ANNONS:
ANNONS:

Fick inspiration av Eriksson

Kliniken är tillbaka med ett nytt avsnitt. I dag skriver Yohanna Friborg dock inte om några kramper, utan istället om en inspirerande föreläsning hon besökte för en tid sedan.

En fantastisk domare och ledare. För det är det som det handlar om. En domare skall leda lagen genom en match.

Idag har jag varit på en otrolig inspirerande föreläsning med Jonas Eriksson. En av våra mest framgångsrika domare i Sverige, om inte den mest framgångsrika fotbollsdomaren. Han började jobba som domare 1987 och slutade förra året, 2018. Anledningen? Jo för att han saknade ledarskapet och målet blev inte längre tydligt. Han har dömt för UEFA mellan 2001 och 2018. 200 internationella matcher, 340 Allsvenska matcher samt 47 Champions League-matcher. De största meriterna är bland annat UEFA Europa League Final och UEFA Super Cup.

Men han nämner också en hel del stora matcher som han gjorde i början av sin karriär, i div 6. Det var där det började, och det var även där som det kanske var mest nerver innan han gick in på planen. Att äntra en full stadion med 80.000 åskådare är mycket enklare än att äntra en plan med 50 lokala åskådare. Och han berättar om hur han går in i sin bubbla när han väl blåser i pipan, och glömmer hur stor publiken är. Men hur klarar man egentligen av att döma på den nivå han har gjort, utan att bli supernervös och vara rädd för att göra fel.

Han skiljer på sak och person. Han ser det inte som att spelare, ledare eller åskådare ifrågasätter honom som person, utan för tröjan han har på sig, domartöjan. Det är ett jobb han utför och det har inget med hans person att göra. Däremot påpekar han att det är viktigt att man som domare fortfarande är en människa, en människa med känslor. Det är viktigt att visa sin passion för det man älskar, även om det vissa tillfällen kan vara riktigt jobbiga situationer man måste handskas med. För det är cirka 400 beslut som skall tas under cirka 90 minuter.

Detta gör han dock inte själv. Han berättar om sitt team och vikten över deras samarbete. Ett team på tre domare som han har gett förtroende att hjälpa honom att genomföra en match så bra som möjligt. Linjedomarens ord spelar verkligen roll i de beslut han tar, mer eller mindre beroende på vilka situationer. Framför allt om han hamnar i skymd sikt och kollegan ser situationen mer tydligt, låter han honom påverka beslutet kraftigt.

Jag gillar verkligen Jonas sätt att prata om team, och tillsammans. För fotboll handlar så himla mycket om detta. Tillsammans på planen presterar man som bäst. Man kompletterar varandras svagheter och styrkor. Man kanske har några snabba, några mer taktiska, någon vänsterfotad och andra uthålliga. Man är alla olika individer med olika kvaliteter och tillsammans skapar man en bra balans, för att prestera. För att vinna.

Jonas säger att han vill leda en match genom att kommunicera med spelare så mycket det går, samt att förklara olika domslut för att minska risken för att det händer igen. Han nämner även att det gäller att välja när man ger sin feedback till spelarna, kanske inte i stundens hetta utan ibland efter match. Till exempel att frisparken jag dömde mot dig bedömdes på det här samt det här.
Att läsa av vilken typ av spelare de är. Man har olika sätt att kommunicera beroende på vem det är, han nämner Lionel Messi och Cristiano Ronaldo som sina ytterligheter. Kommunikation på planen med en fingertoppskänsla, vara professionell och skilja på sak och person, att vara mänsklig samt att samarbeta, dessa ord sammanfattar Jonas Erikssons framgång, både på och vid sidan av planen.

Idag driver han framgångsrika gym i Stockholm tillsammans med Niklas Wikegård. Med detta inlägg vill jag få fram vikten över att samarbeta tillsammans på planen genom varandras olikheter. Jag vill också betona att Jonas Eriksson är en fantastisk människa och har ett otroligt sätt att döma fotboll på. Det är synd att det där sista året innan han fyllde 45 år (han hade troligtvis möjlighet att få dispens för ett par år till) lade pipan på hyllan på grund av att han saknade en bra ledare på hans jobb, UEFA. Han lovade sig efter detta beslut att vara ifrån fotbollen på alla sätt och vis under ett tag men det tog bara en kort period så hamnade han som expertkommentator på våra tv-skärmar!

FAKTA YOHANNA FRIBORG
Födelseår: 1986.
Bor: Alingsås.
Familj: Sönerna Elliot och Oliver, min man Anders.
Utbildning: Femårig utbildning inom avancerad manuell medicin med vidareutbildning inom idrottsmedicin. Även flertalet andra vidareutbildningar.
Yrke: Leg. Naprapat, driver Alingsås Idrottsklinik.
Fotbollsbakgrund: Började spela vid 7 års ålder, då i Alingsås KIK. Sedan vidare till klubbar som Holmalunds IF, Huddinge IF, Tyresö och Bollstanäs.

Lämna en kommentar