ANNONS:
ANNONS:

”Är den bittra sanningen”

Calle Skoglöf skriver i dag om att han är övertygad om att Alingsås skulle kunna ha ett lag betydligt högre upp i seriesystemet än division 3.

Jag hoppas ni alla haft två härliga helger i potatisfestival och midsommar oavsett vilket lag ni hejar på. Sedan jag skrev sist har två derbyn spelats och jag måste börja med att gratulera ”de röda” som tog med sig 6 starka poäng från vårens bataljer (antar att dom har varit gladast dessa helger). Det är aldrig lätt att vinna i derbyn och speciellt inte två i rad.

Många säger sig tycka att derbyn är skitkul. Jag själv förstår inte riktigt varför de är extra roliga. Det är klart det är kul att spela inför en aningen större publik eftersom det letar sig dit 600 pers istället för de ständigt trogna 100. Men vad är det egentligen förutom det?

Kanske skadeglädje? Det som skiljer att vinna ett derby mot en vanlig match (framförallt på den här nivån) är att du känner spelarna och supportrarna i/till det andra laget och du får tillfälle att boosta dig själv genom en gliring om att ”vi är bäst” eller ännu hellre ”ni är sämst”.

För mig har varje match alltid varit lika viktig. Däremot har det alltid varit väldigt skönt att vinna ett derby för då vet man att man att man slipper få dessa gliringar från motståndare och gubbarna runt om lagen.  Även om många säkert håller med mig om känslorna så kommer det inte förändra något i byn då det är roligare att sitta på sina lyckor och vallar och hålla varandra om ryggen och håna de andra färgerna i stan än att spela ihop högre upp.

Jag skulle mer än gärna ha ett gemensamt lag i Alingsås. Jag är mer än övertygad om att vi kan ha ett stabilt division 1 lag på de spelarna vi har i staden. Med hjälp av sponsorer och städerna runt om kan vi faktiskt utan problem ta oss till både Superettan och allsvenskan. Nu tänker vissa att det är struntprat, men titta på orter/byar/småstäder som Mjällby/Sölvesborg, Degerfors och inte minst Borlänge som förmodligen är mest likt Alingsås till storlek där både Brage och Dalkurd huserat i Superettan och allsvenskan de senaste åren. De kan ju ha två lag, varför kan inte vi ha ett?

Hur ska man få ihop ett lag i staden? Snabbaste vore nog egentligen bara att slå ihop våra tre division 3 lag och börja bygga från just division 3. Skapa också ett ”farma-lag” som kan spela i någon lägre division precis som VIK gjort med FK så att vi har två lag som inte konkurrerar med varandra utan hjälps åt för att utbilda spelare.

Döp det till Alingsås Fotboll och använd grönt, gult och rött på vardera ställ för hemma, borta och farma-lags dräkter så blir ingen bortglömd. Spela på planen som är bäst för laget – det kanske är konstgräs då är Gerdskavallen ett urbra alternativ. Eller en superfin gräsmatta – ingen sallad i stan är finare än Lasses. Eller så söker man en inramning och närhet, då kommer du inte närmre planen än på Brogården. Men även detta skulle nog ge sig ganska snabbt OM man försökte.

Utan sammanslagning krävs det något helt annat. Du behöver en plan, en genomtänkt, noggrann och långsiktig plan. Där du i detalj beskriver hur tränarna i föreningen ska jobba och utbilda. Du behöver tränare/utbildare i ungdomsleden som jobbar med kontinuitet och sätter individen i centrum, inte antalet vunna cuper och matcher. Framförallt måste man höja nivån på träningarna, så att killarna som idag knackar på dörren till A-lagen i division 3 även kan knacka på till division 1 eller ännu högre upp.

Denna planen måste också spegla A-laget och dess spelare. Samtidigt som du ska försöka driva ett representationslag som SKA vinna matcher måste vi utbilda och bygga långsiktigt. I Alingsås finns tyvärr inte tillräckligt många seriösa spelare som faktiskt klarar den nivå som krävs för att fylla tre division 3-lag som ska slåss i toppen av tabellen. Det är den bittra sanningen, och en av anledningarna till varför det har gått som en jojo för flera av lagen de senaste tio åren.

För att runda av en text med kanske lite negativ klang vill jag återkoppla till Julias text förra veckan.  Det är något fint i att man trivs med att AT är på plats och man får vara stjärna i skolan ett par dagar – jag kommer själv ihåg det från när jag spelade. Men tänk om vi kunnat sluta upp kring ett lag och vara malliga över hur vi presterar på de stora arenorna. Det hade varit fräckt.

Vi ses och hörs!

FAKTA CALLE SKOGLÖF
Födelseår: 1989.
Familj: Sambo – mor, far, två systrar.
Bor: Ängabo.
Klubbar i karriären: Alingsås IF, IF Elfsborg, Gerdskens BK, Holmalunds IF, Sollefteå GIF.
Lokal favoritklubb: Alingsås IF.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Tränare i AIF.

2 svar på ””Är den bittra sanningen””

 1. Uppriktigt sagt är Elitfotboll något att ha överhuvudtaget ? Jag kanske är part i målet som fotografen som varit på långt över 100 matcher nu från div 6 och upp till Allsvenskan (Elfsborg två matcher 2015). Jag personligen kommer aldrig att överhuvudtaget bevista någon sk Elitseriematch 0ch definitvt aldrig fotografera där igen !
  För mig är den lokala fotbollen med dess lag och deras spelare/ledare/supportrar enda anledningen till att bevista en match i fotboll med kamera överhuvudtaget ! Satsar Alingsås lag på Elitfotboll så må det vara hänt , lycka till men jag kommer aldrig någonsin då att närvara där överhuvudtaget.
  Elitidrotten överhuvudtaget förstördes anser jag redan på 70talet ta tex den enorma Dopingen som förekom där ochdå – Den har bara fortsatt in i vår tid _ Nu med de stora pengarnas lov – Elfsborg är ju ett bra Svenskt exempel – Ett Europeiskt Disneyland till Fotboll.

  Ha det så bra med er alla lokala lag/ledare/fans ni är idrottens kärna – utan er skulle tex den vidriga Elitidrotten Implodera till något total värdelöst spektakel utan någon som helst Folklig förankring.
  Egon Gustafsson /Fotoeintusiast .

  Svara

Lämna en kommentar