ANNONS:
ANNONS:

Angelica fick fart på AIF-damerna

Efter ett uppehåll på 37 år har damverksamheten i Annelunds IF gjort comeback. 
– Det kommer mycket tjejer underifrån så ambitionen är att hålla igång verksamheten framöver, säger damsektionens starka namn Angelica Holmén.

DENNA ARTIKEL ÄR SPONSRAD AV SPARBANKEN ALINGSÅS.

1986 spelades det damfotboll i Annelunds IF för sista gången. Eller sista gången på länge rättare sagt. För inför säsongen 2023 tog Angelica Holmén klivet och vågade göra verkstad av de funderingar hon haft med sig ett tag.

En skapad Messengergrupp där fler och fler bjöds in till träningarna utgjorde till slut en så pass stor spelartrupp att ett lag anmäldes till seriespel inför 2023. Det som drev Angelica var till stor del målbilden av att alla ungdomar i flicklagen skulle kunna bli kvar i Annelunds IF även som äldre tonåringar.

– Flickfotboll har funnits i ganska många år nu men vi tappade många i 14-15-årsåldern. En del bytte klubb och spelade vidare medan andra slutade så vi saknade möjligheten att fortsätta spela i Annelund, säger Angelica.

Men det nystartade laget blev inte bara en grupp ungdomar som kunde fortsätta i sin moderklubb. Nej, det visade sig att bygden var full av tjejer i olika åldrar – en del med gedigen fotbollsbakgrund – som ville ansluta sig till laget som förra året gjorde succé i division 4.

– Det blev väldigt bra och vi fick in flera grymma spelare så att det blev en mix av gammalt och ungt. Och nu är det stora kullar med flickor framöver och man märker verkligen att damlaget blivit något för dem att sikta mot. De tittar på våra träningar och matcher och det skapar så klart ett stort intresse. Ibland känns det som att det är mer drag kring tjejer och damer än kring killar och herrar i Annelunds IF.

Debutåret förra året slutade med en finfin fjärdeplats i division 4. Även om Angelica betonar att resultatet inte är det viktigaste gav framgången blodad tand och inför årets säsong anmäldes även ett U-lag till seriespel.

– Verkligen jätteroligt att vi har ett så stort underlag, även om vi får kämpa lite efter några skador och fyra graviditeter. Men nu kan vi äldre vara med och spela lite U-lag och dessutom är det en fin inkörsport för våra yngre tjejer, berättar Angelica.

Ni som kan ert Annelunds IF vet att Holmén är ett efternamn som förpliktigar. Angelica är gift med tidigare mittfältsmotorn Kristoffer och de har tillsammans tre barn. Vilma och Tilda som spelar med i klubbens damlag och sonen Kevin som numera spelar i Superettan med Degerfors. Dessutom finns ju Krilles bror Sebastian i Elfsborgs A-lag.

Förra året agerade Angelica tränare för damlaget men i år har hon hjälp av sin livskamrat Kristoffer. Han tränar även klubbens herrlag så det är mycket planering för att få allt att fungera.

– Det går ändå ganska bra tycker jag. Lite styrs ju av hur matcherna ligger men vi försöker få till det så att vi tränar efter varandra på samma dagar. Så blir det ändå någon ledig kväll hemma för familjen. Men mycket fotboll blir det, särskilt de veckorna vi hinner med att åka och titta på Kevin i Degerfors också, säger Angelica.

Att Annelunds IF ska förbli en förening för både damer och herrar ända upp på seniornivå är Angelicas ambition. Och framtidsutsikterna är goda, på både kort och lång sikt.

– Min dotter Tilda var med och startade upp lek med boll nu för de allra yngsta barnen och då kom det cirka 15 tjejer som ville vara med, säger Angelica med ett skratt.

Angelica Holmén är kvinnan bakom Annelunds damlag.

Lämna en kommentar