ANNONS:
ANNONS:

DOKUMENT VIK: "Vi siktar mot division 1"

Vårgårda IK bygger för framtiden. Division 1 är den smått kaxiga visionen, men bakom den finns en organisation och ett arbete som väntar på att det sportsliga ska komma ifatt.
– Man måste våga sticka ut hakan lite, och vi tror verkligen på det här, säger sportchefen Gabor Hacker.

Det är torsdag kväll och seniortruppen har just avslutat den sista träningen innan lördagens seriepremiär. Startelvan har släppts till spelarna. De fasta situationerna har nötts. IFK Falköpings svagheter är analyserade och klara. Nu ska bara laget leverera och ta tre poäng så att årets seriepremiär blir ett kvitto på att det gedigna arbete klubben genomfört det senaste halvåret var rätt väg att gå. För ett stort arbete har gjorts i idrottsklubben som spelade i femman när Peo Häggström tog över som tränare för sex år sedan men som nu har en vision om spel i division 1.

Det är ingen vision som Gabor Hacker bara hostade ur sig på gårdagens möte. Det är en väl genomtänkt och analyserad vision, som dessutom innehåller en hel del mer än spel i division 1. Vårgårda IK vill vara den ledande klubben i området på alla plan, såväl på ungdomssidan och i styrelsen som med ett starkt representationslag. Föreningen vill dessutom skapa förutsättningen för att utveckla ungdomarna som både fotbollsspelare och människor, och allting ska kretsa kring Tånga hed. En anläggning att vara stolt över, en anläggning som ska vara en ointaglig borg för motståndarlagen och en anläggning som ska vara den naturliga mötesplatsen. Inte bara på det fotbollsmässiga planet, utan minst lika mycket på det sociala planet då ord som mångfald, värdegrund och integration är något som VIK jobbar med sedan en tid tillbaka.

När vi sitter där i Tånga heds innersta rum och lyssnar till Gabor Hacker går det inte att undvika att ryckas med. Tränarduon Stefan Strind och Peo Häggström understryker och lägger till vissa delar som de finner särskilt viktiga i den nya organisation som byggts upp. Stefan Strind var gästföreläsare när projektet drogs igång, men blev så inspirerad att han inte långt senare blev en i VIK-gänget. Det gänget har jobbat hårt och engagerat för att visionen inte bara ska bli en hyllvärmare. Allt ska spridas till alla ben i föreningen, ända från ungdomssidan och uppåt. En styrgrupp med personer från olika sektioner träffas regelbundet för att utveckla och utvärdera för att nästa steg ska kunna tas. Alla ska prata samma språk. Alla ska vilja samma sak. Och allt sker med en mix av kontinuitet och mod att genomföra förändringar. Det är förändringen som utvecklar både det stora och det lilla, det är en av de viktigaste punkterna. VIK bjöd även in Alingsås HK:s ordförande Lennart Anderberg för att få en inblick i hur en elitförening arbetar. Vilka ingredienser är viktiga? Vilka fällor ska undvikas? Lennart Anderberg delade med sig av sina erfarenheter och det går inte att ta miste på vikten av den betydelse det har haft för VIK. Gabor Hacker menar att AHK gjort en fantastisk resa till att bli ett av Sveriges bästa handbollslag, och att det var självklart att rådfråga grannklubben nu när VIK siktar mot en ny destination på sin egen resa.

Som ett led i arbetet har en spelarhandbok tagits fram. Den innehåller riktlinjer för hur Vårgårda IK ska agera som förening och vilka krav det ställs på spelare och tränare i och runt A-truppen. En ganska skön läsning, där den något kaxiga versionen inte känns lika kaxig när man får varje detalj förklarad för sig. Det ska inte finnas ett enda kryphål i organisationen runt laget som gör att prestationen inte maximeras. Analyser, förberedelser, träningsmängd, relationer mellan spelare, ja till och med att Bosse Kempe ordnar med vätskeersättning vid matcherna är genomtänkt. Allt på Tånga hed sker av en anledning, allt på Tånga hed sker för att visionen om division 1 ska bli verklighet.

Spelarhandboken innehåller även avsnitt som är mer koncentrerade på det sportsliga för A-laget. Exempelvis har varje position en arbetsbeskrivning för att alla ska veta vilka krav som ställs på varje specifik position. Stefan Strind har tillfört än mer engagemang till tränarstaben, och utöver hans och Peos mycket väl fungerande samarbete finns en solid organisation runt laget. Sju ledare finns med vid en vanlig A-lagsmatch, FK-laget i femman och J-laget har sina egna tränare och dessutom finns Ronny Nordström som en koordinator mellan de tre lagen. Varje måndag håller samtliga dessa ledare möte för att samarbetet mellan lagen ska fungera smärtfritt.

Nu är cirka 60 träningspass genomförda av Vårgårda IK. På lördag är det dags för det första av årets 22 examensprov. En seger tror jag skulle betyda mycket för att ge hela Vårgårdas projekt ytterligare en spark i rätt riktning. Men skulle det sluta annorlunda är jag faktiskt inte speciellt orolig. Uthållighet och tålamod är två nyckelord för att visionen ska besannas och känslan är att Vårgårda IK kommer att påbörja sin resa uppåt i seriesystemet ganska snart. Blir det inte i år så blir det nästa. Eller nästa. Det är i alla fall jag övertygad om efter att ha fått en – med lokala ögon sett – mycket proffsig genomgång av både en vision och en tydligt utstakad väg mot den.

Lämna en kommentar