ANNONS:
ANNONS:

FOTBOLL KAN UPPLEVAS PÅ MÅNGA OLIKA SÄTT

Thomas Fransson skriver i dag om kreativa publiklösningar och de många experterna innan han bjuder på en personlig poddlista.

En märklig säsong det här. Och fortfarande kan vi bara skönja en liten förändring till det bättre. Ungdomsfotbollen har börjat treva igång och i denna vecka hoppas och tror vi att det ska lätta på publikfronten också.

Det blir ju lite absurt med åtta personer på en liten, liten del av jättestora läktarsektioner. Och ”restaurangerna” har plötsligt svällt ut till enorma loger högt upp under läktartaket.

Det mest spartanska näringsstället såg vi vid Behrn Arena i Örebro i lördags. Där trängdes en massa röststarka ÖSK-are i de små fönstren i en byssja. Inga stora portioner på den krogen.

Påhittigheten fanns också i Degerfors där jublet inte visste några gränser inne i Mormor Lisas loge på Stora Valla.

Man förstår den enorma frustration som hela fotbollsrörelsen kämpat med.

Sanningen att säga kan jag inte förstå att Björn Eriksson och topparna i Riksidrottsförbundet inte gett den största av utomhussporterna en möjlighet att med sina genomarbetade åtgärdsprotokoll föra sin egen talan i kontakterna med regering och folkhälsomyndighet. 

Inte förrän två minuter i tolv, häromveckan, fick SvFF och SEF ett möte som på nåder. Så nu hoppas vi att publikfrågan tar det första viktiga steget mot sin lösning.

Nåväl, med all respekt för pandemin och dess tragedier, är det ändå bättre att se framåt och vänta in det kosläpp som publik på arenorna lär kunna liknas vid.

Själv har jag tappat livefotbollen och nöjer mig bekvämt med matcher och fotbollspoddar på nätet. Men det blir en hel del av den varan.

Nästan varje elitklubb har ju numera sin egen podcast och kring dem flockas fansen. För mitt favoritlag IFK Norrköping finns en hel radda; Pekings egen Framåt kamrater, Norrköpings Tidningars Mellan raderna och så diverse supportersändningar som Gate upp och gate ner, Snokasnack och Ett liv, en podd av högst varierande kvalitet.

På min svenskpoddlista toppar Tutto Balutto med Gusten Dahlin och Thomas Willbacher, Offsides podcast, Studio Allsvenskan, Disco & Noa, Lundh (Olof) och Ljugarebänken med bland andra Tobias Hysén. 

Eftersom jag har svårt att göra två saker samtidigt brukar jag koppla upp mig vid läggdags och då är det bara John Blund som kan tänkas knacka på och störa.

Discovery+ har ju tagit över allsvenskan och superettan i år. För mig funkar det bra (tack Siene, Horla, Kärtared fiberförening), men man har förstått att andra haft problem med mottagningen. 

En sak irriterar mig dock och det är alla dessa experter. Vid en toppmatch finns ofta en programledare och två experter i studion, en matchkommentator (förstås) med en sidekick som tredje expert och tillika matchanalytiker. Bemanningen kompletteras sedan med en intervjuare, som ber spelare och tränare ge sin syn på matchen.

Tack, men det blir bara för mycket! 

Man har ju sin egen åsikt också…

FAKTA THOMAS FRANSSON
Födelseår: 1950.
Familj: Fru, två barn och två barnbarn.
Bor: Herrljunga och sommarboende i Horla.
Klubbar i karriären: Gerdsken, Alingsås IF och Herrljunga.
Lokal favoritklubb: Herrljunga SK FK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Ingen.

Lämna en kommentar