ANNONS:
ANNONS:

”Bort från ”våra perfekta barn”-tänket”

James Clark summerar vårsäsongen och avslutar med en önskan om att alla klubbar och engagerade fotbollsmänniskor blir mer realistiska och inser sin förenings brister.

Äntligen är sommaren här och som vanligt har drygt halva säsongen spelats för det flesta lag. Därför tänkte jag den här gången dela mina tankar om några av våra lokala lags säsonger hittills, likt en halvtidsrapport. Och samtidigt blicka tillbaka till något jag skrev innan säsongen. 

Vi börjar med de tre högst rankade damlagen i närområdet.

AFC – Stadens enda elitlag som verkligen har hittat formen och presterat på en underbar nivå. Tvåa i tabellen, vilket just nu innebär allsvenskt spel nästa säsong. Fortsätter tjejerna få med sig resultat under hösten får vi välkomna fotbolls-Sveriges finrum till Mjörnvallen och se de bästa lagen spela fotboll i Alingsås nästa år. 

Frisco – Nykomling i division 1 som ställts inför tuffast möjliga förutsättningar när damserierna organiseras om. För att säkra kontrakt krävs en plats på övre halvan. Säsongen har gett blandade resultat och man parkerar sig på sjundeplats med 2 poäng upp till kval. Det krävs en liten uppryckning för att inte vända ner i division 2 igen trots att det under en vanlig säsong hade varit en mer än klart godkänd vår. 

KIK – Samma tuffa förutsättningar som för Frisco för att hålla sig kvar. Efter en svag poängmässig vår kan man redan nu konstatera att laget står inför en delegering. Tråkigt men nu får man ta vara på hösten för att utveckla och bygga sig starka inför 2023. 

Vi hoppar till herrarnas lokala division 3-serie. I en av mina första texter tippade jag löst denna serien, för skojs skull. Med halv-facit i hand kan man konstatera att jag hade lite rätt och lite fel. Men bollen är rund och ett tipp är bara ett tipp. Det stoppade dock inte läsare att fälla ut taggarna och ta illa upp, men mer om det sen. Först mina reviderade tankar om våra lokala lag. 

AIF – Målsättningen kändes klar inför säsongen och ett kliv upp i division 2 var på agendan. Men var det då någon som hade koll på Skövde? AIF är på en kvalplats som tvåa och har 5 poäng upp till just Skövde. AIF har visat sig stabilare än andra år och är rättvist ett topplag. En väl genomförd vår som förhoppningsvis fortsätter och renderar fler poäng i höst. 

VIK – Ett lag som jag personligen inte blir klok på. Jag har själv mött och sett dom spela en handfull gånger de senaste åren och tycker det är ett lag som borde vara närmare toppen än vad de är. Men de har gjort en bra säsong hittills och det känns som ett roligare år än det förra. Trots tråkiga skador inom laget kanske man kan bygga vidare på det man har. 

HIF – Sist i serien efter en katastrofal första halva på säsongen. Hur det har blivit så kan bara de själva svara på men en rejäl uppryckning krävs till hösten. Jag har svårt att tro att detta lag hamnar helt sist i serien utan tror poängen kommer börja trilla in. Frågan är bara om det är tillräckligt för att rädda upp våren och hålla sig kvar. 

GBK – Laget som överraskat mig positivast av alla. Detta nya, unga GBK fick sämsta möjliga start på säsongen med 25 insläppta och bara 2 poäng efter 7 spelade matcher. Där kunde det blivit en tråkig säsong för killarna men tillslut kom poängen. Efter en oerhört stark avslutning på våren ligger man på säker mark ovanför strecket med 1 match färre spelad än många lag. 

Jag vill avsluta veckans text med att gå tillbaka till vad jag skrev om mina första texter. Det handlade mycket om min syn på fotbollen i Alingsås och hur ”isolerad” den är. Det finns mer prestige i enskild klubb än i att ha en fotboll på hög nivå för herrar i staden. Jag gav också ett kort tip på hur jag TRODDE herrarnas divison 3 skulle sluta. Responsen på det tipset bevisar tyvärr bara hur rätt jag hade i mina tankar om Alingsåsfotbollen. 

Den roligaste responsen var att lokalfotbolls skribenter inte kan tas på allvar och alla övriga skribenter fick sig en känga för något som JAG trodde. Jag förklarade vad jag baserade mina tips på och var ärlig med att jag inte hade full koll på många av lagen. Och det är det ingen som kan ha. Utomstående tippade trots allt AIF som vinnare, men visste de då om till exempel Skövdes kvalitet? Målsättningar, spelartrupp, spetskvaliteter, spelsätt, spel på gräs/konstgräs med mera. Dessa saker kan man inte veta om alla motståndare innan säsongen har börjat även om man är mer insatt än jag. Men helt grön på fotboll är jag inte så när jag tippade Gerdsken att åka ut gjorde jag det för att ett generationsskifte är tufft för alla lag och rutin är otroligt värdefullt. Jag hade koll på att i stort sett hela truppen förändrats, medelåldern sjunkit rejält och baserade då mitt tips på det. 

Jag förstår att man kan tycka olika och reagerar när det handlar om sitt eget lag men detta var bara hur JAG tänkte. Det var ingen pik till någon person eller förening utan min objektiva bedömning av förutsättningarna inför. Men prestigen i sin egen klubb och fotbolls-tänket i Alingsås gör tillsynes att man tror det. Man går in i försvar och slänger iväg en ogenomtänkt kommentar för att skydda sin klubb som om det vore sitt eget barn som aldrig gör fel. Att kliva över strecket i vårens sista omgångar visar ändå att bristen på rutin har varit påtaglig. Som enligt respondenten inte skulle påverka. Om nu min tanke om degradering var helt befängd, måste ju ändå vårens placering vara en väldig besvikelse. 

Halva säsongen har gått och det är dags att utvärdera, precis som jag just gjort, och inse att vissa saker stämmer, några är negativa och vissa positiva. Jag tror man behöver kunna vara objektiv för att ge sitt lag en rimlig chans att komma någonvart. Jag hoppas vi kan ge herrfotbollen i Alingsås en rimlig chans och komma bort från ”våra perfekta barn”-tänket. Bli lite mer realistiska i att inse våra föreningars brister, arbeta med dom och så småningom börja avancera i seriesystemet. 

Hoppas alla nu har en trevlig semester och alla spelare får vila fotbollsfötterna och ladda upp inför hösten. 

JAMES CLARK
Födelseår: 1993.
Familj: Sambo, föräldrar, syster.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Solängens BK, IF Mölndal, Fässbergs IF, Alingsås IF.
Lokal favoritklubb: Alingsås IF och IK Frisco.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Målvakt i Alingsås IF.

1 svar på ””Bort från ”våra perfekta barn”-tänket””

Lämna en kommentar