ANNONS:
ANNONS:

"Det sitter i huvudet"

Felicia Wingfors är veckans gästskribent på lokalfotboll.se/0322. I dag skriver hon om hur viktigt det mentala spelet är i fotboll.

Felicia

Det sitter i huvudet. Vill man klara av att springa de där x-antal backintervallerna så gör man det. Vare sig det är snöstorm eller 20 graders värme. Vill man och bestämmer sig så kan man. Inställning är a och o, både individuellt och som lag.

Försäsongen har nu satt igång och de flesta lag har börjat spela tränings- eller DM-matcher. Som vanligt med blandade resultat. Efter att DM-matcherna börjat läggas under försäsong så är det klart att resultaten under denna period nu spelar större roll än förut, men hur roligt är det inte med försäsongsmatcherna och förberedelserna inför säsongen. Att få jobba på spelsystemet. På det som redan fungerar som bara är att fortsätta nöta in, lite bättre än vad man redan är kan man alltid bli. Även det som är lite mindre bra som man istället kan utveckla och finna lösningar på så att det tills säsongsstart sitter som pricken över i:et.

Kring båda uppgifterna är det inställningen som väger mest. Men det gäller också att från början lyssna på tränaren och ta det som denna säger som konstruktiv kritik. Tränaren säger det med största sannolikhet för att det är det bästa för laget men även för en själv som spelare. Fotboll är en lagsport och det handlar om att lyckas ihop. Det räcker inte att en spelare bestämmer sig, då man är 11 spelare på planen. Beslutar sig varje individ så kommer hela laget automatiskt höjas och då har man redan kommit en lång bit på vägen.

Bestämma sig från början. Från första stund man börjar fokusera på uppgiften som ska göras gäller det att bara tänka positiva tankar. När en match sedan sätter igång och laget kommer överens om att ge allt ska det visas direkt, har motståndarna gett sig in i leken ska de leken få tåla. Från första sekund. Har man bestämt sig för att vinna i inställning har man nästan redan där vunnit matchen. Men det gäller att man har tankarna på rätt ställe fram till domaren sätter pipan i munnen för slutsignal. Springa och hämta bollen vid inkast om det står 1-1, springa mot den där bollen som man kommer hinna ifatt innan den rullar utanför kortsidan bara man bestämmer sig. Bevisa att ingen motståndare kommer förbi en när man går in i en närkamp eller att hoppa med bättre tajming än motståndaren när man ska gå in i en nickduell. Och det viktigaste, att snabbt kasta bort tanken om man gör ett misstag. Jobba istället tillbaka bollen eller bara stör. Det gör mer än vad man tror, då har man vunnit över motståndaren mentalt och i slutändan lönar det sig.

Har man viljan, inställningen och bestämmer sig så springer man längre än vad man tror man kan, snabbare, hoppar högre, blir starkare i närkamper men framförallt blir man starkare  mentalt. Vilket medför positiva egenskaper både till en själv som individuell spelare och till laget. Utan att göra någon stor grej av det så blir det automatiskt ”Laget före jaget”.

Vilken nivå man än spelar på så har man nytta av det här. Både på och utanför planen. Att hjälpa varandra, påminna varandra om att man klarar det bara man vill, pusha på varandra när det känns mindre roligt. Släpp de för höga kraven och fokusera istället på det man kan utveckla just för tillfället. Lyckas ihop och hela grejen blir bra. Tänker ofta tillbaka på när vi tog steget upp till division två, aldrig känt sådan glädje och det bästa av allt var att man fick göra det ihop med sitt lag.

 

Jag önskar oss alla lag, spelare, ledare och publik stort lycka till i år. Och kom ihåg, DET SITTER I HUVUDET!

FAKTA FELICIA WINGFORS
Födelseår: 1993.
Familj: Pappa Anders, mamma Lena, lillasyster Isabelle, lillebror Oliver.
Bor: Just nu i Spanien, sen förhoppningsvis Sollebrunn eller någonstans i Alingsås kommun.
Klubbar i karriären: Sollebrunns AIK.
Lokal favoritklubb: Sollebrunns AIK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Spelare i Sollebrunns AIK.

Lämna en kommentar