ANNONS:
ANNONS:

Efterlyser bättre samarbete

Södra Härene och Vårgårda IK verkar i samma region och slåss till viss del om samma spelare. Nu lyfter Södra Härene frågan om ett mer utvecklat samarbete klubbarna emellan, vilket inte heller VIK ställer sig helt främmande till.

Vårgårda IK har som bekant två seniorlag i seriespel. IK spelar i tvåan och är för tillfället ledande i trakten, medan FK-laget håller till i division 5 på en liknande nivå som närliggande klubbar. Den allra närmsta klubben är Södra Härene som bedriver sin herrverksamhet i division 6. Nu råder det ett visst missnöje i SHIF över hur Vårgårda agerat de senaste månaderna. En grupp i Södra Härene – med bland andra ordförande Magnus Karlsson och vice ordförande Stefan Carlsson – har för lokalfotboll.se/0322 berättat hur de ser på nuvarande situation mellan föreningarna.

– För föreningar på vår nivå är alla spelare i klubben oerhört värdefulla. VIK FK har under de senaste månaderna värvat flera av våra A-lagsspelare, vilket naturligtvis blir synnerligen kännbart för oss som klubb. Kommunikation mellan våra klubbars fotbollsansvariga är en rimlig väg att gå, anser vi, säger SHIF i sitt uttalande.

Södra Härene menar vidare att de är fortsatt öppna för ett mer genomtänkt samarbete mellan klubbarna för att undvika liknande situationer i framtiden.

– Ett samarbete innebär att alla deltagande parter gynnas. I höstas förekom det vid något tillfälle en informell diskussion om någon form av samarbete mellan våra klubbar. Eftersom diskussionen hade initierats av en aktiv person i VIK FK väntade vi i SHIF på någon slags formell inbjudan till ett samtal klubbarna emellan. Någon sådan inkom dock aldrig och det är bara att beklaga. Vi tror nämligen att samarbete och samtal är den väg som kan leda till en bättre situation för såväl klubbar som spelare i Vårgårda kommun.

Gabor Hacker är sportchef i Vårgårda IK men har inte varit så väldigt aktiv i processen runt VIK FK:s spelartrupp de senaste åren. Men han menar ändå att ett samarbete mellan klubbarna vore det absolut bästa för Vårgårda som tätort.

– Det är jag helt övertygad om. Fotbollen är stor och kan vi enas kring den skulle det bli en bättre helhet i hela Vårgårda. Det finns sociala aspekter i det här också, varför ska vi dela på barn och ungdomar som går i samma klass i skolan? Det finns inte många orter i Vårgårdas storlek som har flera fotbollsklubbar så jag tror stenhårt på ett samarbete på både ungdoms- och seniorsidan, säger Gabor Hacker.

Enligt Hacker finns det en historik innehållande en rad misslyckade försök till samarbete mellan klubbarna. För några år sedan startade Vårgårda IK istället sitt andra seniorlag i form av VIK FK. Syftet var att behålla så många spelare som möjligt i den egna föreningen, och VIK FK avancerade snabbt upp till division 5 och blev lika snabbt en konkurrent till Södra Härene.

Niclas Springh gör nu sin andra sejour som tränare i VIK FK och det är också han som dragit det största lasset vad det gäller spelartrupp och nyförvärv. Han delar inte Södra Härenes bild över hur vinterns dialog varit mellan föreningarna.

– Jag tycker att vi har rent mjöl i påsen vad det gäller den biten. Inför första provträningen i december pratade vi med Tomas Magnusson i Häras fotbollssektion och jag pratade även med David Andersson (tränare i SHIF) vid något tillfälle. Dessutom har de aktuella spelarna hela tiden pratat med Södra Härene också så jag tycker att det har gått rätt till, säger Niclas Springh, som minns den informella diskussion från i höstas som Södra Härene pratar om ovan.

– Det var ett bra samtal och vi väntade oss faktiskt en ny kontakt från Härene angående det. Vi upplevde det som att det var de som var i störst behov av ett samarbete och att de kanske skulle ta ett större initiativ.

Niclas Springh poängterar emellertid att inte heller han är emot ett mer utvecklat samarbete.

– Absolut inte, det var det diskussionen handlade om i höstas. Jag tror vi skulle kunna behålla ett lag i både femman och sexan och kunna ta hand om alla spelare på ett bra sätt. Inte minst nu när vi har många nyanlända i Vårgårda. Dessutom är det kanske bra läge nu när både jag och Ronny (Nordström) är aktiva i Vårgårda. Vi har tidigare varit i Södra Härene och känner även för den föreningen.

32 svar på ”Efterlyser bättre samarbete”

 1. Det ända jag vill tillägga till ovanstående text, är att det va jag som va initiativtagarn till ett ev samarbete vilket jag frågade Södra Härene om i Oktober, Stefan C sa klart och tydligt att vi har ett styrelsemöte nästa vecka och jag skall ta upp frågan och återkomma. Våran förening mår förtillfället mycket bra med en fungerande ungdomsverksamhet och två seniorlag med närmare 45 spelare igång, så vi förväntade oss nog en kontakt ifrån Södra Härene, men såklart så ät det ju inte bra om det blivit missförstånd i frågan, men frågan lever fortfarande.

  Tycker att texten är riktad lite emot att VIK gjort fel och att Hära vart initiativ tagarn till samarbete , vilket är fel.

  Svara
  • Min avsikt var att redogöra för båda klubbarnas ståndpunkt utan att rikta det åt något håll. Kan så klart ha misslyckats med det, så bra med ett förtydligande från din sida.

   // Jonas

   Svara
 2. Den stora frågan efter kommentaren från Niclas är ju nu då varför FK värvar tre startelvespelare från Hära ifall Södra Härene är i störst behov utav samarbetet? Märkligt det där…

  Svara
 3. Behöver inte diskutera den frågan här egentligen men pga av din irritation över att tre duktiga killar med ambition om att spela en division högre upp och få träna ett pass till i veckan berör och gör dig upprörd, Daniel så får jag väl svara på det.

  En kontakt togs med killarna om att provträna i november ifrån Markus Karlsson till Thomas Magnusson där Markus fick ett klart godkänande om att dom fick komma och känna på det på våran provträning. Vad vet vi dessa tre killar kan kanske utvecklas tillräckligt mycket för att få känna på det i IK laget, FK är faktist till för att vi på sikt skall bli så bra så att vi kan få fram spelare till vårat IK lag. Jag kan inte köpa erat resonemang om att vi inte skall kunna förstärka våran organisation bara för att ni just nu inte har tillräckligt med spelare,

  Vi har ju gjort rätt hela vägen med kontakt mellan föreningar, frågar om samarbete ni skapade ju för övrigt en fotbollssektion som skall se till så att det finns spelare när ni redan i december vet att 5 spelare provar med andra klubbar så kan man ju inte bara sitta ner i båten och vänta.

  Albin och Alexander har ni ju tappat till Gerdsken och där va båda tidigt tydliga med att dom inte ville fortsätta i Hära, och vad jag vet så krävde dom spelarna som tränar med mig i FK att det va tvunget att hända något drastiskt i Hära för att dom skulle kunna tänka sig att vara kvar.
  Enligt rykten så har det ju inte värvats in en spelare på tio år utan istället valt att satsa på de äldre gardet.

  Sitter du i fotbollssektion Daniel?

  Sen spelar det ju faktist ingen roll vem som är initiatvitagare till samarbetet heller eller vem som kontaktar vem utan är man intresserad så ta kontakt,

  Svara
 4. Nej, jag sitter inte med i fotbollssektionen.

  Men då är det i alla fall klarlagt att varken du eller någon annan varit med och påverkat en övergång. Tur du har ditt Hära-hjärta<3

  Svara
 5. Det jag betonade när Jonas Molander ringde var att man måste hitta en långsiktig lösning och samarbete. Detta tycker jag skall gälla på alla nivåer. Vårgårda tätort är alldeles för litet för att leverera spelare till så många lag. Diskussionen får heller inte fastna i vem som skulle ta kontakt med vem. Hoppas alla inblandade hittar konstruktiva lösningar som stärker fotbollssammanhållningen i kommunen och som utvecklar alla våra föreningar på att positivt sätt.

  Svara
 6. Om målsättningen med FK laget är att på sikt leverera div 1-2 spelare och inte att för ”stunden” ha så bra lag som möjligt då blir dessa värvningar ännu konstigare.
  Var gäller Albin o Alex så är det ju ett helt annat steg o ta till div3 där det är det laget som ”gäller” i föreningen.
  Med all respekt, tror inte FK är prio i Vårgårda IK

  Svara
 7. För att föreningarna ska kunna samarbeta under en lång tid framöver så behöver ungdomsverksamheten vara gemensam. Lagen bör gå under namnet Vårgårda/S Härene och är det flera lag i samma åldersgrupp så får de heta lag röd, grön, vit osv. På detta sätt så försvinner rivaliteten mellan spelarna från början. Det blir inget vi och dem utan bara vi. När ungdomarna sedan går över till seniornivå så sker en naturlig fördelning. Dels beroende på hur bra de är men även på hur stort intresset är för fotboll relativt andra aktiviteter. Optimalt vore sedan att ha seniorlag i division 1-2, 3-4 och 5-6 (bara inte i samma serie). Då blir det ingen internt konkurrens mellan lagen. Sedan bör man kanske byta ut en del personer i styrelserna så att den gamla rivaliteten försvinner även där…

  Svara
 8. Tycker Hära ska lösas upp i Vårgårda o gå samman så slipper vi all tjat om allting kring samarbete o dyl.
  Tänk på ungdomarna o släpp prestigen.

  Svara
 9. Om det nu inte finns plats för så många lag i en liten tätort varför väljer man att starta Vårgårda FK från första början om man nu eftersträvar ett samarbete ?
  Spelare borde egentligen finnas med tanke på att Vårgårda IK har 2 egna produkter i truppen. ( kan glömt nån)
  7-8 spelare från södra härene är tillfrågade att gå till FK inför året det är knappast samarbete .

  Svara
 10. Ja, tillfrågan om att värva Joel inför denna säsongen. Var syftet med det att utveckla honom till en div.2-spelare? I annat fall får någon gärna förklara vad det fanns för annat syfte. För vad jag vet har inte Joel flaggat själv för att gå över?

  Varsågoda, diskutera i smågrupper.

  Svara
 11. Om syftet med FK är att utveckla egna talanger till att bli spelare att fylla på med i IK, varför anställer man då inte en erkänt duktig tränare på att utveckla ungdomar?

  Missförstå mig inte. Jag tycker att det som framför allt PeO, Gabor och spelarna i IK har gjort är jävligt bra och jag är den förste som ställer mig i hyllningskören.

  Svara
 12. Att minst tre personer ur grön tröja hotar med att säga upp bekantskapen och vänskapen med mig för att tre duktiga spelare väljer att spela en division högre och satsa lite mer på sin fotboll istället för att harva kvar i div6, det tycker jag är ren jävla dagisnivå ursäkta språket.

  Peo och Gabor har slitit hårt för att få IK att växa som föreningen därav startade dom också FK laget . Där jag blev utvald att leda FK, Om jag nu inte är en duktig tränare varför fick jag då frågan om att träna Södra Härene inför säsongen?.
  Vill ni ha dåliga tränare?.

  Nu är det slut diskuterat ifrån min sida på denna sajt, ett möte annars inga fler ord ifrån min sida då det börjar bli personangrepp

  Svara
 13. Jag nämnde ingenting om att du är en dålig tränare. Det jag frågade var varför man inte satsar på en tränare som ör ERKÄNT duktig på att utveckla UNGDOMAR. Möjligt att du är det. Vilka exempel har vi?

  Svara
 14. Pratade med en aktiv tränare samt spelaragent som va väldigt negativ till utveckling av fotbollen när man startar upp ett så kallat B-lag men ändå är ett A-lag då han insåg att som Vårgårda Ik kan ha ett U23 lag som blir komplement till A-laget så slipper man ta spelare från närliggande klubbar som gör allt för o få spela Div 6.. Tanken är att samla upp talanger som spelar i U23 runt trakten men den dag man fyller 24 och man inte får ett A-kontrakt så skulle klubbar som Härene, Säven, Östadkulle bli så mycket bättre det innebär att kommunen får en aktraktivare o roligare fotboll med många derbyn i div 5.. Fattar inte varför Vårgårda inte anmäler sig till u23 serie dom är bättre än div 5 samt de som sitter på bänken får matchträning som inte förekommer idag.. Gabor trodde du va mer vaken o insatt i fotbollen.. Finns 2 olika serier i U 23…

  Svara
  • Lidköpings FK hade ett U21 (Lidköpings FK Akademi) i
   A-lagserien. De började i femman och var även uppe i fyran. Problemet var att laget blev för ojämn år efter år då de som fyllde 22 år inte fick vara med. Akademin är nu nerlagd…

   Svara
 15. Det pratas mycket om att spelare skall få välja själva om man vill spela högre. En annan aspekt kan ju vara att vi andra som vill ”harva” i division sex och ha kul, ska inte vi ha ett lag att spela i för att Vårgårda FK ska ha en trupp på 25-30 man?

  Svara
 16. Alla allsvenska lag samt Superettan o några div lägre spelar u23 inte startar dom upp ett nytt lag för o ta alla spelare mellan 23 o uppåt.. Halva Borås spelar i A-laget i Vårgårda inte det kommunbor vill se.. Men som vanligt går Vårgårda i sitt tåg o klappar sig om bröstet o tycker dom är en bra förening..

  Svara
 17. Förstår ärligt talat inte problemet. Om killarna vill gå till en annan förening så får väl Södra Härene rannsaka sig själva istället för att klanka ner på Vårgårda? Antagligen finns det ju anledningar till att de inte är kvar hos Hära. Istället för att anklaga Vårgårda för att stjäla spelare kanske ni borde fundera på vad ni kan göra för att vara en attraktiv och trevlig klubb?

  Vad jag hört via omvägar så är det oseriösa träningar, ingen motiverande miljö samt att det äldre gardet prioriteras över nya yngre förmågor. Möjligtvis om ni börjar där? Vad kan ni göra för att bli en bättre förening? Så låter ni samtidigt Vårgårda göra sitt bästa för att vara en så bra förening som möjligt.

  Svara
 18. Sicket skitsnack!!!! Rakt igenom!!
  Dala är den enda ”äldre” som spelade mkt förra året. Gissningsvis en snittålder på runt 25 i startelvorna som visserligen var många olika pga av skador m.m.
  Det ges 110% av dom allra flesta.

  Gissar inbiten VIKare inte anonym alingsåsare

  Svara
 19. Tror jag förstår varför det finns två klubbar i Vårgårda… Ni har lite att jobba med om ni på allvar vill få till ett samarbete… Börja med att sluta diskutera här tex!

  Svara
 20. Nej jag är ingen inbiten vårgårdare. Det jag nämnde, som ni prompt frånslog er, var information från spelare i er förening. Istället för att bli irriterad bör ni rannsaka er själva. Förstår fortfarande inte hur ni kan bli arga på Vårgårda för att ni misslyckas vara en attraktiv klubb för era egna spelare!?

  Styrkekramar.

  Svara
 21. Anonym Alingsåsare sätter pilen mitt i prick!!!

  Är det inte upp till var och en att spela i vilken klubb man vill?

  Emil, har du någonsin tyckt något bra om VIK? Bitterheten lyser igenom.

  Hära, rannsaka er själva och inse att ni är lillebror.

  Svara
  • Alltid gillat Vik… Dom skall va glada att dom fick in en sån bra tränare som Peo samt att Ekonomin finns annars hade den föreningen legat i Div 5

   Svara
 22. Det klart att det är det är en fritt val!

  MEN hade VIK vart smartare och knutit bättre band med flera klubbar i närheten. Så kunde yngre talanger som ville satsa gå till VIK, då skulle det finnas ”egna” att ge A lagskontrakt.
  Dom som efter några år kanske inte riktigt räcker till för det, kommer efter år av mycket träning i tuffare konkurrens och spel i Elitres eller U-23 kanske även testats i A, tillbaka och tillför i moderföreningen.
  DÅ skulle det vara ett samarbete som både VIK och Hära skulle vinna på. Eller tex HSK Ö-kulle mfl. Traktens fotboll i helhet skulle gynnas.
  Hära har 2 lysande exempel på det i Måns Nordqvist och Albin Gashi.
  Då är det SAMARBETE. När alla inblandade gynnas.
  Då är alla gärna ”lillebror” och hoppas att VIK tar ytterliggare kliv i seriesystemet.
  Istället för tjafs o skit.

  Svara
 23. Har försökt hålla mig borta från denna diskussionstråd men nu var måttet rågat. Att vara anonym och basera hälften av sina kommentarer på hörsägen kan aldrig vara mitt i prick. Självklart behöver Hära rannsaka sig och erkänner mer än gärna att de är lillebror i detta sammanhang. Inte heller har Hära någonsin för avsikt att stoppa någon från att byta klubb men vill att spelarövergångar ska hanteras på ett överenskommet tillvägagångssätt. I detta fall genom att VIKs fotbollsansvariga tar kontakt med Härenes fotbollssektions ordförande. Som i alla klubbar finns det spelare som känner sig åsidosatta och har man som ambition att spela ett par divisioner högre kan träningar på div 6 nivå säkert uppfattas som oseriösa men att säga att de har varit det och att därmed såga ledare och spelare i föreningen är att kasta bränsle på en redan skenande eld. Självklart finns det frustration i en redan brandskattad förening att tappa 5-6 spelare från en tänkt förstaelva men att påstå att föreningen inte är attraktiv för våra egna spelare när killar (gubbar) håller igång en bra bit efter 40, ja då ror nog inte alla indianer i kanoten i samma tempo.
  Slutligen, någon (förmodligen också anonym) uppmanade klubbarna att sluta diskutera på detta forum. Det är inte klubbarna som diskuterar utan enskilda personer med eller utan inblick i endera av klubbarna. Troligtvis en av anledningarna till att kommentarsfältet existerar. Sakliga och välgrundade inlägg utan påhopp kan bara vara främjande även om en sittning mellan klubbarna är att föredra.

  Svara
 24. Finns det inga överenskommelser / bestämmelser om hur värvningar, förfrågningar om samarbete mm. ska ske mellan föreningarna?
  Eftersom detta inte är första gången som en konflikt uppstår mellan just VIK och SHIF så borde det ju finnas några riktlinjer mellan föreningarna för att förhindra sådana här tråkiga och onödiga situationer, eller?

  Nu läggs mycket tid åt att skylla på varandra och steget till ett samarbete känns ännu längre bort.

  Storerbror eller lillebror – det är många som blir illa berörda av eran ”surdeg” (mycket bra beskrivet Mökander).

  Svara

Lämna en kommentar