ANNONS:
ANNONS:

AIF och GBK slår ihop sina påsar

En sammanslagning är ett faktum i Alingsåsfotbollen. Gerdskens BK och Alingsås IF ska inom snar framtid ha ett gemensamt representationslag. Det skriver Alingsås Tidning i dag.

På onsdagskvällen kom nyheten om att GBK och AIF sedan i somras fört samtal om ett samarbete från junioråldern och uppåt. Det vill säga ett J-lag, ett U-lag och ett A-lag under gemensam flagg. Detta kan bli verklighet redan till säsongen 2018, skriver AT.

Men än tycks det återstår en hel del arbete. Vilken arena och i vilken namn de nya lagen ska spela är ännu inte bestämt, och det är självklart heller inte klart i vilken division det handlar om.

I AT snackas det om att står mellan division 3 eller division 2, beroende på resultat under 2017. Men det kan ju lika gärna bli division 4, om nu båda lagen skulle göra en risig säsong. Eller hur skulle klubbarna agera om båda lagen ligger på nedflyttningsplats under sommaren? Skriva över åtta spelare från den ena klubben till den andra för att åtminstone rädda ett kontrakt i trean och börja den nya satsningen på en anständig nivå? I så fall får vi i praktiken en sammanslagning redan om ett drygt halvår.

Den stora frågan är dock om det här är rätt väg att gå. Många menar att det var nödvändigt och helt enkelt ”det som krävs”. För mig måste man emellertid först göra klart med vad man lägger in i ordet krävs. Det är inte per automatik så att man får ett starkare lag för att man slår ihop två klubbar. Man måste också pränta in i alla berörda spelare om den nya vardag om väntar. Ett enda representationslag att kriga om en plats i. Förmodligen mer träning, och helt enkelt en hårdare konkurrens. På senare år har inte Alingsåsfotbollen flödat av unga och äldre spelare som är villiga att ta kampen när man stått på gränsen till ett A-lag och stundtals fått sparsamt med speltid. Då har trenden istället varit att man slutar med fotbollen eller söker sig till ny klubb. Den attityden måste förändras. Det kan vara en sak att stå bakom satsningen inför en spännande hopslagning och en annan att bita ihop när det vankas U-lagsmatch borta mot Skövde AIK på söndagen efter 90 minuter på bänken i A-laget på lördagen. Det kräver rätt karaktär.

Det andra viktiga är att förankra hela den här satsningen till medlemmarna. Enligt AT har alla ledare informerats, men man bör också få merparten av de passiva medlemmarna med sig. Missnöje och beska kommentarer kommer alltid, men kan man minimera det spiller man också minimalt med energi på fel saker i det tunga arbete som ligger framför de båda klubbarna.

Lyckas man med allt ovanstående och vi om några år står med ett Alingsåslag i division 2 vore det naturligtvis fantastiskt roligt, och det ska bli spännande att följa projektet. På sikt är det här vägen mot en bättre spets på fotbollen, och är projektet tillräckligt vattentätt för att inte nagga bredden i kanten är det bara att lyfta på hatten och välkomna denna frejdiga satsning.

…………………………………

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

3 svar på ”AIF och GBK slår ihop sina påsar”

 1. Häller med !
  Skall bli intressant och följa det fortsatta samarbetet mellan dessa Klubbar. Undrar dock vad Holmalund skall göra framöver ?
  Fortsätter de som vanligt ! Eller satsar de på sitt Elitdamlag ordentligt och hänger på de andra med sitt herrlag , nu när tåget verkar rulla igång på allvar !
  Ytterligare en sak! Om denna framtidsrörelse för Alingsåsfotbollen blir framgångsrik? Spelplatsen för denna Elitförening (+ Holmalunds Elitdamer) kommer att kräva en ny modern fotbollsarena då dagens arenor inte på något sätt håller måttet.

  Svara
 2. Hur blir det om ett lag går upp i tvåan och det andra ligger i trean? Vilken division kommer laget då få spela i om en sammanslagning görs?

  Svara
  • Jag tror att man väljer vilken plats man tar och då är det trolig att man tar den högsta möjliga.

   // Jonas

   Svara

Lämna en kommentar