glad och ödmjuk glädjespridare med glimten i ögat. Så skulle jag nog beskriva dig. Håller du med?
– Det var snällt sagt. Kan nog stämma ibland, men jag kan allt vara lite vresig ibland också (skratt). Försöker väl vara positiv och ha glädje runt omkring mig. Det är viktigt för mig.

Kan du berätta lite om din uppväxt? Är du från trakten?
– Det hörs väl på dialekten? Är uppvuxen i Tun. Mamma och pappa jobbade på Såtenäs och vi bodde i Villastaden. Vi var knappast någon idrottsfamilj, men jag hängde på kompisarna till Tunet i 8-9-årsåldern och fastnade för fotbollen.
Minns att vi hade en fin kamratskap och var ett gott gäng som hängde ihop från ungdomsåren in i A-lagsfotbollen. När vår kull kom upp spelade Tun i 4:an och 1973 var det faktiskt spel i division tre.

Var du Tun trogen hela spelarkarriären?
– Nej, jag flyttade till Lidköping och efter något år tröttnade jag på bilåkandet till Tun. Då blev det Lidköpings IF istället. Var ett naturligt val då andra kompisar hade gått dit. Blev lite A.lagsspel där, men mest var jag reserv och B-lagsspelare. När jag var drygt 30 år la jag skorna på hyllan.

För oss som inte sett dig ”in action”. Hur var du som spelare?
– Fick smeknamnet ”Slowmotion” på någon Årsfest och det kanske stämde. Var inte direkt snabb. Styrkorna låg väl istället i passningsspelet plus att jag hade en j-la kondition. Jag sprang och sprang.

Hade du alltid haft planer att fungera som tränare när du väl slutat som spelare?
– Hade faktiskt första uppdraget som A-lagstränare som 18-åring. Det var som tränare för Tuns damer i division tre. Hade tjejen i laget och när de stod utan tränare fick jag frågan. Var annorlunda, men det var ett gott gäng och tiden där var riktigt kul.

Att jag sedan började som P16-tränare i LIF efter karriären var för att jag fick förfrågan. Körde ett par år där innan jag tog ett uppehåll. När sedan sonen Martin började Fotbollslekis körde jag igång igen.

Du följde sedan Martins lag från 5-årsåldern upp till 16-årslaget. Vad minns du från den tiden?
– Mycket glädje. Det var många roliga år och vi var en jättestor grupp med 92:or. Var härligt att se dem utvecklas och de var ett bra lag med spelare som Gustav Hellman, Filip ”Colten” Andersson och Antonio Yüksel.

Nu för tiden så räknas inte tabeller för än ungdomslagen är 13 år. Vad är din åsikt kring det?
– Är väl både på gott och ont. Barn är inte dumma så de har säkert koll på det där ändå. Men på sjumanna tycker jag allt att man kan räkna resultat. Barn behöver lära sig att både vinna och förlora på ett bra sätt. Det tycker jag allt.
Handlar om vilket fokus som tränarna har och det viktigaste måste alltid vara att utbilda barnen både som fotbollsspelare och individer.

IMG_7710
Benny invigs som tränare i Råda BK.

Hur skulle du beskriva dig som tränare och vad är viktigt för dig?
– Svårt att beskriva sig själv. Men jag är inte den som står och skriker på träningar och match. För mig är det viktigt att spelarna själva har ett engagemang och en självinsikt att när det är träning så kör man på. För mig är det också viktigt att försöka förmedla mina tankar och skapa en trevlig miljö både på och utanför planen. Det ger en bra harmoni och då kan gruppen utvecklas.

På seniornivå har det förutom Tunns damer blivit uppdrag i Trässberg (1999-2000, 2012), Vinninga (2010-11) och Råda (2013). Varför leder du inget lag idag?
– Kände väl efter Råda att jag var ganska mätt. Hade inte riktigt den energi man behöver ha för att träna ett lag. Det blir trots allt ungefär fem kvällar i veckan och då måste man vara sugen. Har allt varit sugen när man fått ett par förfrågningar, men just nu räcker det med att vara åskådare.

Saknar du inte att vara tränare ibland?
– Jo det gör jag när jag är och tittar på matcher. Då vill man ju verkligen coacha. Det kommer automatiskt liksom. Ser väl en två-tre matcher i veckan så mycket fotboll blir det.

Gauthiod8
Sonen Martin Edman i en nickduell.

Sägs att du har en stående plats på Framnäs sittplatsläktare. Stämmer det?
– Ja, det gör väl det. Tittar mycket på LFK. Har blivit så i och med att sonen (Martin Edman) spelar i laget. Nu har dessutom varit skadad och då blir det att vi ser på alla matcher ihop. På hemmaplan har det blivit att vi alltid sitter på samma platser. Då trivs vi bra.

Förstår att du hoppas på LFK, men vilket lag ligger egentligen dig närmast om hjärtat?
– Tun är ju klubben jag är uppväxt i så den finns ju alltid i hjärtat. Men även LIF. En klubb jag lärde mig älska när jag följde sonen där.

Hur känns det då att ingen av de båda klubbarna har existerande verksamhet idag?
– Det är tragiskt. Tycker faktiskt det var synd att man slog ihop Heimer och LIF. Tror det varit bättre för Lidköping med två föreningar och att man hade skapat ett bättre samarbete mellan Heimer och övriga lag.

När det gäller Tun så är det mer förståeligt. Det bor ju inga människor där längre. På min tid var det 250 bostäder bara i Villastaden. Då kunde man driva bra föreningsverksamhet. Nu är det nästan omöjligt.

IMG_2164

Annars då. Antar att du har många åsikter kring den lokala fotbollen nu när du ”bara” är en åskådare?
– Det vet jag inte. Men det som slår mig är väl att det är synd att inte Lidköping kan skapa ihop fler division tre och fyra-lag. Steget upp till LFK i tvåan är för stort idag. Tror att det är så enkelt att vi helt enkelt tränar för lite för att avancera uppåt. Det skulle behövas fler spelare som är villiga att träna mer för att nå dit.

Så här på slutet av intervjun måste vi ju ta upp ditt stora musikintresse. Vilken musik går varm hos Benny Edman?
– När det kommer till svensk musik är det Ulf Lundell och Joakim Thåström som gäller. Annars är väl favoritbandet Black Sabbath för en gammal hårdrockare som mig. Men jag försöker se och höra så mycket musik live som det bara går och det har blivit många konserter under åren.

Spelar du något musikinstrument själv?
– Nej, bara luftgitarr, men det är jag grym på. (skratt)

Näst sista frågan innan vi avslutar. Imorgon är det midsommar. Var firar du någonstans?
– Är faktiskt lite osäkert fortfarande. Har beredskap på jobbet så jag får avstå nubben i år. Men lite färskpotatis hoppas jag på att det blir.

Till sist ska du få skicka stafettpinnen vidare till någon annan lokala spelare, ledare eller eldsjäl. Vem har du valt och vad vill du fråga?
– Jag har valt att skicka den vidare till Vinningas nuvarande tränare Henrik Brodén. Han har varit med i den lokala fotbollen länge och jag undrar hur han ser på föreningslivet idag och hur han jobbar för att inspirera och motivera spelare på den nivån han tränar idag?

VAD TYCKTE DU OM DENNA VECKAS FREDAGSSTAFETT? KOMMENTERA GÄRNA!

Galejan

 

 

 

 

Till sist ska du få skicka stafettpinnen vidare till någon annan lokala spelare, ledare eller eldsjäl. Vem har du valt och vad vill du fråga?
– Jag har valt att skicka den vidare till den gamle tränaren Benny Edman. Hade honom själv som tränare i ungdomsåren. Han har ju dessutom tränat en massa lag i trakten, men nu gör han inte det längre. Varför slutade han egentligen och hur följer han fotbollen idag?

VAD TYCKTE DU OM DENNA VECKAS FREDAGSSTAFETT? KOMMENTERA GÄRNA!

Galejan

 

Lämna en kommentar