ANNONS:
ANNONS:

”Spaden kan sättas i jorden uppe i Råda redan till hösten”

Fredagsstafetten träffar denna vecka Lofas sekreterare Christer Eriksson.
För Lokalfotboll.se berättar ”Mr Trässberg” om klubben i hans hjärta. Dessutom svarar han på den tuffa kritiken som Hans Komaiszko riktade mot Lofa förra veckan.

CHRISTER ERIKSSON, Ordförande Trässbergs BK, sekreterare i Lofa, 58 år, fru, tre barn, fem barnbarn, bor i hus på Lilleskog i Lidköping, jobbar som strategisk inköpare på Lantmännen, spelar gitarr, grejar med sommarstuga och umgås med familjen på fritiden, håller seriesegern i division 6 med Trässberg 1980 som bästa fotbollsminne och Stefan Pettersson som bäste spelare som någonsin dragit på sig TBK-tröjan

Fem snabba (Christers svar i fet sti)
Zlatan eller Messi
Sekreterare eller Ordförande
Div 6-derby eller Champions League-match
Inomhus-Lofa eller Sommar-Lofa
Konstgräs i Råda eller på Ågårdsvallen

Vi brukar ju alltid börja med frågan om intervjuobjektets egen fotbollskarriär. Har du någon sådan?
– Jodå, även om den inte blev jättelång. Började i 10-årsåldern i Trässberg och var väl rätt lovande som tonåring. Åkte dock på en elakartad körtelfeber under gymnasietiden. Det gjorde att jag var tvungen att gå om ett år i skolan och ta ett break från fotbollen. Blev aldrig att jag upptog satsningen på fotbollen och sedan blev det bara spel i Trässbergs B-lag.

Du har ju istället varit desto mer aktiv vid sidan av planen. Vilka roller inom den lokala fotbollen har du egentligen haft genom åren?
– Började som lagledare för Trässbergs A-lag och 1980 blev jag också ordförande i klubben. Sedan har jag varit ordförande i Rådas ungdomssektion i tre år, ordförande i Heimers Sportkommitté, Ungdomsledare i Heimer, sekreterare i Lofa och nu är jag tillbaka för tredje gången som ordförande i Trässberg.

Efter alla dina år i Trässberg kallas du nu ofta för ”Mr Trässberg”. Hur stort Trässbergshjärta har du egentligen?
– Har ju växt upp bara någon kilometer från Trässbergsvallen och varit aktiv i föreningen sedan dess, så det är klart att jag brinner något oerhört för klubben. Vill ju att en liten skitförening som Trässberg ska överleva och må gott. Att sedan bli kallad för ”Mr Trässberg” ser jag som en stor komplimang. Jag förknippas gärna med TBK!

Ditt intresse för klubben har också smittat av sig på din övriga familj. Äldste sonen Johan är ordförande i Fotbollssektionen och yngste sonen Marcus spelar mittback i laget. Känslan att även familjen brinner för Trässberg?
– Det är förstås härligt och känns jättebra. Då blir det ju ännu roligare att komma ner och titta på matcherna och ett gemensamt familjeintresse kan aldrig vara fel.

Vad är det då som är så speciellt med Trässberg tycker du?
– Alla som är uppväxta i en viss förening känner nog en speciell känsla för just den föreningen, men jag brukar fråga de killar som kommer hit från andra klubbar vad som är speciellt med oss? Många säger då att det handlar om det finns en så härlig klick med eldsjälar som alltid finns på plats och hjälper till. Det ger en genuin och välkomnande känsla som smittar av sig på hela föreningen.

Om vi ska snacka lite fördomar om Trässberg, så är det att det finns rika bönder kring Trässbergsvallen som pumpar in pengar i klubben. Sanningen bakom det påståendet?
– Har lärt mig att rykten sprids väldigt snabbt. Inte minst inom fotbollen och jag är medveten om detta rykte. Visst har det kanske förekommit lite pengar bakåt i tiden, men vi pratar jättesmå summor och att det skulle finnas rika bönder som ständigt pumpar in pengar i TBK stämmer inte. Hade dock varit härligt om det var sant!
Vi fick ett litet arv från en trogen supporter för 10-15 år sedan, men annars får vi slita lika mycket som alla andra föreningar för att få ekonomin att gå ihop.
De enda som får betalt i Trässberg idag är tränarna, men vi betalar absolut inte ut några stora ersättningar till dessa heller. Sparsamhet gäller för oss.

Ni åkte visserligen ur femman ifjol, men har lyckats knyta till er många nya namn inför årets säsong. Dina förhoppningar på Trässberg detta år?
– Det ser jättespännande ut måste jag säga och får vi tillgång till alla spelare som är klara för oss skulle jag bli förvånad om vi inte står som seriesegrare när säsongen är slut.
Men det låter alltid bra så här tidigt på säsongen och det kan se annorlunda ut om ett par månader. Förutsättningarna ser dock bra ut.

”Mr Trässberg” plockar gärna fram gitarren.

Det har debatterats det senaste om spelare som vill lämna klubbar efter den s.k. ”Frimånaden”. Hur ser du på detta?
– Först och främst tycker jag att Frimånaden är jättebra. Det underlättar alla övergångar och alla segdragna förhandlingar är nu borta. Dock blir det mer intensivt och svettigt under denna period och det gäller att vara på tårna och ha en bra kommunikation med sina spelare. Annars kan helt plötsligt spelare försvinna till höger och vänster.
Att spelare sedan vill lämna efter Frimånaden är olyckligt, men har man bara gjort rätt för sig i den förening man lämnar så ser jag ingen vits i att behålla en spelare som inte vill spela i klubben. Det gynnar ingen.

Om vi går över till ditt engagemang i Lofa där du är med i styrelsen som sekreterare. När började du jobba för Lofa och varför?
– Var kring 2008 och då tyckte jag att jag ville vara med och utveckla Lofa och göra mer för fotbollen i kommunen. Då var det på gång ett generationsskifte i föreningen, men man var kanske inte så jätteaktiva i sitt arbete. Det är faktiskt först på senare år som Lofa har jobbat mer aktivt. Men föreningen måste ha fyllt sitt syfte även tidigare. Annars skulle man ju inte hållit på sedan 1964.

Förra veckas stafettdeltagare Hans Komaiszko gav er i Lofa en rejäl känga. Vad svarar du på den kritiken?
– Ska jag ha lite glimten i ögat så kan jag svara att det är väldigt lätt att sitta med ett ölglas på varmare breddgrader och tycka till och kritisera, istället för att vara hemma och engagera sig och jobba själv för fotbollen i kommunen.

Sommar-Lofa, Inomhus-Lofa och utdelning av lite pengar var allt Komaiszko tyckte att ni i Lofa gjorde. Kan Lofa göra mer med sin verksamhet?
– Först och främst är det svårt att marknadsföra det arbete vi gör inom Lofa. Mycket slit görs i det tysta och tidigare har inte syftet varit mer än att vara Lidköpingsklubbarnas röst och göra dessa aktiviteter.
Men i och med frågor som den om en ny konstgräsplan har Lofa tvingats vara mer aktiva och får vi igenom våra nya tankar så kommer man få se ett mycket mer aktivt Lofa i framtiden.

Sedan vill jag också kommentera ”pengautdelandet” och dementera att det rör sig om lite pengar vi delar ut. Under 2012 delade Lofa ut 265 000 kronor till klubbarna. 160 000 gick till föreningarna (10 000 x 16 föreningar), 54 000 gick till ledarutbildningar och 51 000 till tjejer och killar som skulle på VFF-läger. Och då har vi inte ens nämnt pengar från vår fond till långtidsskadade spelare inom Lofa.

Hetaste frågan inom Lidköpingsfotbollen just nu är den om ytterligare konstgräsplaner. Vad är status i denna fråga?
– Det har gjorts ett oerhört arbete från folk från Lofa och inom föreningarna. Möten med politiker, tjänstemän och kommunalråd har hållits i mängder för att få till en satsning på fotbollen och ungdomarna i stan som spelar fotboll.
Just nu ligger ett underlag och förslag hos kommunen och nu är det upp till dem att gå vidare med detta eller förkasta det. Jag skulle bli mycket förvånad om de inte skulle gå vidare med det vi lagt fram.

Och vad är det Lofa och föreningarna har kommit överrens om och tagit fram underlag för?
– Det handlar om två nya konstgräsplaner som kan användas året runt och ha beläggning på sig hela året. En konstgräsplan i Råda, plus att man lägger konstgräs på Framnäs IP.
Finansieringen kring en konstgräsplan i Råda är fixad från Lofas håll med hjälp av sponsorer och kan nu kommunen bidra med sin lovade del är vi i hamn där.
Allt uppe i Råda skulle innebära en satsning på totalt 9-10 miljoner, vilket skulle innebära ett gemensamt samarbete mellan Lofa och kommunen där vi skulle få ner planhyran / timme rejält och vi i Lofa skulle stå för administrationen och dylikt.

I förslaget till kommunen ligger också en tydligare satsning på ungdomar som spelar fotboll. Är idag 1800 ungdomar som spelar fotboll i Lidköpings kommun och vi vill ta fram en heltidsanställd ungdomsutvecklare som hjälper de ungdomar som vill träna mer och satsa på fotbollen.

Så när tror du att tjejer och killar i Lidköpings kommun kommer få spela på en ny konstgräsplan i kommunen?
– Jag skulle bli mycket besviken på kommunen om vi inte har en färdig konstgräsplan uppe i Råda till nästa säsong. Hela det projektet är ”klappat & klart”. Finansieringen är ordnad och även hur man ska gå till väga med byggnationen. Spaden kan sättas i jorden uppe i Råda redan till hösten.

Till sist ska du få skicka stafetten vidare till någon annan spelare, ledare eldsjäl eller dylikt inom den lokala fotbollen. Vem har du valt och vad vill du fråga?
– Jag har valt Jörgen Sjöberg som nu tränar Falköpings FK. Jag vill fråga hur samarbetet mellan klubbarna i Falköping ser ut och hur satsningen där skiljer sig mot den i Lidköping? Sedan vet jag att han har ett väldigt ungt lag, med egna talanger i år och jag vill veta hur det är att jobba med en sådan grupp.

2 tankar på “”Spaden kan sättas i jorden uppe i Råda redan till hösten”

Lämna en kommentar