ANNONS:
ANNONS:

”Ni kommer att få se en ny Yonas Tsegay 2013 – var så säkra”

Fredagsstafetten drar denna vecka till Skara för att träffa nästa deltagare.
24-årige Yonas Tsegay är talangen som de senaste åren varit skadeförföljd och varit förpassad till bänken i Skara FC.
För Lokalfotboll.se berättar Yonas glatt om sin fotbollskarriär, varför han inte gett 100% de senaste säsongerna och var smeknamnet ”Hajen” egentligen kommer ifrån.

YONAS TSEGAY, 24 år, anfallare i Skara FC, bor i lägenhet i Skara, sambo, jobbar på Julas centrallager, håller sitt hat-trick i finalen (3-2-seger) av ungdomscupen Pondus Cup i Danmark som bästa fotbollsminne och nuvarande lagkompisen Tobias Jansson som bästa spelare han spelat tillsammans med.

Fem snabba (Yonas svar i fet stil)
Chelsea eller Manchester United
Bänken i A-laget eller spela i U-laget
Anders Svensson eller Sören Hammarén
Utekväll eller hemmakväll
Konditionsträning eller styrketräning

Du kommer inte ursprungligen från Sverige och Skara. Berätta om din bakgrund och hur du hamnade här
– Jag kom från Eritrea med min pappa, mamma och storebrorsa Mikele när jag var 1 år. Blev Stockholm först innan vi bodde i Umeå ett par år. Då vi hade släktingar i Skara blev det flytt till Västergötland och sedan dess är man bofast här.

Din fotbollskarriär då? Hur har den sett ut?
– Har alltid spelat fotboll och började redan när jag var 4 år i Skara. Då tillsammans med storebrorsans 6-årslag. Spelade i klubben tills jag var 15 år. Då ringde Stig Björk (nu Hangelösa) och undrade om jag ville spela Pojkallsvenskan i Götene.
Efter ett år på Västerby splittrades vårt lag och jag gick tillbaka och spelade i Skara två säsonger, men när jag bara fick B-lagskontrakt andra året bytte jag till Lundsbrunn.
Där utvecklades jag mycket och när Anders Svensson tog över Skara för tre år sedan blev det återigen Skara.

Som ung räknades du som väldigt talangfull. Hur upplevde du det?
– Det var väl mest när man var yngre som folk sa att man hade talang och kunde bli något. Då drömde man om att få spela i Barcelona en dag. Nu får man inse att det är i dessa lägre divisioner man hör hemma.

De tre senaste säsongerna har det blivit mycket bänknötande för dig i Skara. Hur kommer det sig tror du?
– Skadebenägen!!! Jag har haft otur med skador och missat mycket. Är ljumskarna som har krånglat och det var först 2011 som jag fick reda på vad det var. Då blev det operation och sedan dess har det fungerat mycket bättre.

Det blev av förklarliga skäl bara fyra mål 2011, men även i år bara fyra strutar. Hur vill du beskriva årets säsong?
– Hade bestämt mig innan för att äntligen ge 100% en säsong. Allt fungerade bra och jag fick spela från start de fem första matcherna. Sedan skadade jag foten och var borta i två månader. Kändes väldigt tungt och jag kom efter både Jakob (Söderberg) och Zacke (Zackarias Svensson Jackson) som båda gjorde det riktigt bra. Då fick man helt enkelt finna sig i att bli bänkad även om det inte är något jag gillar.

Elaka tungor kallar dig ibland oengagerad och lite lat. Vad har du att säga om det?
– Jag är väl lite lat. Det är bara att erkänna. Men de senaste åren skyller jag mycket på ljumskarna. När det var kallt på försäsongen fungerade det inte och jag kom efter i träningen. Då kändes det bara skit och jag blev inte lika taggad att ge allt. Därför var det extra tråkigt i år när ljumskarna var bättre och det istället var foten som gick sönder.

Så efter ett par tunga säsonger. Hur är känslan inför 2013? Orkar du satsa?
– Jag är väldigt positiv inför nästa säsong. Jag gillade verkligen Anders, men en ny röst i Sören (Hammarén) och att det blev trean inspirerar verkligen. Jag kör redan på stenhårt med träningen och har faktiskt tappat sju kilo! Jag ska ge järnet nu och visa att jag är en spelare som hör hemma i division tre.
Ni kommer att få se en ny Yonas Tsegay 2013 – var så säkra.

Det låter ju lovande. Och det lär inte bli svårare att ta en plats i anfallet nu när Jakob Söderberg lämnat.
– Först måste jag säga att det är jättetråkigt att Jakob lämnar. En go gubbe som har burit oss långa syunder i år. Men det är klart att nu öppnar det upp sig en plats i anfallet och den tänker jag ta.

Hur många baljor vågar du utlova nästa säsong. Fler än fyra?
– Ja, får jag bara skadefri kan jag lova att det blir fler än fyra. Min personliga målsättning är dryga tio mål.

En av önskemålen på frågor till dig jag fått från läsare är varför du kallas för ”Hajen”? Kan du berätta?
– Ha, ha. Det måste varit från Mikael Mörk (Götene). Är så att jag har en förkärlek till att rappa och hitta på lite texter ibland. Kallade mig själv Hajen någon gång och det har han tagit fasta på och tycker är skitroligt.

Även Stig Björk från förra veckans stafett ville att jag skulle ställa ytterligare en fråga. Han undrar om du verkligen håller på Brynäs i hockeyn, eller om du bara sagt så genom alla år för att vara snäll?
– Han är skön ”Stickan” men jag måste väl vara ärlig för en gång skull och tyvärr för Stig har jag bara varit artig genom alla år. Mitt hockeyhjärta klappar nämligen hårt för Djurgården.

Till sist ska du få skicka stafettpinnen vidare till någon annan lokal spelare, ledare, domare eller dylikt. Vem har du valt och vad vill du fråga?
– Jag har valt min gamle tränare Anders Svensson. Vi kom väldigt bra överrens under åren i Skara och jag vill veta vad han ska göra nu? Blir det ett sabbatsår, eller ska han ta över något nytt lag? Och i så fall. Varför har han inte ringt till mig?

Vad tyckte du om Fredagsstafetten med Yonas Tsegay?
Kommentera gärna och kom också med sköna förslag på vilka frågor som borde ställas till nästa veckas deltagare Anders Svensson.

 

 

2 tankar på “”Ni kommer att få se en ny Yonas Tsegay 2013 – var så säkra”

  1. hej yonas kul att ser dig och vi är glad att du komma igen till SkaraFC. Och vi hoppas en dag att du ska spela med din dröm lag (Barcelona) vi heja på dig tills att du kommer upppppppppppppppppp.
    mvh AMANUEL , FILMON , MIKAL

Lämna en kommentar