ANNONS:
ANNONS:

Tränarduo med omvända roller

Ikväll startar också våra två spännnade division sex-serier.
I Skarasexan heter en av förhandsfavoriterna JK10.
Andreas Sandström har träffats lagets tränarduo som denna gång har något omvända roller.

JK10
Säsongerna 2004-2006 var Håkan Augustsson huvudtränare för Tråvads IF och han hade då J-O Widing vid sin sida som assisterande tränare. Säsongen 2013 är det nu omvända roller.
J-O Widing gör nu sin fjärde säsong som huvudtränare i JK10 och till årets säsong har han fått sin gamle läromästare till sin hjälp.

Hur känns det att träna ett lag ihop igen?
J-O Widing: – Jag tipsade fotbollssektionen efter förra säsongen om att jag gärna ville ha Håkans hjälp.

Håkan Augustsson:  – Jag tycker det känns bra, även om jag egentligen inte har tid att träna ett ett lag nu. Så det passar bra att jag är assisterade och inte behöver vara med jämt. Samtidigt är det svårt att inte engagera sig fullt ut, jag vill ju inte göra något halvhjärtat.

I Tråvad var Håkan huvudtränare och nu är det omvänt, har ni hittat era roller än?
HA: – Jag försöker se helheten, samtidigt som jag är den som går in och försöker förbättra detaljerna. Jag vill berätta för individen vad den behöver ändra på för att bli bättre. Så jag sköter nog det mesta av det taktiska upplägget.

JOW: – Ja, Håkan är den analytiske av oss. Han skriver upp vad vi gör bra och dåligt under matcherna och tar upp det på nästa träning.

Vad tycker ni är skillnaderna mellan det Tråvad ni tränade 2004-2006 jämfört med dagens JK10?
HA:  – Tråvad hade ett mer ”färdigt” lag, där spelarna var lite äldre och hade mer rutin. Det är en större utmaning att träna JK10 med ett så ungt och utvecklingsbart lag. Men då för nästan 10 år sen i Tråvad så var spelarna mer fokuserade på sin egen fotboll, att den kom mer i första hand. Dagens spelare och då menar jag inte bara här i JK10, de prioriterar inte alltid fotbollen först.

JOW: – En annan sak som skiljer en del mellan klubbarna är organisationen. Här fixas allt runt omkring laget, man ordnar saker innan vi ens hinner be om dom. Sen har vi en jättebra sammanhållning med damlaget och vi åker alltid på gemensamma träningsläger.

Ni är båda två stora fans av engelska Premier leauge, med favoritlag som Liverpool (JOW) och Leeds (HA). Betyder detta att ert mittfält inte behöver bry sig om att träna anfallsspel, eftersom ni ändå bara kommer att skicka upp bollen så långt ni kan mot era forwards?
JOW: – Haha, ja det är helt sant. Eller kanske inte riktigt om vi ska vara ärliga. Vår spelidé  bygger på en 4-4-2-uppställning där alla jobbar stenhårt. Vi försöker bygga bakifrån. Vi är båda gamla försvarsspelare, så det känns rätt. Jag ser helst att vi vinner våra matcher med 1-0.

HA: – Nja, jag brukar säga att man ska vinna med 4-3.

Vad är målsättningen med årets seriespel, nu när ni har ramlat ner en division sen förra året?
JOW: – Det är väldigt svårt att sia om hur bra våra motståndare är. Vi har blandat resutaten under försäsongen, men har vi har blivit bättre och bättre. Vi avslutade dessutom bra nu senast mot Vinninga. Vi förlorade visserligen med 1-2 och vi låg under med 2-0 redan efter 5 minuter, men kom tillbaka starkt och visade att vi inte ger oss. Spelarna säger att dom tycker att vi ska tillhöra toppen.

HA: – För míg är resultatet i träningsmatcher inte det minsta viktigt. Vi har haft en försäsong som har varit katastrof gällandes våra förutsättningar. Vi hade tänkt att utnyttja våran grusplan istället för att boka konstgräsplaner, men vi har bara kunnat träna där 3 gånger, då planen inte har varit i spelbart skick.

Ni skrapade endast ihop 11 poäng förra säsongen och slutade näst sist i den nordvästra femman. Vad har ni försökt att ändra på och förbättra under vintern?
– Vi har pratat mycket om att vi saknade snacket och styrningen ute på planen. Vi slarvade dessutom alldeles för mycket på egen planhalva och bjöd våra motståndare på allt för många gratischanser. Nu när Markus Åkesson är tillbaka mellan stolparna får vi mycket av snacket gratis. Oskar Bergman som stod i fjol var kanonbra, men i och med att han är så ung, så saknade han den pondusen som Markus har. Vi måste även  inse våra begränsningar och göra det vi är bra på. Sen har våra unga spelare blivit ytterligare ett år äldre.

Ni hamnade i Skarasexan och går därmed miste om flera intressanta derbyn. Hur ser ni på det?
HA: – Jag tycker att det är katastrof. Det hade varit mycket roligare att spela i Lidköpingssexan, med alla derbyn och snacket som blir runt matcherna. Men samtidigt om vi vänder på myntet så får vi flera nya lag att möta.

JOW: – Spontant så tror jag att Lidköpingssexan är bättre, men det är trist att vi troligtvis får färre åskådare i publiken.

När jag såg er match tidigare i våras mot Källby så saknade ni ett antal tongivande spelare. De hade inte kommit igång med träningen då, men hur ser det ut nu?
JOW: – Nej de har inte kommit tillbaka, så vi saknar 4-5 spelare från förra årets startelva inräknat Oskar Bergman som har gått till LFK Akademi och Hampus Svensson som gick till Ardala GoIF.

HA: – På nyförvärvskontot har vi fått in Stefan Folke alldeles nyligen, en mittback/innermittfältare med bakgrund i division 2.  35 årige Stefan har bara hunnit med att spela en halvlek än. Men vi hoppas att han kan medföra mycket rutin.

Något annat ni vill ta upp innan vi är klara?
HA: – Du får väl komma tillbaka i sommar och kolla om vi fortfarande trivs med varandra och håller sams…haha.

Fotnot: JK10 inleder seriespelet ikväll fredag med hemmamatch mot Källby IF.

/ Andreas Sandström

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar