ANNONS:
ANNONS:

Är den inte fantastisk ändå?

Ronia Gustafsson är tillbaka med en ny text. I dag fokuserar hon på det underbara som finns i det som vi kallar försäsong.

Så plötsligt sker det, solen orkar hålla sig uppe lite längre och bjuder på en färgglad solnedgång med utsikt över Mjörn när man kommer ner till träningen. Dagarna blir lite ljusare, våren känns lite närmre och man börjar längta efter träningar på riktigt gräs utan underställ och full mundering som klarar diverse istid.

Nu är vi faktiskt där, vi har tagit oss igenom den mest intensiva och tunga träningsperioden. Den period där man tränar och tränar utan att egentligen se något annat än just träning. Ett ekorrhjul som går runt, runt och runt. Vi tränar för att bli starka, uthålliga, samspelta och snabba på att ta rätt beslut.

Alingsås FC har som vision att vara en elitklubb där vi kan erbjuda tjejer spel på en hög nivå där deras utveckling och prestation ligger i fokus. Vi har därför ganska så självklart lagt ett träningsupplägg utefter vad vi tror behövs för att ta första steget i rätt riktning mot en högre nivå.

En vecka i AFC:s förssäsongsschema:
Måndag: fotbollspass och ”Prodér-löpning”.
Tisdag: 3D-fys med Yohanna från Alingsås Rygg & Idrottsklinik varvat med konditionsträning ala ”Prodér-style” inomhus i friidrottshallen på Mjörnvallen.
Onsdag: aktiv återhämtning. (Eget ansvar, t.ex eget gym, rehab eller vila beroende på vad kroppen behöver.)
Torsdag: fotbollspass och ”Prodér-löpningar”.
Fredag: fotbollspass och ”Prodér-löpningar”.
Lördag: spinning på Nordic Wellness med efterföljande lunch och sedan ett fotbollspass i Tångahallen.
Söndag: vila.

När jag skriver ”Prodér-löpningar” innebär det ett obestämt antal maxlöpningar i olika längder fram och tillbaka från linjen till just Prodér och hans ljuva stämma. Att se tjejerna bita i och ta ut sig till den grad att det inte finns många steg kvar att ta när passet är klart är så jäkla gott. Speciellt när man själv slipper vara med och kan vara den som dunkar folk på ryggen med ett ”gött jobbat” och får ett ”håll käft, prata inte med mig för jag kan inte andas och håller på att dö” tillbaka. Ping Amalia Arvidsson.

Att sedan se att den fysiska bitens utveckling även gör spelövningarna och tempot på träningarna bättre är det bästa kvittot av alla. Det går snabbare, spelarna själva har högre krav på dels sin egen prestation men också sina medspelares. Standarden har med andra ord höjts på individnivå och därmed då givetvis också som lag i takt med att fysiken har förbättrats.

Det är precis där man vill vara när en försäsong går in i den andra fasen som innebär träningsmatcher. Nu finns det helt plötsligt ett mål med varje veckas träning; en match. Något som gör att spelarna vill prestera bättre än tidigare veckor. Konkurrensen, som jag förövrigt enbart ser som något positivt för ett lag som vill framåt och uppåt, ökar. Träningarnas innehåll specificeras och intensiteten läggs om för att kroppar och knoppar ska bli matchförberedda.

Är den inte lite fantastisk ändå, vår kära försäsong, även om den sen tyvärr tar slut och glöms bort lika fort. Den ger oss något vi har med oss resten av året. Förutom ågren inför nästa års ekorrhjul, så ger den oss också ett pannben och lagsammanhållning utan dess like. Så som med allt annat vi får uppleva här i livet, ska man vara ödmjuk och tacksam, för en riktigt bra försäsong.

FAKTA RONIA GUSTAFSSON
Födelseår: 1993.
Familj: mamma, pappa och två yngre bröder.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Holmalunds IF, Alingsås FC.
Lokal favoritklubb: AFC så klart.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Assisterande tränare i AFC.

Lämna en kommentar