ANNONS:
ANNONS:

”Fifa förstör fotbollsglädjen”

Hann Cervin berör i dag ett aktuell ämne efter den gångna VM-kvalveckan för svenska herrlandslaget.

I skrivande stund har domaren precis blåst av den andra svenska VM-kvalmatchen och därmed den andra raka vinsten för Sverige. Det är inte utan att jag själv blir sugen på att dra på mig, det gulsvarta, matchstället och även om jag inte riktigt vågar hoppas på att seriepremiären infaller i maj så försöker jag tänka optimistiskt för att hålla motivationen uppe.

Det ser ljust ut för den svenska truppen att ta sig till VM i Qatar 2022 men det känns ändå rätt mörkt.

Diskussionen har pågått i över ett decennium men blossat upp ordentligt efter The Guardians artikel om att minst 6500 gästarbetarna ska ha dött i Qatar under förberedelserna inför Fotbolls-VM 2022. Även föregångaren Ryssland var ifrågasatt som värdnation men trots detta lämnades bollen över från en kontroversiell värdnation till en annan.

I Norges kvalmatch mot Gibraltar tog det norska landslaget ställning och protesterade mot förhållandena i Qatar för att sätta press på Fifa. Även Tyskland och Nederländerna har gjort en offentlig markering mot Fifa vilket hyllats på sociala medier. SvFF presstjänst har det hett om öronen då många önskar se ett liknande ställningstagande från det svenska landslaget.

Sverige å andra sidan har inte helt oväntat, en mer passiv syn på det hela och kommer inte, enligt senaste uppgifter, gå ut och protestera offentligt mot Qatar och Fifa. Istället har SvFF befunnit sig på plats i landet vid flertalet tillfällen de senaste åren, bland annat vid landslagsträningar, för att föra en dialog och belysa missförhållandena i landet men om det gett någon större effekt verkar ingen helt säkert veta.

GAIS går i bräschen bland de svenska föreningarna att verka för en bojkott. Det finns delade meningar huruvida en bojkott eller inte är rätt väg att gå. Förbundskaptenen Janne Andersson har en poäng i att det kommer bli svårt att stoppa ett Fotbolls -VM i Qatar, det står för mycket på spel för Fifa, men det borde inte vara en bromskloss för att Sverige ska engagera sig mer i frågan.

Qatarfrågan är självklart mer komplex än att fFotbolls-VM 2022 kommer gå av stapeln i landet och idrotten kan inte bära hela lasset men någonstans måste förändringen så klart börja. Fifa förstör fotbollsglädjen genom att välja Qatar som värdnation, ett land där homosexualitet är förbjudet och ett land som på många sätt kränker mänskliga rättigheter och inte minst kvinnliga rättigheter.Landslag, klubbar, spelare och supporters tvingas göra ett politiskt ställningstagande i stället för att fokuset ska ligga på fotboll. Vi kan bara hoppas att uppmärksamheten och pressen på Fifa kan bana väg för en ljusare framtid där fotboll inte förknippas med aktioner som kränker mänskliga rättigheter.

FAKTA HANNA CERVIN
Födelseår: 1994.
Familj: Mamma, pappa, syster.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Långared BoIS, Vårgårda IK, Holmalund IF, Hemsjö IF.
Lokal favoritklubb: Hemsjö IF.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Spelare i Hemsjö IF.

1 svar på ””Fifa förstör fotbollsglädjen””

Lämna en kommentar