ANNONS:
ANNONS:

”Förändra för att utveckla”

I dag är det dags för Peo Häggström att göra debut här på sajten. Han inleder med sin syn på hur förändring och utveckling hör ihop, plus en historia om förbundskapten Janne Andersson.

Hej på er!

Läste första skribenterna Henriks och Ronias inlägg och tyckte det var kul att läsa. Intressant när det blir så personligt och nära.

Det är kul att få vara gästskribent här på lokalfotboll. Tack för förtroendet Jonas.

Jag hoppas att något jag skriver här och framöver ska väcka lite tankar och jag tar gärna emot feedback eller åsikter som går emot det jag själv tycker.

Man behöver inte bara ja-sägare runt sig utan jag tror man utvecklas mest av människor som utmanar med andra tankar och idéer så att man i skarpt läge får chansen att försvara och pröva sina egna.

Jag vill betona att det jag skriver är mina egna tankar och jag ser inte mina som ett facit utan mer något som reflekterar där jag står idag i mitt ledarskap och roll som pappa, gift, lärare, sportchef och kanske framförallt människa.

Jag tänkte skriva mitt första inlägg med temat förändring och utveckling och försöka vinkla in det i ett klubb- och spelarperspektiv. En personlig anekdot kring vår nuvarande förbundskapten ska jag bjuda på också 🙂

Som sportchef jobbar jag väldigt brett i VIK med både ungdom och senior. Jag pratar med många människor i andra föreningar och läser mycket om det som skrivs kring klubbar och lag runt om i trakten. Vid den här tiden på året är det alltid intressant att höra ”snacket” som går och hur klubbar ska ”satsa” eller att man har ”något på gång”. Det är två återkommande ord. ”Vi ska satsa”. ”Vi har något på gång”. Jag funderar mycket på vad man menar då?

Ofta tycker jag att betydelsen av att ”satsa” landar i hur många bra nyförvärv man kan få till A-truppen eller att man ska avancera i seriesystemet. När jag tänker på satsning och när vi pratar om det i VIK så har vi ett annat perspektiv.

Jag pratar ofta om vad vi kan förändra. Förändring är en förutsättning för att utvecklas och vi jobbar och tänker ständigt på vad vi kan förändra. Inte nödvändigtvis att man ska göra något mer eller oftare, utan just annorlunda? Hela resan från division 5 till division 2 i VIK har handlat om det. Vad kan vi förändra?

Jag tillhör skaran av tränare och ledare som läser mycket böcker och jag läste en gång en bok där en känd filosof uttryckte sig så här; ”höjden av idioti är att göra samma sak varje år och förvänta sig ett annat resultat”.

Den där meningen har jag tagit med mig och återkommer ofta till. Jag har suttit i många samtal med styrelse, spelare och ledare och frågat dem vad de förändrat när de är som mest frustrerade eller när de inte utvecklas som de vill. Ofta har de inte förändrat särskilt mycket utan mest försöka göra samma sak som innan fast kanske någon gång oftare eller längre.

Jag tycker ni som läser detta ska fundera på samma sak. Vad kommer ni förändra för att utvecklas detta året?

Tänk brett där. Inte bara idrotten. Vem vet, frugan eller mannen, pojkvän/flickvän kanske uppskattar lite förändring hemma också:-)

I VIK har vi i år 270 aktiva ungdomar under 16 år. Det är rekord och vi är väldigt stolta över det. Vi har bland annat därför tagit fasta på att vi vill utveckla vår ungdomssida i föreningen vad gäller träningar, upplägg och ledarutveckling runt våra ungdomar. En av förändringarna vi har gjort inför kommande säsong är en videosatsning med tanken att våra unga spelare tidigt ska få se sig själva på film i utbildningssyfte och givetvis också våra ledare som får chansen att se hur de agerar och verkar i våra ungdomars miljö. Vi har ett videosystem på plats som alla ungdomslagen har tillgång till på Tånga Hed under 2019. Härligt!  Utöver det har vi en otroligt skicklig filmare i Patrik ”pede video” som filmar våra seniormatcher och driver intresset kring VIK.

Vi kommer också att erbjuda ett extra träningspass i veckan för alla ungdomar i kommunen i högstadiet. Killarna och tjejerna får komma och äta lite mellanmål på Tånga, kanske någon kort föreläsning eller lite samkväm och sedan ett träningspass.

Vi vill givetvis på sikt få fram fler egna produkter i föreningen, även om vi vet att det är oerhört svårt på den nivå som vi nu håller med vårt division 2-lag.

Personligen vill jag förändra mitt sätt att hantera stressen i vardagen och njuta mer av dagen. Blir nog till att ”kill some darlings” och förändra en del tankar kring vad som är måsten och inte:-)

Var på VIK:s träning ikväll och tittade. Jag njuter väldigt mycket av att se hungriga och utvecklingsbenägna spelare som är lyhörda och jobbar stenhårt. Det kräver enormt mycket för att lyckas nå elitfotboll idag. Det mesta sitter i hur du mentalt kan underkasta dig träning och offra annat för att se hur bra du kan bli.

Har vid ett flertal tillfällen i år sett exempelvis Samuel Rundqvist och Albin Gashi springa själva ute på Tångas konstgräsplan kalla kvällar med ljuset från lamporna på planen och en boll under armen. Teknik, löpning, nötning, vila och så igen och igen och igen. Underbart!

Det är inte tränaren som bestämmer hur bra du blir som spelare, det är din inställning till träning som gör det. De här grabbarna frågar ofta vad de ska tänka på och vad de kan förändra för att bli bättre. Jag tror de och många andra i truppen kommer utvecklas bra under året.

Tänkte avsluta för den här gången med anekdoten vad gäller vår förbundskapten Janne Andersson. Får se om jag får ett samtal från sportbladet eller någon annan tidning efter detta:-) Jag pluggade på högskolan i Halmstad under 4 år och spelade samtidigt fotboll givetvis. Under en tid spelade jag i en klubb i division 4 som heter Alets IK. Det gick väldigt bra och jag blev värvad till Laholm i gamla division 2. (gamla division 2 brukar man säga bara för att påminna om att det motsvarar division 1 idag..:-)

När jag spelade i Laholm lyckades jag också väldigt bra och fick höra att jag låg i rullarna hos Halmstad BK. Vilket betyder att de hade koll på mig. Fick veta innan en hemmamatch att de hade en man på plats för att titta på mig. Ni kan ju gissa vem den mannen var… Janne Andersson.

Spelade förmodligen min sämsta match för året den dagen och så blev det med det.

Men huvudgrejen med Janne är egentligen det som hände när jag var i Alet. Under vintern där mitt första år i Halmstad spelade vi inomhusfotboll i en hall med laget. ”Special guest” den dagen var Janne. Han var med och lattjade:-) Jag kommer inte ihåg exakt hur det gick till men under den här träningen gick något galet och Janne skallade en av våra spelare….jo, det är sant.

Janne bad hela truppen om ursäkt senare och sade att han höll på att sluta snusa och helt enkelt mådde skit.

Så kan det va.

Jag vill samtidigt understryka att jag tycker Janne är en fantastisk ledare och person och jag beundrar honom på många sätt.

Må gott alla så hölls vi om några veckor igen. Glöm inte att fundera på vad ni ska förändra nu:-)

Passningar
PeO

FAKTA PEO HÄGGSTRÖM
Födelseår: 1974
Familj: Fru Jennie och barnen William, Isak, Ida och Freyja.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Filipstads FF, Simlångsdalens IK, Alets IK, Laholms FK, Herrljunga SK, Holmalunds IF Dam, Södra Härene IF, Annelunds IF, Vårgårda IK.
Lokal favoritklubb: Vårgårda IK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Sportchef i Vårgårda IK Fotboll.

1 svar på ””Förändra för att utveckla””

  1. Shit, legendariskt! Trodde inte östvärmlänningar kunde åstadkomma sånt här guld! ?? Ser fram emot anekdoten i Jönköping när du bytte in dig själv ?

    Svara

Lämna en kommentar