ANNONS:
ANNONS:

Calle tycker till en sista gång

Calle Skoglöf sätter i dag punkt för säsongen med våra gästskribenter. Och han gör det med en vass text om rivaliteten mellan Alingsåsklubbarna.

Matchklockan står på 90. Det är bara tilläggstid kvar, och då vet vi alla att vad som helst kan hända.

Jag har fått äran att bli läst och lyssnad på av många fler i år än vad jag är van vid då mina sociala media inte följs av fler än släkt och närmsta vänner som ”stödlikar” allt jag lägger upp fast man egentligen inte ser vad bilderna föreställer eller vad jag skriver.

För att sammanfatta 2019:

6 derbyn i div 3 Mellersta Götaland resulterade i:

Alingsås IF: 9 poäng
Holmalunds IF: 6 poäng
Gerdskens BK: 3 poäng

GBK – AIF 0-1
HIF – AIF 3-1
GBK – HIF 2-3
AIF – GBK 2-0
AIF – HIF 2-0
HIF – GBK 0-6

Tabellen efter 22 omgångar resulterade dock i en annan ordning:

2) GBK – V:13 O:4 F:5 – GM:59 IM:27 – P:43 (Kvalplats)
5) AIF – V:10 O:4 F:8 – GM:39 IM:29 – P:34
7) HIF – V:9 O:2 F:11 – GM:42 IM:59 – P:29

Man säger ju att en tabell aldrig ljuger, MEN vad säger egentligen en tabell? Snabbanalys av tabell för någon som inte kollar matcherna:
GBK är bäst i stan.
AIF behöver göra 20 mål till för att kunna hänga med i toppen.
Holmalund släpper in många mål och placerar sig sist av de 3 i staden.

Tyvärr är det denna snabbanalys som räcker för de ”fotbollsintresserade” i staden, framförallt när ditt lag ligger högst upp. Då spelar det ingen roll hur ditt lag spelar, du behöver egentligen inte ens vara där och se dom, eller ens ha varit där de senaste fem åren.

Det har varit ett så kallat ”superår” i Alingsåsfotbollen med 6 derbyn och ändå har publiksiffrorna varit rekordlåga. På tre av matcherna finns det ingen statistik, men den lägsta officiella siffran i år ligger på 343 betalande åskådare (GBK-AIF), vilket för mig är parodi. Så var har alla som bryr sig så mycket hållit hus i år? Tyvärr tror jag att alingsåsarna är lika trötta på lokalgnabbet som jag är.

Jag skäms när man rör sig utanför Alingsås, att vi har detta uråldriga inbördeskrig och hör andra tränare och föreningar skoja om oss. Alingsås fotboll är känd utanför gränserna som ett skämt för att man inte kan komma överens. Det hade varit en sak om vi slogs i division 1 eller Superettan med tre lag, men vi är tre stycken jojolag som rör oss mellan division 5 till 3 och ”lyckas bli bäst i stan” då och då på grund av att vi har duktiga årskullar som här och där poppar upp i de olika föreningarna.

Tittar man på den första derbytabellen så har vi (AIF & HIF) stulit 9 poäng av GBK (3 av deras 5 förluster). Dessa 9 poängen hade gett GBK seriesegern. Jag brukar vara ganska rak i min kommunikation, och jag står för vad jag tror – även om GBK hade lyckats i kvalet och gått upp i tvåan, så tror jag tyvärr inte dom klarat sig kvar ändå, det hade förmodligen blivit precis som för HIF senast de var uppe.  Med det sagt tror jag inte heller att någon av AIF eller HIF hade klarat sig i tvåan om någon av dom klarat gå upp utan hjälp utifrån (vilket är väldigt dyrt) eller med spelare från övriga lokala lag (vilket är väldigt svårt att få).

Hade vi dock gjort gemensam sak – blandat GBK:s bredd med Holmalunds och AIF:s spetts och låtit de bästa från våra organisationer jobba ihop hade vi inte behövt skämmas när vi tar oss utanför stadsgränserna. Vi hade förmodligen också redan till nästa säsong haft ett div 2 lag, då de näst intill bara är Alingsåslag som slagit GBK i år, och jag är övertygad om att vi med stadens spelare lätt varit i division 1 inom 5 år.

För att vi ska lyckas få ihop ett gemensamt representationslag krävs det dock att de personerna som ”bestämmer” inom Alingsåsfotbollen samlar sig runt bordet för att faktiskt vilja förändra. Jag vet att spelare och ledare i staden vill, och jag vet framförallt att invånarna i staden vill. Jag bjuder därför in till diskussion och hoppas att vi som stad släpper allt gammalt groll och går samman.

Vi har i Alingsås massa duktiga företagsledare, föreningsledare, lagledare, instruktörer, eldsjälar, spelare och föräldrar som kan få Alingsåsfotbollen att bli ett alternativ för de senior- och ungdomsspelare som vill något mer med sin fotboll än det som vi i Alingsås kunnat erbjuda de senaste 40 åren.

Jag hoppas också att vi kan få påtryckningar från fler håll för att även lyckas sätta ett Elit-herrlag på Sveriges fotbollskarta från Alingsås.

Vi ses på stan!!

FAKTA CALLE SKOGLÖF
Födelseår: 1989.
Familj: Fru – mor, far, två systrar.
Bor: Ängabo.
Klubbar i karriären: Alingsås IF, IF Elfsborg, Gerdskens BK, Holmalunds IF, Sollefteå GIF.
Lokal favoritklubb: Alingsås IF.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Tränare i AIF.

 

6 svar på ”Calle tycker till en sista gång”

 1. Återigen Calle har du väldigt goda tankar om fotboll och särskilt om lokalfotbollen i Alingsås. Håller med dig till 100 %!
  Tänk om dina tankar om sammanslagning kunde bli verklighet?
  Vilket lyft det skulle bli för både stad, publik och spelare som vill utvecklas.

  Svara
 2. Tack Birger, väldigt kul att höra. Hoppas vi kan göra något vettigt i framtiden.

  Gustav, det hade varit kul att veta hur gammal du är och om du är en spelare, supporter eller tyckare, och vad som finns I klubbarnas historia som fascinerar dig så?:) (på riktigt genuint intresserad för att veta vilken typ du är)
  Sen finnsbde ju åandra sidan heller inget som säger att klubbarna måste läggas ned, vi kan samsas om ett gemensamt representationslag?

  Kul med kommentarer:)

  Svara
 3. Intressant och viktig krönika. Och…..gå lite utanför stadsgränsen…..samma visa där. För små trupper för att hantera varsina seniorlag och genast är tjafset igång om att man tar spelare från varandra…..
  Samarbete, sammanslagning för gemensamt representationslag och sikta mot en högre division kanske vore bättre än gnäll?

  Svara
 4. Jag är 23, fd spelare och numera supporter får man väl kalla det. Jag tycker bara inte att det finns något direkt egenvärde i att ha ett lag i div 1 istället för tex div 3. Det är ju inte direkt så att man går och kollar på lokal fotboll för att det är bra kvalitet. Jag som supporter till ett av de lokala lagen hade inte känt någon samhörighet alls till ett nytt lag, förutom möjligtvis en del av spelarna som jag själv har spelat med.

  Svara

Lämna en kommentar