ANNONS:
ANNONS:

Derbykoll med Björk och Krantz

Gerdsken toppar division 3 inför fredagens derby – och toppmatch – mot Alingsås IF. Men Lars-Petter Björk, årsfärsk tränare i gulsvart, ser nyktert på succévåren.
– Klart man är överraskad, men när matcherna börjar har vi lika stor chans att vinna som det andra laget, säger L-P.

Sju segrar, ett kryss och endast en förlust. Lägg därtill sex hållna nollor på de nio matcherna så förstår man att GBK har ett svårforcerat försvar.

– Vi tränade en del försvarsspel på försäsongen men under den perioden var sällan alla nyckelspelare med. Så det är klart man är lite överraskad, säger Björk, som dock försöker förklara den defensiva succén.

– Vi har två riktigt bra mittbackar i Joel och Gust. Joel var ett riktigt bra nyförvärv som har gjort en kanonsäsong så här långt. Sen har vi även bra centrala mittfältare som vi inte svävar iväg med för mycket utan de ligger ofta rätt. Det tillsammans med att vi har haft väldigt få bolltapp i farliga lägen har gjort att vi varit svåra att göra mål på. Sen har vi så klart haft det rätta flytet också.

– Offensivt passar det oss också bra att ligga lite lägre och kontra. Vi har flera snabba spelare på kanterna och där framme så det har sett bra ut hittills.

Björk hyllar nyförvärvet Hallenbert.

Det generella intrycket av GBK 2017 har varit att alla spelare sliter mer för laget än tidigare år. Även det har Björk en teori om.

– När man är i toppen av fyran och egentligen kanske är lite för bra för den serien kanske man inte tar jobbet på samma sätt. Nu i trean måste vi jobba hårt i varje match för att ta poäng och det har vi verkligen gjort. Titta på en sån som Berat som springer tills han får kramp där uppe i anfallet.

Kristofer Profozic och Qendrim Pllana missar derbyt på grund av skador. Det finns även ett par andra frågetecken, bland annat för Jacob Borg och Elvir Ramadani. Men Lars-Petter Björk ser fram emot matchen och ska försöka behålla serieledningen över sommaren.

– Vi har fyra matcher kvar så nu måste vi sikta på att vara kvar i topp inför hösten. Det blir säkert en tuff match mot AIF men vi är ruskigt sugna på att slå dem.

Det påbörjade samarbetet klubbarna emellan, hur påverkar det ett derby?
– Ingenting skulle jag säga. Det samarbetet ligger ovanför spelar- och ledarnivå än så länge och vi vet inte mer än att de har börjat prata med varandra. Vi vill vinna mot AIF lika mycket som vi vill vinna mot Holmalund, säger Lars-Petter Björk.

Oliver Östlind är tillbaka efter avstängning.

Inte heller Per Krantz, tränare i Alingsås IF tror att ett framtida samarbete påverkar stundande derby.

– Definitivt inte. Sådana tankar kopplas bort, det är jag helt övertygad om. De här grabbarna känner varandra väl och båda lagen vill så klart få in en fullträff när det är derby och mycket folk som tittar på, säger Krantz.

Hans grönvita gäng har liksom GBK gjort en bra vår. En liten dipp på tre matcher utan seger gjorde att man tappade lite mark i toppen, men efter segern senast ligger man trea, fem poäng efter GBK.

– Poängmässigt är derbyt viktigare för oss än för Gerdsken, för åtta poäng är mycket att ta igen om de skulle vinna i morrn. Men vi har en god känsla i laget och det såg riktigt bra ut senast. Även om Habo var ganska svagt tycker jag att vi hade de rätta linjerna i spelet. Det var skönt efter den lilla svackan vi hade, säger Per Krantz, som menar det är två olika filosofier som möts.

– Vi vill göra så många mål som möjligt och de vill släppa in så få som möjligt. För våran del gäller det att inte tappa boll i fel lägen för då är Gerdsken farliga. Och det finns ju ett riskmoment när vi spelar som vi gör och fyller på med mycket folk framåt.

Överraskad över att GBK gått så starkt?
– Både ja och nej. De har en spelidé som passar bra på den här nivån, det har de visat tidigare också.

Per Krantz rapporterar om en näst intill skadefri trupp. Enda frågetecknet är Andreas Glännbro som senast utgick med känningar i en ljumske.

– Det blir en sen test på Andreas, men alla andra är tillgängliga utom Pontus Ahlin som har problem med en baksida.

TÄNKBARA STARTELVOR
GBK
Erik Andersson

Filip Larsson
Fredrik Gustafsson
Joel Hallenbert
Mohamed Salih

Deniz Aydin
Marco Stua
Jacob Borg
Gustav Blomgren

Fredrik Johansson
Berat Berisha

AIF
James Clark

Adam Borhammar Wahlin
Andreas Glännbro
Felix Hjertqvist Jonsson
Fredrik Wiland

David Johansson
Marcus Johansson
Johan Eriksson

Jocke Larsson
Andres Johansson
Oliver Östlind

SENASTE FYRA MÖTENA
2016
AIF – GBK 4-2
GBK – AIF 1-3

2015
GBK – AIF 3-2
AIF – GBK 1-1

Lämna en kommentar