ANNONS:
ANNONS:

"Det var mycket nära fullt slagsmål"

Lasse Olovsson bjuder den här veckan på en tänkvärd text med mycket ungdomsfotboll i fokus. Han ger också ett par skräckexempel på hur föräldrar kan förstöra inramningen runt en match.

Vinjett_Lasse

I helgen som gick var seniorerna på träningsläger i Stenungsund. Vi startade lägret med en träning på Mjörnvallen på fredagsmorgonen, och efter lunch tog vi oss till boendet på Hotell Solliden i centrala Stenungsund. Det var ett mycket charmigt hotell, med en fantastisk lunch och middagsbuffé, och en helt makalös service av ägarinnan. Träningarna hade vi på SIF-gårdens naturgräs, och det var mycket bra träningar. Under lägret hade vi också en trekamp där vi tävlade rumsvis. Vi hade bland annat den populära men lite bortglömda retro-grenen ”pota kula”. Vinnare av trekampen blev Andreas och Marcus Waltilla med undertecknad och Thomas F som tvåa. Lördagen avslutades på Stenungsbaden, och ”what happens in Stenungsbaden stays in Stenungsbaden”.

Lägret blir också starten på höstsäsongen, som vi nu ser fram emot med tillförsikt, inte minst av att vi nu får spela på Mjörnvallens härliga gräsmatta.  I och för sig är vi obesegrade på Alströmers konstgräs, så vi får hoppas att vi är lika starka hemma på gräset. Får vi bara vara friska och hela så kan det bli en rolig höst. Det får inte bli som i avslutningsmatchen i våras mot Gällstad då vi saknade sex startspelare på grund av avstängning, resor och sjukdom. Vi fick ställa upp med ett par spelare som inte ens tränat med seniorerna, bland annat 16-årige Ludwig Juslin, som skötte sig jättebra. Ludwigs morfar, Lars Juslin, har jag spelat fotboll ihop med, bara en sån sak.  Ändå var vi bara minuten från att få med oss en poäng, men en frispark i slutminuterna för Gällstad tog bort den. Att tappa tre poäng mot Gällstad var mycket onödigt, som kan ställa till det för oss är tabellen är klar i oktober. Vi startar hösten med en träningsmatch mot Göta hemma på Mjörnvallen på lördag och möter i premiären IFK Örby kommande lördag.

Nya läktaren är nu nästan färdig, men en massa småsaker återstår. Det ska möbleras, hyllor ska monteras och rummen ska bli ”inbodda”. Det kommer förmodligen ta hela hösten innan vi känner oss färdiga. Gymmet på andra våning som drivs av Endorfin har öppnat och är ganska välbesökt. Det är en fantastisk utsikt från gymmet, förmodligen den bästa utsikten av alla gym i stan. Sedan får vi se under hösten hur gymbesökarna, fotbollsverksamheten och friidrotten kommer överens om utrymmena.

Svensk ungdomsfotbolls är helt klart på rätt väg, det blir ju tydligt med två färska EM-guld!

Vad ska då ungdomstränare fokusera på för att ge ungdomar bästa möjliga utbildning?  Man kan som ungdomsledare nå framgång med sitt lag på bra och sämre sätt:

Att träna mycket fysik så att dom är överlägsna sina jämnåriga motståndare fysiskt.
Genom ordentlig taktikstyrning av spelet.
Genom teknik och passningsspel.

De första två är ett mycket kortsiktigt sätt att tänka på som i och för sig kan ge framgång för laget i den åldern, men är absolut inget att rekommendera och heller inget som bygger en långsiktig utbildning av individen. Det tredje är däremot det som är viktigt att utveckla redan i tidig ålder, för att ge varje individ rätta förutsättningar att gå hela vägen och bli en seniorspelare. Just att få spelarna att fortsätta spela och tycka att det är kul och sedan nå det egna A-laget eller ännu högre bör vara målet för varje ungdomsledare.

Tyvärr finns det ledare som fortfarande tycker att det viktigaste är att få framgång just för deras lag för stunden. Det är absolut inget fel att vinna, det bör vara inställningen inför matcher, men det får inte ske på bekostnad av att en del inte får spela, eller att några ”viktiga” spelare alltid spelar hela matcherna.

Det viktigaste för en ledare är att ge individen utrymme att utvecklas på träning för att sedan försöka ta med sig det på match. Viktigt också att spelarna kan få misslyckas med en fint eller passning utan att få negativa signaler från ledarna, utan istället uppmuntra att försöka igen. Någon instruktör sa en gång på en kurs, att till exempel  en överstegsfint kan man inte förrän man lyckas med den på match.

De yngre lagen upp till 13-14 år bör fokusera sin träning på:

Teknik. Ta emot boll, skydda boll, pass på ett tillslag.
Förstå spelet där bollen inte är.
Att slå en passning på kort och längre håll med kvalité.
Förstå försvarsspel.
Avslut.
Lära sig fotbollstermer.

En spelare i tidig ålder som har en spetskompetens, till exempel  mycket bra avslut, frisparksskicklighet, extrem snabbhet eller liknande, bör ges tillfälle att träna extra på det, en väl utvecklad spetskompetens kan man nå långt med i dagens fotboll. Konditionsträning och styrketräning är inte lika viktigt i den här åldern, men det är ju inte fel att det läggs in i träningen mest för att vänja dom vid att det behövs. Det blir mer av detta ju äldre de blir.

De äldre ungdomslagen bör förberedas på seniorfotboll. Det blir mer av taktik inför matcher, men det ska inte vara överdrivet mycket, fortfarande ska det finnas plats för ”ungdomlig” improvisation och entusiasm. Det är inte fel att det äldsta laget spelar på samma sätt som klubbens seniorlag i fråga om spelsystem. För att förbereda på övergång till seniorfotboll behövs det träna mycket på:

Teknik.
Spelförståelse.
Lite mer fysik och kondition.

På seniornivå är det inte så mycket individuell teknikträning, det förekommer men det är mer av uppehållande träning. En seniortränare förutsätter att sina spelare kan grundläggande teknik, och fokuserar mer på passningskvalité. Spelförståelse är också viktig att ha med sig upp till seniorfotboll, där det oftast går lite snabbare än man är van vid. Fysik och kondition är mer viktigt när vi kommer till seniorfotboll.

Men för att klara av seniorfotboll behöver spelaren också ha karaktär. Att inte hänga med huvudet när det går lite snabbare och är lite hårdare spel än man är van vid. Att bita ihop och ha viljan till revansch och att visa rätt attityd. Också acceptera att som ung spelare i A-laget kan det också bli fråga om att fylla på vatten, samla in bollar efter träning och liknande. Det är bara att tänka på att det så småningom kommer yngre spelare upp.

Föräldrar har en viktig roll genom alla åldrar i ungdomsfotboll. Först och främst ska inte föräldrar fokusera på resultat utan försöka se till att ungdomarna har kul och försöka hjälpa till att utveckla karaktären. Fråga helst inte ett barn som kommer hem från matchen:

– Vann ni? Gjorde du några mål?

Fråga istället:

– Hade du roligt?

Sen kan man prata om matchen om barnet vill. Ett barn som kommer hem som förlorare kan vara sur och grinig en stund, låt det vara. När barnet är redo att prata är det viktigt att ta sig tid att lyssna och stötta.

_____________________________

Annars kan ungdomsfotboll ibland vara på liv och död. Vi hoppar tillbaka tio år och  beskriver två stycken 7-manna matcher med P95 i Oddebollens P10-klass. Det är inte själva spelet det gäller utan det är två lite annorlunda matcher. Första mötet var mellan AIF grön och ett lag från Blekinge vars A-lag då låg i Superettan. Matchen var bra och jämn och ställningen var 1-1 då en Blekingespelare skjuter över målet. Bollen far ut på en annan plan och där sparkar någon tillbaka bollen som hamnar hos samme kille som då skjuter in den i mål och jublar. Domaren som vänt ryggen till det hela vänder sig om och dömer mål. Då blir det ganska stora protester från våra spelare, ledare och även föräldrar. Men Blekingelagets ledare som också sett vad som hände menar att målet har godkänts och att det är domaren som bestämmer. Domaren inser dock att han gjort ett misstag och dömer inspark till oss. Vi vinner matchen till slut med 3-1 och sedan får vi höra att motståndarna har lämnat in protest där dom på fullt allvar att en domare inte får ändra sig och menade att ”målet” borde godkänts, och att dom har händelsen på band. Det var ju bra för då kunde ju tävlingsledningen se att domaren gjorde rätt. Protesten avslogs, och det ville sig inte bättre att lagen möttes igen i slutspelet. Det blev en jämn och tuff match som vi vann till slut på straffar. Ingen av motståndarna tackade för matchen. Man kan ju inte annat än undra över vilka värderingar ledarna ger till sina spelare med ett sådant beteende.

Det andra laget mötte ett norskt lag i gruppspelet. Det norska laget hade många och väldigt engagerade föräldrar på plats. Det norska lagets enda taktik var att vid utspark från målvakten ställde sig alla utom en i vårt straffområde och målvakten sparkade ut bollen dit. Första gången var vi inte beredda och då tog dom ledningen med 1-0. Men vi var  det bättre laget och jagade kvittering. De norska killarnas taktik var att sparka ut och bort bollen eller försöka spela till egen målvakt för att springa upp i vårt straffområde. Man kan undra vad dom har för ungdomsfilosofi om hur fotboll ska spelas i den klubben. Efter målet var vi beredda och det var ibland 11 spelare i vårt straffområde vid varje utspark. Matchen var hård och dömdes av en 14-årig tjej som tappade matchen. Vid ett tillfälle när vi kom på anfall på kanten steg en av föräldrarna ut på planen och sparkade bort bollen. Det blev lite hätsk stämning runt planen. Vid det norska målet stod en förälder, troligen målvaktens pappa och ropade högt hela tiden. När vi mot slutet fick hörna fick han tag i bollen och sparkade bort den så långt han kunde. Det var lite nerför där och den rullade nog minst 100 meter bort. Då steg en av våra föräldrar fram till honom och var lite arg. Kallade honom för ”din j-a norska säldödare”. I det läget var det mycket nära fullt slagsmål mellan föräldragrupperna. Mot slutet av matchen fick vi in en kvittering i alla fall, vilket gjorde att det norska laget inte gick vidare.

Två matcher som belyser att det kan gå hett till på cuper under sommaren, och man kan undra över att en del föräldrar och ledare kan tycka att det är okej att gå över gränserna bara för att deras lag ska vinna.

Lasse Olovsson
Ålder: 57.
Bor: Alingsås.
Familj: Sönerna Rickard 21 och Erik 19.
Klubbar: Hols IF som spelare 1979-85, Alingsås IF som ledare från 1999 och framåt. Dessutom verksam i Alingsås fotbollsallians 2003-13.
Favoritklubbar: AIF och Hols IF.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Lagledare för A-laget, tränare för P16 och ungdomsansvarig i AIF.

Lämna en kommentar