ANNONS:
ANNONS:

”Du ska markera Levi – googla på honom”

Thomas Fransson skriver i dag om Blåvitts öde och Varbergs fynd från Ullared. Bland annat.

Hur kan allt gå så käpprätt åt pipsvängen som det gjort för IFK Göteborg de senaste säsongerna? Det är den fråga som alla Blåvittanhängare brottas med. För att inte tala om klubbdirektören Håkan Mild och hans sportsliga personal uppe på Kamratgården. Vad far runt i deras huvuden?

Efter turerna kring Poya Asbaghi, innan han fick sparken ifjol, kom Roland Nilsson och såg till att rädda kontraktet. Men Rolle lyfte inte laget, utan Mikael Stahre kallades in som den tredje tränaren på mindre än ett år. Och det har hittills inte varit lyckosamt alls. Alltså: Det kanske inte hänger på coachningen utan på spelarna?

Alla minns väl hysterin i Landvetters ankomsthall, när hundratals supportrar välkomnade slovakiska världsstjärnan Marek Hamšik till Blåvitt. Men skador och ovant konstgräs förvandlade Hamšiks IFK-spel till en obetydlig parentes. Då har vi ändå räknat in hans drömmål, som räddade 2-2 hemma mot Mjällby. Men i sommar – då jar. In med Oscar Wendt från Bundesliga, mittfältspjäsen Gustav Svensson och landslagets dittillsvarande toppforward Marcus Berg. Nu skulle det klättras mot allsvenska toppen. Att man samtidigt slumpade iväg ett par-tre lovande 20-åringar verkade ingen reagera på.

Men historien upprepar sig. När Djurgården plockade hem Andreas Isaksson, Jonas Olsson och Kim Källström hände inte speciellt mycket.  Likadant när Kalmar samlade ihop brödratrion Elm. I höst ska Örebro förtvivlat försöka rädda kontraktet med hjälp av nyförvärven Jiloan Hamad, Ahmed Yasin (skadad) och Nahir Besara. Ingen av dem verkar blivit bättre sen de senast lämnade allsvenskan. Och med ökad ålder följer ökad risk för skador. Blåvitt har tvingats ta farväl av Pontus Wernbloom och Jakob Johansson, just nu rehabar Sebastian Eriksson, Karlsson Lagemyr, Wendt, och även Simon Thern, som just hade kommit tillbaka efter skadefrånvaro.

I BB podden (Bara Blåvitt) hade programledaren Jocke Hanäs nyligen ett självrannsakande inslag, där han efterlyser förnyelse i föreningen. Hittills har IFK bara satsat på gamla spelare – på plan, som tränare, i akademiledningen, som sportchefer, ja även som klubbdirektör. Å andra sidan litar han på klubbchefen, Håkan Mild, att vara mannen att blåsa nya vindar, där IFK-hjärtan ersätts av kompetens. Visst är det tragiskt, när Blåvitt-spelarna, som i måndags, blir utbuade på Ullevi, när de ska tacka för publikstödet. Nu när supportrarna behövs som bäst.

I min förra krönika hyllade jag Varbergs BoIS tränare Joakim Persson. Och man slutar inte att förundras. Efter 1-1-matchen mot Häcken hade Jocke av olika skäl tvingats byta ut åtta av elva startspelare till söndagsmatchen på Platinumcars Arena i Norrköping. Ändå höll Jockes gäng på att fixa en inte alldeles oförtjänt poäng, men fick ge sig med 2-1. Ett av fynden i Perssons verktygslåda är André Boman, 19. Tidigare i år utlånad till Ullareds IK.

– I går kväll fick han googla på Jonathan Levi, som han skulle markera. Då förstår ni nivån, sa Jocke Persson på presskonferensen efter matchen.

– Men å andra sidan vet han inte heller vem Ingemar Stenmark är…

I Varbergs BoIS trupp finns två namn som klingar bekant i våra trakter, Liljenbäck och Winbo. Mittfältaren Albin Winbo är dock inte nära släkt med foto-familjen i Herrljunga. Förmodligen har släktträdet klyvts för bra många år sen, då en liten kvist blev en stor Hallandsgren.

Av min gode vän Kenneth Ohlsson i Vårgårda fick jag veta mer om Anton Liljenbäck: ”Anton är Vårgårdakändisen Bosse Liljenbäcks barnbarn. Född i Kinna med basket-Per som pappa, spelade pojkfotboll i Kinna och som junior i Skene, innan det blev akademin i Häcken. Inget A-lagskontrakt, men däremot i Varberg, där han blev ”bundis” med tränaren Jörgen Wålemark, som sedan tog med honom till Jönköping. Tror det var tredje säsongen där som han drog korsbandet, och hade en jobbig rehab, så därför var han glad när Varberg visade intresse på nytt sommaren 2019”.

FAKTA THOMAS FRANSSON
Födelseår: 1950.
Familj: Fru, två barn och två barnbarn.
Bor: Herrljunga och sommarboende i Horla.
Klubbar i karriären: Gerdsken, Alingsås IF och Herrljunga.
Lokal favoritklubb: Herrljunga SK FK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Ingen.

Lämna en kommentar