ANNONS:
ANNONS:

Förebyggande tänk ger fler fotbollsproffs

Yohanna Friborg jämför i dag säsongen med ett bankkonto. Och nu när det vankas kval ska de sista slantarna tas ut och förhoppningsvis räcka till ett bra slutresultat.

Du kan inte ta ut mer pengar om det är noll på kontot. Detta gäller även din kropp. Jag har tidigare skrivit om den viktiga fysiologiska utvecklingen, som vi alla måste sträva efter för att bli bättre.

Överbelastningsskador är fortfarande den högsta procentuella andelen av alla skador inom fotbollen. Trauma såsom knäskador händer vad vi vet en spelare per lag varje säsong. Överbelastningsskador däremot upplever alla spelare under sin karriär, många av dem upprepade gånger. Det är just dessa som vi kan jobba förebyggande med, det är dessa vi kan påverka. Traumaskador kan vi inte styra på samma sätt.

Försäsongen är den delen av året där vi skall börja sätta in pengar på våra konton, kanske placera dem i bra fonder för att ha större utdelning senare under året (slutspel, kval). Det är fortfarande alldeles för många lag som saknar ett bra upplägg av en försäsong, för hur bygger du egentligen bra spelare som håller? Hur bygger du fotbollsspelare från grunden? Ju mer pengar du kunnat sätta in och placerat väl desto mer har du råd att ta ut under säsong och eventuellt slutkval. Vi ser spelare som börjar första matcherna under säsongsstart med överbelastningsskador!!

Såg ett gulsvart lag spela sin första match för säsongen där tre spelare fick muskelkänningar (även att en av dem var tvungen att gå av). Detta var alltså början av en lång säsong med eventuellt ett kval. Och om dessa typer av skador kommer så här tidigt av säsongen, vad tror ni oddsen är för upprepade överbelastningsskador kommande matcher blir då? Hur kommer detta sig? Vem har ansvaret för detta? Spelare, ledare, förening, föräldrar?

Det är nu vi ser vilka lag som troligtvis har haft en bra/bättre försäsong, för det är nu de sista pengarna skall plockas ut. Det är nu det skall satsas full ut. Det är nu det gäller.

Återigen vill jag ge en tanke till spelare, tränare, ledare m.fl. Hur tränar vi och vad tränar vi för? Hur ser återhämtningen under säsongen ut? Hur kan vi träna så grenspecifikt som möjligt, hur bygger vi smarta och starka fotbollsspelare?

Våga investera i denna kompetens i föreningarna, våga jobba mer förebyggande. Mindre skador, mer kul och troligtvis bättre resultat. Och tro mig, rent ekonomiskt för föreningen så tjänar man mer i förebyggande tänk än att skicka sina akut skadade spelare runt om till olika terapeuter och läkare. Kanske tjänar ni inte på det år ett eller år två, men garanterat år tre och kommande år.

Kan vi skapa ett förebyggande tänk om hållbarhet, så kan vi också skapa fler fotbollsproffs.

Jag är med, är du?

/Yohanna Friborg.

FAKTA YOHANNA FRIBORG
Födelseår: 1986.
Bor: Alingsås.
Familj: Sönerna Elliot och Oliver, min man Anders.
Utbildning: Femårig utbildning inom avancerad manuell medicin med vidareutbildning inom idrottsmedicin. Även flertalet andra vidareutbildningar.
Yrke: Leg. Naprapat, driver Alingsås Idrottsklinik.
Fotbollsbakgrund: Började spela vid 7 års ålder, då i Alingsås KIK. Sedan vidare till klubbar som Holmalunds IF, Huddinge IF, Tyresö och Bollstanäs.

Lämna en kommentar