ANNONS:
ANNONS:

VFF föreslår Motionsfotboll för att fler ska spela längre

Hur hindrar man spelare från att lägga skorna på hyllan för tidigt?
Kanske stavas lösningen i Västergötland Motionsfotboll?
Det är i alla fall en av lösningarna som Västergötlands Fotbollförbund hoppas på.

Allt fler fotbollsspelare väljer att avsluta sin fotbollskarriär i förtid.
Tidsbrist, andra intressen eller saknad glädje för fotbollen? Ja, anledningarna till att man väljer att lägga skorna på hyllan är säkert många.
Tidigare har föreningar med många spelare kunnat erbjuda sina medlemmar C-lagsfotboll, men den senaste tidens spelarbrist har gjort att C-lagen knappt existerar. I området som Lokalfotboll.se bevakar är det faktiskt inte ett enda C-lag planerat till årets säsong.
Ett av de C-lag som hängt i längst är Corner C, men inte heller de är säkra på att spela vidare 2016.

– Rena C-lagsserier är ju sedan länge borta och de senaste åren har vårt C-lag spelat mot B-lag. Men då många föreningar har svårt att ens få ihop till ett B-lag så får vi ofta möta lag bestående av mest A-lagskillar från division fem eller sex. Då tappar killarna suget. Vi har anmält ett C lag till seriespel 2016 ( B-reserv ) och ett B lag till A-reserv, berättar Corners starke man Jan Fritz.

Då C-lagen försvunnit de senaste åren lösningen istället varit P35 och F30 där äldre spelare ges möjlighet att spela vidare i något mindre seriösa former. Ett seriespel (enkelserie) har spelats och därefter har det blivit slutspel där till sist ett lag kunnat titulera sig mästare i Västergötland.
Men antalet lag i dessa serier har varit få och lagen har tvingats till långa resor, vilket inte lockat spelare då just tidsbristen var en anledning till att de gett upp en ”satsning” i en seniortrupp.

Med alla dessa parametrar och bakgrunden ovan väljer nu Västergötlands FF att presentera en ny möjlighet för föreningarna i distriktet. Arbetsnamnet är ”Motionsfotboll” och ska vara betydligt mer flexibelt än P35 och F30. Man behöver som spelare inte ens vara registerad i någon befintlig förening. Dock måste anmälan till Motionsfotbollen komma in via en existerande fotbollsförening.
– Får man till en ”Motionsserie” så vill vi spela i den med vårt C-lag. Det känns mer intressant för vårt C-lag, avslutar Corners Jan Fritz.

I korthet gäller följande för ”Motionsfotboll” 2016

– Ansvaret för anmälan och deltagande ligger på en medlemsförening i VFF.
– Inga åldersgränser ska finnas, varken uppåt eller nedåt.
– Motionsfotbollen spelas med 7-, 9- eller 11-mannalag. Föreningarna kan anmäla önskat alternativ. 9-manna är utgångspunkten men 11-manna kan spelas om båda lagen är överens och 7-manna spelas om det ena lagen inte har fler spelare tillgängliga.
– Anmälda lag delas in i seriegrupper som genomför spelet i sammandragsform med två matcher per speltillfälle.
– Två sammandrag under våren och två under hösten spelas.
– Domartillsättning görs antingen av VFF eller av föreningarna själva.
– Motionsfotbollen är avsedd för dem som inte regelbundet spelar A-lagsfotboll, men den kan också fungera som ett reserv/U-lag om föreningen saknar sådant lag.
– Damer och herrar kan mycket väl spela ihop i samma lag.
– För spelares deltagande i motionsfotboll krävs ingen spelarregistrering i Fogis. Spelare får däremot vara registrerad i annan förening än denne representerar i motionsfotbollen.

Kanske någon av dessa herrar snörar på sig skorna igen?
Kanske någon av dessa herrar snörar på sig skorna igen?

Greppet med Motionsfotboll har testats i Uppland med sju föreningar med mycket gott resultat och VFF hoppas därför att det ska kunna fungera även i Västergötland. Intresseanmälningar tas just nu upp och fram till den 1 mars har föreningarna möjlighet av visa sitt intresse. (länk till mer info om anmälan)

Vem vet? Kanske är det Motionsfotboll som gör att fler lokala legender väljer att knyta på sig fotbollsskorna igen?

——————————
VAD TYCKER DU OM FÖRSLAGET FRÅN VFF? KOMMENTERA GÄRNA!

Lämna en kommentar