ANNONS:
ANNONS:

”Den bästa värvningen någonsin”

Jesper Lindberg är tillbaka med en ny text. I dag med fokus på IFK Göteborgs slovakiska storvärvning.

Oj oj oj, vilka veckor vi haft sedan senaste gången jag skrev. Vi har sett en mental kollaps inträffa hos de regerande mästarna Liverpool med sex raka förluster på Anfield. Barcelona och Juventus åkte ur Champions League redan i åttondelen, men den största skrällen för mig är något som hände för ca 1,5 vecka sedan. En bomb slog ner i fotbolls-Sverige och redan nu vill jag be om ursäkt för att jag är en aning sent ute och kanske lite partisk. Som ni säkert förstår så kommer dagens text att handla om den slovakiske kaptenen Marek Hamšík som på något vänster lyckats hamna i Sveriges vackraste klubb IFK Göteborg.

Marek Hamšík kan ha varit, och är nog förmodligen fortfarande, Slovakiens största idrottsprofil genom alla tider. Hans CV är inte så långt men det är på många sätt historiskt. Det finns säkert många här som förknippar Hamšík med Napoli, och det med all rätt. Hamšík kom till Napoli 2007 som 20-åring och gjorde succé direkt. Under sin första säsong där blev det hela nio mål på 37 matcher vilket han även blev bäst i laget med. Säsongerna rullade på och den unge Hamšík fortsatte med att göra 10 mål per säsong, vilket är otroligt bra för att vara mittfältare. Det fortsatte på samma sätt till 2014 då han även blev utsedd till Capitano (kapten). Den då 27 årige Hamšík hade spelat 272 matcher för Napoli och smällt in hela 71 mål.

Fansen förstod att något helt unikt var på gång och bara tre år senare var det dags för Hamšík att bli historisk. Den 23 december 2017 dunkade Hamšík in sitt 116:e mål i Napoli-tröjan, och med det målet blev han klubbens bästa målgörare genom tiderna. Värt att tillägga är att det inte är någon dålig lista som Hamšík hamnade på toppen av. Spelaren under honom var ingen mindre än Diego Armando Maradona och då kanske ni förstår varför det är lite speciellt. Men alla sagor har ett slut och likaså denna. Efter 12 säsonger, 520 matcher och 121 mål var Hamšíks tid i Napoli över. Han kommer inte bara bli ihågkommen som spelaren som slog Maradonas målrekord, utan även som spelaren som spelat flest matcher i den ljusblå tröjan.

Med det sagt är det dags att gå in på hur IFK kan använda den före detta Napoli stjärnan. Av det jag har sett och förstått så är Hamšík inte bara en grym offensiv spelare utan kan även spela i de defensiva positionerna. Men i blåvitts nya spelsystem 3-5-2 vill jag se honom som den offensiva mittfältaren. En ”box till box” spelare som får kreativiteten att flöda på mittfältet. Låt Erlingmark och Wernbloom, eller varför inte Simon Thern, sköta defensiven och låt Hamšík vara offensiv där han kan skapa och springa som mest. Hamšík kommer tillföra en helt ny dimension, inte bara på planen utan även utanför.

Att ett proffs av högsta klass kommer till Kamratgården kommer lyfta hela föreningen till en helt ny nivå. Tänk er själva att ni som ungdom fått chansen att se, eller till och med träna med, en spelare som för bara två år sedan var i den absoluta toppen. Se hur kost och träning hänger ihop och hur man tar hand om sin kropp för att nå de bästa resultaten. Det är något som Hamšík kan, och förmodligen kommer, lära alla i blåvitt om hur man lyckas med. Tyvärr får man dock säga att formen kanske inte är den bästa hos slovaken i dagsläget. En skada satte stopp för honom denna helgen mot Sirius men redan på fredag finns en ny chans att få se Hamšík debutera på svensk mark. Och jag kan bara hoppas att han är hälften av den spelaren han var i Napoli, för då har blåvitt gjort den bästa värvningen någonsin.

FAKTA JESPER LINDBERG
Födelseår: 2000.
Familj: Mamma Cilla och min bror Melvin.
Bor: Bergstena med familjen.
Klubbar i karriären: Östadkulle SK.
Lokal favoritklubb: Östadkulle SK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Spelare i seniortruppen, även med i en utvecklingsgrupp som jobbar för att göra Lenavallen till en mötesplats för hela Östadkulle.

Lämna en kommentar