ANNONS:
ANNONS:

Tränarföreningen vill locka fler medlemmar

Västergötlands Fotbollstränarförening (VÄFT) har funnits sedan 1983.
De sista åren har intresseföreningen dock haft svårt att locka folk till sina träffar, och därför ändrar man nu inriktning.

– Vi kommer satsa lite mer på utbildning och även försöka fånga upp fler ungdomstränare, säger alingsåsaren Claes Johansson, sekreterare och på många sätt drivande i tränarföreningen.

Västergötlands Fotbollstränarförening (VÄFT) har i dag cirka 75 medlemmar runt om i Västergötland. Verksamheten är tänkt att fungera som ett nätverk för tränare, där man i förlängningen utvecklar klubbarnas verksamhet ur tränarnas perspektiv. VÄFT finns behjälpligt om det skulle uppstå tvister mellan tränare och förening och dessutom arrangeras det varje år tränarträffar och tränarresor.
Exempelvis har man genom åren besökt Sven-Göran Eriksson i Sampdoria, Stefan Schwartz i Portugal, Hasse Backe i Danmark och nu senast gästade man Skottlands Fotbollförbund.

Dessutom delar man årligen ut ett stipendie till minne av boråsaren och välkände tränaren Lennart Wassholm. I år gick priset till Degerfors tränare Stefan Jacobsson, tidigare Tibro AIK och Skövde AIK, och han hyllades på Västergötlands FF:s tränarsymposium i Skövde för två helger sedan.

Men verksamheten i VÄFT har stannat upp de sista åren. Tränarresorna har blivit av, men de mindre träffarna – ofta i samband med någon stormatch i distriktet – har haft svårt att locka anmälningar, och har i vissa fall fått ställas in.

– Dagens tränare tycks inte ha samma intresse av att titta på allsvensk fotboll och få höra lagens tränare prata inför matchen. Därför har vi nu beslutat oss för att byta inriktning lite, säger Claes Johansson.

Satsningen bygger mer på utbildning och man vänder sig numer också mot ungdomstränare på ett annat sätt än tidigare. Den första träffen sker i Vara där Peo Häggström och Stefan Strind från Vårgårda IK samt Jan Mian från IF Elfsborg är föreläsare.

– Detta blir den första träffen med det nya upplägget. Så efter det kommer vi utvärdera och se hur vi kan gå vidare, säger Claes Johansson.

Tanken är också att VÄFT ska utveckla samarbetet med både Västergötlands FF och den svenska tränarföreningen. En del utbildningar kan ske tätt ihop med VFF medan man kan haka på större tränarträffar tillsammans med svenska tränarföreningen.

– I maj är det en sådan träff i samband med matchen mellan Elfsborg och Malmö FF. Och alla våra aktiviteter är öppna för alla tränare som är medlemmar i föreningen, avslutarClaes Johansson.

HÄR KAN DU LÄSA MER OM VÄFT.

Lämna en kommentar