ANNONS:
ANNONS:

”Det är nu det börjar”

TV: I dag skriver Yohanna Friborg om vikten av planering i sitt tränande. Hon ger också ett tips om man har problem med kramp i vaderna.

Nu är vi alla inne i en period av förhoppningsvis återhämtning inför andra delen av säsongen. Det är under denna period som spelarna borde ta hand om eventuella känningar eller de svagheter som de har vetskap om. Allt för att minska riskerna för skada, som man ser ökar ju längre in i säsongen du kommer.

Det handlar också om att förbereda kroppen för ett eventuellt vidare kval för att kliva uppåt eller få stanna kvar i sin division. Jag skulle säga att har man en smart plan, ett bra upplägg för slutet av säsongen redan innan den börjar så är det absolut det bästa. I ”juli-vilan” har man också möjlighet att samla sina spelare och ta en status.

Statusen skulle kunna baseras på den tidigare VAS-skalan vi pratat om men kan också baseras på tidigare känningar, skador från säsongens start. Har man haft en spelare som har haft mycket krampkänningar eller har dragit på sig microskador, så skall detta spegla hur deras “juli-vila” ser ut.

Ni som sett på sim-VM nu, från Budapest, kanske kommer ihåg när reportern frågade Adam Peaty när han vann på distansen 50 meter bröstsim, på 25.95, vad som var nyckeln till hans otroliga form. Nyckeln bakom det, säger han, ”jag tränar mindre men när jag väl tränar så tränar jag smart och hårt, och jag tillåter mig att också bara få vara Adam när jag är utanför bassängen.”

Träning och prestation handlar om så mycket mer än att bara få mängden träning/antal träningspass. Det handlar om ett genomtänkt upplägg, att träna smart och att våga återhämta sig, på alla plan. Både fysiologiskt men även psykologiskt, för allt hänger ihop.

Med detta inlägg vill jag skapa en tankeställare, om att den totala prestationen under säsongen inte handlar om mängden träning utan hur den ser ut. Ha bra koll på hur din kropp mår och vad du kan kräva av den utan att behöva betala allt för mycket.

Här kommer ett bra tips på hur du kan behandla stasade vader, benhinneproblem eller hälseneproblem själv. Linda vaden och ställ dig upp och gör cirka 20 stycken lätta utfall och sedan lindar du av och upprepar cirka fem gånger per sida.

Du kan också välja att enbart röra på foten upp och ned under cirka en minut och upprepa fem gånger per sida. Jag brukar rekommendera (och gör detta även själv då jag har problem med lite krampande vader efter första halvlek) att om man har problem i dessa områden kan man göra det innan match, i halvlek och även efter. Det fungerar!! Och självklart regelbundet under veckan.

Obs, detta är inte att rekommendera OM du tror att du eventuellt har en DVT (blodpropp i underbenet)

Over and out!

FAKTA YOHANNA FRIBORG
Födelseår: 1986.
Bor: Alingsås.
Familj: Sönerna Elliot och Oliver, min man Anders.
Utbildning: Femårig utbildning inom avancerad manuell medicin med vidareutbildning inom idrottsmedicin. Även flertalet andra vidareutbildningar.
Yrke: Leg. Naprapat, driver Alingsås Idrottsklinik.
Fotbollsbakgrund: Började spela vid 7 års ålder, då i Alingsås KIK. Sedan vidare till klubbar som Holmalunds IF, Huddinge IF, Tyresö och Bollstanäs.

Lämna en kommentar