ANNONS:
ANNONS:

Att inte kunna ha samma chans

I dag är det återigen dags för Jenny Holm att sprida sitt budskap här på sajten. Nu skriver hon om dam- kontra herrfotboll och tipsar dessutom om en dokumentär.

Häromdagen såg jag SVTs nya dokumentär “Fotboll i nöd och lust” som handlar om FC Rosengård och alla de i klubben som älskar och brinner för damfotboll. En väldigt inspirerande och känslofylld dokumentär på många sätt, som lyckades få mig att både skratta och gråta, rysa och brusa upp.

 

Herrarnas Champions League får närmare tolv miljarder kronor av UEFA i total prissumma. Tolv miljarder kronor. Vet ni hur mycket damerna får i sin Champions League? Bara 0,6% av dessa tolv miljarder kronor, vilket betyder att herrarna får 99,4% av alla de pengar som UEFA ger till Champions League. Damlag som kvalificerar sig till UEFA women’s Champions League går för det mesta back på att vara med, och det är den största cupen för föreningar, både på dam- och herrsidan.

Det handlar inte om att dela lika i mina ögon. Inte ens 80/20 till herrarnas fördel. Nej det handlar delvis om att se till ett marknadsvärde med publik, sponsorer, tv-rättigheter m.m. Där är herrarna helt klart störst och bör därav också få mest av pengarna. Men det handlar också om så mycket mer – om samhällsstrukturer, om att rättvisa, om att tro och att våga satsa.

Att herrarna får 99,4% av UEFAs pengar till Champions League kan diskuteras häftigt om det är rätt eller fel. Klas Tjebbe, tidigare klubbdirektör i FC Rosengård, räknade på att damernas Champions League borde få ca 5% av prispengarna, sett till marknadsvärdet dam kontra herr. Ja och det kanske inte låter så mycket men jämför du 0,6% med 5% så är det en STOR skillnad i summa, framförallt för damfotbollen. Detta får mig att ifrågasätta UEFA.

UEFA, vad har ni för värdegrunder? Vad vill ni står för?

 

I ett av Sveriges men också världens bästa lag kan inte alla leva på fotbollen ännu, även om de är på god väg. I Allsvenskan lever alla herrspelare på fotbollen och de är långt ifrån den allra främsta eliten i världen. Fotboll är samma sport men dam och herr bör inte jämföras i sporten. Det som däremot bör jämföras är att damerna lägger ner samma tid, samma passion och energi och samma jäkla hårda arbete som krävs för att nå eliten, för att få spela i de bästa ligorna, i de främsta topplagen. Jag vågar nog påstå att de till och med lägger ner extra mycket energi för att få livet att gå runt. Många damspelare både jobbar, pluggar och spelar på elitnivå SAMTIDIGT och i min drömvärld skall alla de som når den främsta eliten kunna ha fotbollen som heltidsjobb, eller vilken annan idrott som helst, oavsett kön.

Så nej, det kanske inte finns samma marknadsvärde inom damfotboll, än. Företag kanske därav inte får detsamma tillbaka om de sponsrar dam som om de skulle sponsra herr, än. Det jag däremot vill fråga dig är: vilken karaktär har du och hur vill du att vårt samhälle ska speglas?  Det som jag vet är att damfotboll ger, utöver en underhållande och rolig fotboll på många sätt, gemenskap, glädje, utveckling och progression. Väljer man att vara delaktig i damfotbollen på något sätt så kommer man att på många sätt att vara högst delaktig och viktig samtidigt som man kommer få vara med om en stor utveckling de närmsta tio åren, det är jag säker på. Framförallt så kommer man att göra stor skillnad, för laget, för spelarna men också för damfotbollen i stort.

 

Att se Klas Tjebbe, Therese Sjögran och de andra i FC Rosengård, hur de sliter och tror på deras spelare, på laget och på damfotbollen i stort, det värmer varmt i hjärtat. När Champions League gick av stapeln för herrarna så fanns det en stor risk att investera pengar i det. UEFA vågade och det blev och är succé. Det handlar om tilltro. Det handlar om karaktär. Det handlar om samhällets utveckling. Det handlar om att våga tro på att samhället går åt rätt håll. Om att våga ta en risk, att ge damfotbollsspelare chansen för att kunna få vara med om något fantastiskt, de likväl som du själv. Vågar du?

 

Till sist vill jag rekommenderar er alla: fotbollsälskare, herrfotbollsfantaster, damfotbollsfantaster, inte fotbollsfantaster alls – se SVTs dokumentär ”Fotboll i nöd och lust”. Jag tror inte att det finns en enda som inte kommer att bli berörd.

Må väl
Jenny

FAKTA JENNY HOLM
Födelseår: 1992.
Familj: Mina två missar här omkring, men i Sala/Stockholm: mor, far, lillebror och storasyster med familj.
Bor: Mölndal för tillfället.
Klubbar i karriären: Fjärdhundra SK (moderklubb), Fanna BK, RIK/MIK, Djurgårdens DFF, Hammarby DFF, Jitex BK, Holmalunds IF.
Lokal favoritklubb: Holmalunds IF.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: TF sportchef för Holmalunds IF Dam och tränare för HIF Akademi.

Lämna en kommentar