ANNONS:
ANNONS:

Resumé från Representantskapsmötet i Vårgårda

För fjärde året i rad debatterade Västergötlands Fotbollförbunds representantskap frågan om damfotbollens U-lag skulle få spela tillsammans med A-lag. Det blev ett nej och nu ska A-lag och U-lag vara separerade i tre år framöver.

 

Tre av de fyra gångerna som frågan varit uppe har föreningarna på representantskapet sagt nej till U-lagens spel i A-lagsdivisionerna. I år var det IK Gauthiod som stod bakom en motion för att liksom 2014 få in U-lag från föreningar i förbundsserierna. VFF:s styrelse föreslog att motionen skulle bifallas, men majoriteten ville alltså annat. Gullspångs IF, Åsarp-Trädet FK och Mellby IK yrkade på att motionen skulle avslås och Mellby lade till att beslutet skulle gälla i tre år. Efter ytterligare inlägg avslogs motionen med siffrorna 42-29.

Färre U-lag per serie?
Förutom att IK Gauthiod hade motionerat om damernas U-lag fanns även en motion från Fröjereds IF om att maximera antalet lag i herrfotbollens lägsta  utvecklingserier till åtta stycken. Fröjereds IF menar att det ofta är svårt att få ihop U-lag i slutet av säsongerna och att serier med färre lag på det sättet bör sluta tidigare under säsongen.

Motionen avslogs på VFF-styrelsens förslag med motiveringen att det är praktiskt svårt att låta alla serier omfatta åtta lag.
————————————————–

Ungdomsdivisionerna ökar igen
När Tävlingsbestämmelserna behandlades var det främst förändringar i ungdomsfotbollen. Inför 2015 minskades antalet divisioner, främst av geografiska skäl.

Nu ökas antalet nivåer i divisionsspelet till 14 mot tidigare tolv på pojksidan. På så sätt kan lagen välja på två nivåer i de flesta åldersgrupperna. Antalet divisioner bland flickorna är fortfarande nio.
————————————————–

Serierna spikades
Seriesammansättningarna spikades i totalt fem divisioner. Då det gällde damernas division 2 och herrarnas division 4 fastställdes serierna helt enligt VFF:s ursprungs-förslag. I herrarnas division 5 har Elmer-Fåglum FK valt att gå ner i division 6 och ersattes med Lödöse Nygård IK från division 6, som var bästa utslagna kvallag i höstas.

Damernas division 3 såg två olika alternativ, men det ena föll bort när IK Gauthiods U-lagsmotion röstades ner. Kvar blev alternativet med enbart 30 A-lag. Där fick nu Valtorps IF och Mellby IK var sin division 3-plats trots att de inte klarade kvalet. Jula BK, sist i division 3 2015, fick den 30:e och sista platsen.

I division 6 herrar hade tre lag ställt sina platser till förfogande. Detta medförde några förändringar från grundförslaget. Floby IF flyttades till div 6 Falköping där man ersätter Västkurd FC. I div 6 Lidköping utgår FC Lidköping United. In kommer Trässbergs BK och Saleby IF medan Ardala GoIF placeras i div 6 Vara. Det tredje laget som utgår är Skene IF 09 i div 6 Kinna. Division 6 omfattar nu 94 lag istället för de 96 som föreslogs i grundförslaget.
————————————————–

Kortare övergångstid
VFF:s ordförande Gerhard Sager redogjorde för  vad som kommer att tas upp på Svenska Fotbollförbundets representantskap den 27 november. En viktig förändring lär bli att övergångstiden för spelare kortas från en vecka till fyra dagar. En annan intressant fråga som nu ska avgöras är från vilken ålder finalsegrare kan utses i fotbollscuper. Förslaget är att cupspel för barn upp till tolv år inte ska utse finalsegrare. Västergötland tillåter i dag cupsegrare redan från tio år.

Västergötlands FF motionerar till representantskapet om att kvalspel införs mellan elftelag i division 1 och tvåor i division 2 i herrfotbollen. Orsaken till motionen är att det ska finnas en andraplats att spela om i division 2, där det exempelvis under 2015 varit flera seriesegrare som långt före slutomgångarna har avgjort sina serier.

————————————————–

Motionslag
Ett sätt att behålla spelare längre inom fotbollen är att arrangera s.k. motionsfotboll, avsedd för spelare som bara vill spela begränsat med matcher. Gerhard Sager berättade att flera distrikt arbetar med denna tävlingstyp och att även Västergötland planerar något i den stilen, kanske i form av sammandrag.

 

98 föreningar var röstberättigade vid 2015 års representantskap, en minskning  med 16 jämfört med 2014.

Lämna en kommentar