ANNONS:
ANNONS:

Allt från helgens fotboll

Mest fokus på den matchen jag såg i helgen. Men även en hel del annat så klart.

Derbyt på Brogårdsvallen slutade till sist med en gulsvart bortaseger. Gerdskens BK har tagit sex derbypoäng i år vilket tillsammans med tabellpositionen ganska klart indikerar vilket lag som är bäst i Alingsås under 2018.

I och med segern får vi också en sista omgång med lite liv i. GBK behöver visserligen smita förbi både Trollhättans BoIS och IFK Tidaholm, men bara att ha chansen inför sista rundan ger ju matchen mot IFK Skövde lite extra bränsle.

Derbyt då? Tja, en första halvlek utan större chansen där lagen prioriterade bollinnehav före riskfyllda passningar som krävs för att skapa målchanser. Jonathan Tedeborgs turliga 1-0 öppnade upp matchen efter paus där först GBK gick för en kvittering och sedan båda lagen gick för ett segermål. Sista fem minuterna var HIF också ytterst nära att kvittera, men Erik Andersson svarade för en sylvass parad och ordnade tre gulsvarta poäng.

Tycker att Holmalund gjorde en ganska bra match. En kontrollerad första halva, och sedan en mer frejdig andra akt. Erik Andersson gjorde flera svettiga ingripanden så även var det gäller skapande av chanser förtjänade rödvitt nog en poäng.

Men GBK har arbetat sig till en större vinnarskalle. Det är naturligtvis ingen slump att de lyckas vända på matchen och till slut ta tre poäng. Ser man bara till de här 90 minuterna kan det förefalla något turligt, men nu har Lars-Petter Björks lagmaskin sysslat med den här typen av segrar i två år och det är inte utan att det imponerar.

Dessutom har Gerdsken en riktig matchvinnartyp i mål, vilket behövs när man ska försvara en knapp ledning. Erik Anderssons derby var riktigt bra medan Linus Krantz i HIF-målet var olycklig vid Alexander Asserviks avgörande mål. I övrigt gjorde Krantz en gedigen insats och såg förtroendeingivande ut fram till felbeslutet när han rusade ut och gick bort sig.

Hörde att Fredrik Gustafsson pinar kroppen de sista matcherna i princip bara för att GBK har en möjlighet att nå kvalplatsen och att han hade vilat sista omgången om chansen varit borta. Men nu blir det till att vänta minst en vecka med att ställa upp skorna på hyllan för en av fotbollsprofilerna det senaste tio-femton åren.

Tycker att Albin Andersson klarade sig bra som mittback i derbyt. Inte illa för en kille som kom från sexan att gå in och leverera på det sättet i trean som Andersson har gjort. Där ser man vad inställning, god fysik och en förmåga att anpassa sig kan göra.

Felix Martinsson var avstängd och Tobias Nordgren vilade med magproblem. Ändå två ganska tunga avbräck för Holmalund. På tal om avbräck så är Jacob Borg avstängd i GBK:s kvaljakt mot Skövde på lördag.

Finns det någon som springer mer på en lokal fotbollsplan än William Drake? Sannolikt inte. Tänk om en annan hade varit född med det steget och den frenesin.

………………………

Alingsås IF gjorde jobbet mot Göta när man vann med 4-0. Nu leder man serien med en omgång kvar, men även om det skulle bli förlust mot IFK Trollhättan är chansen minst sagt god att bli uppflyttad som bästa tvåa. Man har tre poäng och över tio mål till godo på Ardala och Främmestad som ligger på samma poäng inför avslutningshelgen i norra fyran.

Annat från grönvitt? Niklas Klingberg bytte in sig själv och satte matchavgörande 2-0. Var väl ganska givet att han inte skulle kunna hålla sig från planen nu när allt ställs på sin spets.

………………………

Vårgårda IK levererade både mål och poäng på ett mycket bra sätt mot jumbon FBK Karlstad. 4-0 är starka kort, och också mycket bra att bättra på målskillnaden något. Men loppet är inte vunnet än för det är ett högoktanigt getingbo kring de där nedre strecken i division 2. VIK just nu på säker mark, men det är endast en pinne ner till nedflyttningsplats och Hisingsbacka som vann sin ödesmatch mot Vänersborgs IF. Den tabellen bör ni kika lite extra på inför de tre sista matcherna.

………………………

Säven/Hol spelade bort sig big time borta mot Byttorp. 1-1 duger inte om man vill kvala mot fyran och av Twitter att döma var det målskyttet som klickade. Därför kan man göra det lätt för sig och förklara poängtappet med att målkungen Christoffer Krabbe var avstängd. Hur som helst är dramatiken nu borta runt den där kvalplatsen som Bergdalen redan säkrat.

………………………

Annelund får vänta en vecka med att fira återkomsten till femman. Eftersom även Arentorp/Helås vann sin match behöver Annelund vinna derbyt borta mot Södra Härene innan guldhattarna kan träs på.

………………………

Hemsjös damer räckte inte till mot Wargön i säsongsepilogen. Därmed är det spikat att det blir division 4-fotboll på Byvallen nästa säsong.

………………………

I samma serie avslutade Alingsås KIK snyggt med en bortaseger mot Brämhult. SAIK/SMSK däremot fick en jobbig avslutning på en jobbig höst när man torskade med stora siffror. Bjärkelaget kan tacka den fina våren för att det inte blev indraget i streckstriden nu de sista omgångarna.

………………………

Östadkulles sejour i femman blev ettårig. Borta mot Vedum gick sista tåget och ännu en gång stod ÖSK kvar på perrongen. En tabell ljuger sällan, och jag tror inte den gör det i det här fallet heller. ÖSK har inte varit tillräckligt bra för att hänga kvar.

Damerna på Lenavallen har emellertid fortfarande chans att sätta lite guldglans på sin säsong. Helgens seger betyder att det blir kvalspel mot division 3, och där väntar antingen Kronäng eller Tidaholms GoIF från trean samt två av lagen Hörnebo, Toarpsalliansen och Töreboda från fyran i en trelagsgrupp.

………………………

Alingsås FC gjorde – precis som vi tippade i fredags – 5-0 borta mot Torsby. Rebecka Sultan gjorde hattrick, vilket understryker att hon är på väg att göra en riktigt bra säsong. Kanske hennes bästa i karriären?

………………………

Derbyt mellan VIK FK och SAIK slutade med bortajubel på Tånga hed. Eller jubel och jubel vet jag inte förresten. Men ändå starkt av redan degraderade Sollebrunn att tända till så pass som krävs för att vinna en sådan match.

………………………

Mjörn klappade igenom totalt i mötet med jumbon Norrmalm – som vann med 5-4. I samma serie vann Hemsjö med uddamålet och kanske att man anar en lite uppryckning av Kjell Anderssons gäng på slutet. Kan bli viktigt inför nästa år om inte annat.

………………………

Tabellsidan lever vidare. Och som sagt, det finns ett par extra heta tabeller inför nästa helg.

………………………

15 oktober är sista dagen att nominera den ungdomsledare du tycker förtjänar att lyftas fram. Läs mer här, och ta nu chansen att skicka in ett namn.

………………………

Ska inte säga att jag känner mig ovälkommen på någon lokal arena. Men på Brogårdsvallen får man alltid en varmt välkomnande av Magnus Öman och kompani, vilket så klart värmer i höstrusket. Den här gången fick jag också äran att utse matchen lirare i de båda derbylagen, men frågan är om jag (efter konsultation med podd-polaren Fredrik Olsson) inte levererade namnen för tidigt. Alltså strax före Erik Anderssons parad i slutminuten. Visst gjorde Jacob Borg en ny stabil match på mitten, men så här i efterhand skulle nog Andersson haft blomsterkvasten.

………………………

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

1 svar på ”Allt från helgens fotboll”

  1. Matig bredsida, gött! En börjar ju fundera lite på hur stor skillnad det är mellan sexan och femman när ÖSK pissade på allt motstånd ifjol och i år verkligen inte räckte till. Indisponibla spelare? Skador? Trist för närområdet att det är två av de lokala lagen som åker ur den där femman…

    Svara

Lämna en kommentar