ANNONS:
ANNONS:

AFC kliver in i finrummet

I morgon lördag är det dags för Alingsås FC att kliva in i fotbollens finrum. Elitettan i all ära – men matcher mot allsvenska topplag med landslagsspelare i truppen känns ändå som en ny nivå.

I pandemitider suktar många efter tävlingsmatcher. Andra suktar efter matcher överhuvudtaget. Men även ett normalt år utan råd och rekommendationer skulle det som väntar Alingsås FC de kommande veckorna vara otroligt kittlande. Kristianstad DFF – allsvensk trea i höstas, FC Rosengård – tvåa i samma serie och i sammanhanget högst medelmåttiga Vittsjö – femma i fjol – står för motståndet när Svenska cupen ska avgöra sitt gruppspel.

Nu kan visserligen varken åskådare eller andra fotbollskonsumenter njuta av matcherna vid sidan av planen. Det i sig är jättetråkigt för både AFC-spelarna och för klubben som inte får chansen att visa upp sin elitverksamhet vare sig för grannföreningar eller för kidsen som ska bli morgondagens stjärnor. Men för den unga föreningen Alingsås FC – bildad 2017 – blir det ändå en möjlighet att sätta Alingsås på Sverigekartan.

Tre riktigt tuffa matcher kommer det givetvis bli. De allsvenska motståndarna har inte heller spelat särskilt många matcher i dessa tider och de hungrar så klart också efter riktiga 90-minutare med poäng på spel. Men endast en division skiljer och det finns några AFC-spelare som testat spel i allsvenskan och därigenom vet att det inte är några monster som väntar. Det skiljer endast en division, och även om AFC slår klart ur underläge i varje match finns det jättechanser att göra bra prestationer och hyfsade chanser att skava till sig en och annan skrällpoäng.

För det krävs det två saker. För det första att kollektivet med organisation och arbetsinsats visar upp sig från sin bästa sida. Alla måste slita ont i varje situation, för när motståndet blir bättre blir utrymmet för fusk och misstag mindre. Det finns klass nog att utnyttja allmosor om sådana delas ut.

För det andra krävs det att AFC-spelarna vågar ta för sig på individuell nivå. Tryck till den där välbetalda kändisen. Dirigera och ta plats på planen som om det vore random division 1-lag på andra sidan. Våga utmana sista tredjedelen med fart och beslutsamhet. Helt enkelt – visa att just du är en spelare som vill vara med och leka med landets bästa. Ett bättre skyltfönster än bra insatser mot allsvenska topplag får man knappast som spelare, och det är med den inställningen alla spelare måste ta sig an den här härliga utmaningen.

På grund av pandemin är det högst oklart om jag närvarar på Gerdskenvallen vid någon av de två hemmamatcherna. Men oavsett det kommer jag att hålla tummarna för att spelarna hittar rätt anspänningsnivå och levererar bra prestationer. Då maximeras också möjligheterna att knäppa storlagen på näsan resultatmässigt.

Lämna en kommentar