ANNONS:
ANNONS:

Champions League-klass på Noltorpsvallen

Malin Rosén minns tillbaka på vårens sena seriepremiärer och hyllar eldsjälarna som gör att Noltorpsvallen håller Champions League-klass.

Noltorpsvallen låg där om möjligt grönare än någonsin. Efter världens längsta försäsong var det då äntligen dags för seriepremiär. Jag tittade ut över planen och mindes Gothia cup förra året och det tillfälle då en ledare hemmahörande i någon Göteborgsklubb plötsligt utbrast: ”Fan, det är ju Champions League-klass på på den här planen”.  Vi som hörde honom sträckte lite extra på oss, det var Noltorpsvallen han talade om och vi kunde bara stolt konstatera det rimliga i detta uttalande.

Numera är våra planer nästan alltid fantastiskt bra och att det beror på KIK:s anläggningsgrupp med eldsjälarna Johan Källberg och Stefan Bedö i spetsen, det är nog alla rörande överens om. Oavsett vid vilken tid på dygnet man befinner sig nere på KIK så nog är någon av dem där och vattnar, klipper, gödslar eller fixar med något annat. Är det något eller några som det är Champions League-klass på så är det de där två.

Så nu låg Noltorpsvallen där redo för seriepremiär och oavsett hur det skulle gå så skulle vi i alla fall inte kunna skylla på planen. Detta var ju nu några veckor sedan, men eftersom det är först nu som det är min tur att skriva här på lokalfotboll så måste jag ändå få låta det få handla lite om seriepremiärerna. Efter världens längsta och konstigaste försäsong skulle det kännas lite märkligt att bara hoppa över dem.

Först ut av seniorlagen i KIK var U-laget som spelar i division 4. Ett lag som till allra största del består av tjejer födda 01-03, ett ungt seniorlag med andra ord. Ett lag som skiftar lite beroende på vilka från A-truppen som är med. Hittills har det varit marginellt, det är oftast samma tjejer som spelar och det är ett gäng som har bestämt sig. Målet är tydligt för både spelare, ledare och klubbledning; vi vill upp med U-laget i division 3. Det lär inte bli någon lätt resa, men vi har definitivt chansen att nå vårt mål.

Några dagar senare var det så A-lagets tur. Vi vet att vi har ett starkt lag, samtidigt är vi ju nykomlingar i division 2 så frågan är hur starka vi är och hur långt det kommer att räcka. Klubbens mål och förhoppning är att vi ska etablera oss i tvåan för att sedan inom ett par år försöka ta steget upp till division 1, dock under förutsättningen att laget till största delen ska vara byggt av egna produkter och tjejer som självmant sökt sig till vår klubb. Det låter som ett tufft men fullt rimligt mål i mina öron, inte minst med tanke på de stora kullarna som kommer underifrån.

Det som jag tror blir avgörande på KIK:s fortsatta resa är att vi fortsätter bygga på den väg vi påbörjat, och då menar jag att bygga hela vägen, från de allra yngsta ända upp till A-laget. Just nu är vi rekordmånga tjejer i KIK, i alla åldrar. Att vi har arbetat långsiktigt och på ett bra sätt visar inte minst det faktum att vi har har en såpass stor seniortrupp att vi kan ha två seniorlag i seriespel. Lägg därtill vår stora juniortrupp och alla våra flicklag så är det ett gott betyg till hela föreningen. Det tar tid att bygga upp en sådan verksamhet men tänkvärt är att det är relativt lätt att rasera. Fundamentet i KIK är tanken på att alla tjejer är lika värdefulla, vi är en breddklubb. Alla tjejer, stora som små ska bli sedda, känna sig trygga och kunna utvecklas både som fotbollsspelare och människor. Kortsiktiga resultat får aldrig styra. Det är viktiga och självklara värderingar som det gäller att alla står fast vid. Givetvis är det stor skillnad mellan barn-och ungdomsfotboll och seniorverksamhet när det kommer till frågan om mål och resultat, men även i en seniorverksamhet måste man ju alltid överväga vad som är bäst för klubben på sikt, ser man bara till kortsiktiga resultat finns ju risken att man bygger ett luftslott och det skulle möjligen kunna gynna enskilda individer men knappast klubben i stort. Även om det är en fälla som det är ganska lätt att ramla i så tror jag inte att det kommer att inträffa i KIK. Jag hoppas att vi de kommande åren kommer att fortsätta att bygga på lång sikt, från de allra yngsta till de äldsta, bygga underifrån, spela våra kort rätt och vårda det vi har.

Tillbaka till Noltorpsvallen och seriepremiärerna; U-lagets match fick en mardrömsstart. I första matchminuten tar våra motståndare Kabel åttio/Byttorp ledningen på en frispark några meter utanför straffområdet. Vi tar dock tag i matchen men trots att vi äger spelet och borde ha vunnit så slutar denna svängiga match 4-4. Motståndarna gör mål på i stort sett alla sina chanser medan vi i motsats till dem bränner mängder. Ibland känns oavgjort som en vinst och ibland som en förlust, och denna gång känns det onekligen som en förlust.

A-lagets seriepremiär i tvåan blir en välspelad tillställning där KIK är det starkare laget. I den här matchen är det vi som sätter våra chanser och motståndarna, Vänersborgs FK som sumpar sina. Matchen slutar 5-1, ett härligt styrkebesked och en riktigt fin laginsats där alla är med och bidrar. Alingsås kvinnliga IK kunde därmed gå på sommarlov med en skön känsla i föreningen efter en vår full av härliga matcher med alla våra flicklag, en juniortrupp med två lag i seriespel, en fotbollsskola med rekordmånga deltagare, en stor seniortrupp med massor av vilja och framtidstro och sist men inte minst; en gräsplan i Champions League-klass.

Möjligheterna för en rolig och spännande höst och framtid finns onekligen, om vi bara fortsätter att spela våra kort klokt och rätt.

FAKTA MALIN ROSÈN
Födelseår: 1973.
Familj: Gift med Ola, barnen Ville 17, Tindra 17 och Isak 13.
Bor: Alingsås, vid Gerdsken.
Klubbar i karriären: Flickfotboll i Floda BoIF och ledare i Alingsås KIK. Så ingen jättelång meritlista ?
Lokal favoritklubb: Alingsås KIK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Ledare U-laget i Alingsås KIK.

Lämna en kommentar