ANNONS:
ANNONS:

”Går inte att sväva iväg från uppgiften”

Jonathan Tedeborg punktmarkerade domarteamet när Vårgårda IK besegrade Alingsås IF för ett par veckor sedan. Studiebesöket har ökat förståelsen för domarnas situation före, under och efter match.

De senaste veckorna har jag jobbat med ett reportage om domare till en skoluppgift. Det innefattade bland annat att jag åkte med domarteamet under en match (Vårgårda–AIF) och fick se hur en match går till ur deras perspektiv.

I detta fall var domarna på plats cirka 75 minuter före avspark. Som spelare blev det naturligt så att jag jämförde mycket av det som hände med hur en matchdag ser ut när man själv spelar, och det var spännande att se lite hur domarna har det bakom kulisserna. Domarna har mer att stå i vad gäller rent konkreta saker att fixa innan matchen – inför varje match har de till exempel vissa saker de måste gå i genom vad gäller kommunikation. Lägg där till material som kort, pennor, headset och annat som ska fixas och laguppställningar som ska föras in.

Domarteamet som Jonathan Tedeborg tog rygg på.

Dessutom händer det med jämna mellanrum att man hamnar med minst en ny domare som man aldrig träffat innan, och måste då försöka lära känna och läsa av den personen under cirka en timme innan samarbetet måste stämma i skarpt läge. Som spelare dyker det såklart upp olika saker att tänka på inför varje ny match, men helheten är ofta ungefär samma – samma spelargupp och tränare, ofta samma position, ungefär samma roll och uppgifter på planen.

En annan aspekt jag fastnade för var känsloyttringarna efter matchen. För spelarna var det känslofyllt efter att det blivit både sena mål och en sen utvisning i matchen, och Vårgårda tog en dramatisk seger. För domarna handlar mycket om att hålla kylan och det går inte att sväva iväg från uppgiften på samma sätt som spelare kan göra i den typen av sekvenser. Den starkaste kontrasten var när domarna lugnt och metodiskt fyllde i sina matchrapporter minuterna efter slutsignalen, medan det från hemmalagets omklädningsrum hördes både dobbar som studsade mot golvet och högljudd segersång.

Trots att både VIK och domarteamet lyckades med det de skulle göra den kvällen tog det helt olika uttryck utåt. Efter drygt fem timmar lämnade vi ett ödsligt Tånga Hed bakom oss. Domarna gjorde det med en bra insats i bagaget, medan jag åkte hemåt med flera spännande lärdomar och insikter. Om fotbollarna ska kunna rulla vidare krävs det att det finns domare, och de har sannerligen ingen lätt uppgift alla gånger – så förhoppningsvis kan man ha ett mer förstående par glasögon på sig nästa gång domaren gör fel.

JONATHAN TEDEBORG
Födelseår: 1999.
Familj: Mamma Barbro, pappa Bengt-Olof, syster Sanna, flickvän Saga.
Bor: Hos föräldrarna i Alingsås.
Klubbar i karriären: Alingsås IF 2006-2013, Gerdskens BK 2013-2016, Holmalunds IF 2016-.
Lokal favoritklubb: Holmalunds IF.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Spelare i Holmalunds IF.

Lämna en kommentar