ANNONS:
ANNONS:

”Ge en intäkt för att lyfta i seriesystemen”

Ture Leden skriver i dag den fjärde och sista delen om hur han tror att det går att utveckla Alingsåsfotbollen.

BK Häcken, Eskilsminne och Utsikten är några av de föreningar som i stort sett drar in sina pengar  på att arrangera något av det roligaste som finns ungdomscuper.

Gothia cup – världens största fotbollscup. Med över 1700 lag varje sommar blir det en rejäl fotbollsfest i Göteborg . Det blir även en rejäl intäkt för BK häcken som drar in över 140 miljoner på Gothia cup.

Eskilscupen – Eskilscupen är Sveriges näst största cup med 800 lag anmälda . Denna cup arrangerar Eskilsminne som spelar i Ettan just nu och får en intäkt på 15 miljoner kronor för detta. 

Future cup – en försäsongscup som Utsikten arrangerar varje år med ungefär 450 anmälda lag. Är svårt att hitta bokföring på Utsikten. Men kan bara tänka mig att denna cupen har bidragit till deras utveckling från ettan för några år sen med massa skulder till att nu ha en stabil ekonomi och ligga i toppen i superettan.  

Vad vill jag dra för slutsats av detta? 

Jag ser möjligheten med alla de fina planer vi har här runt Alingsåsområdet lyckas tillsammans med en riktigt bra och stor ungdomscup som kan ge en intäkt för att lyfta i seriesystemen och inte nog med att det ger en bra extra intäkt till klubbarna. Det skapas en större möjlighet att binda upp sig till större sponsorer som kan hjälpa Alingsåsfotbollen uppåt. Plus att det ger även ett extra lyft till staden Alingsås. 

Självklart kommer det aldrig komma upp på någon Gothia cup-nivå. Men jag tror att det kan vara en bra extra intäkt precis som jag tänker att AHK får in en bra intäkt på Potatiscupen varje år. 

Vill avsluta med lite rolig fakta om Gothia cup. 

Bästa laget genom tiderna I Gothia cup i är Tahuichi, årgång 1984. Åtta av det lagets spelare representerade Bolivia vid VM i USA 1994.

1994 dök det svenska fotbollslandslaget från VM i USA överraskande upp på invigningen, bara två dagar efter bronsmatchen.

Ett normalt år görs det i genomsnitt 22 000 mål, det vill säga drygt 5 mål per match.

Avslutar med en topp 5 lista på bästa spelare som spelat Gothia cup enligt mig!

  1. Andrea Pirlo, Var med i den italienska klubben US Voluntas. Rolig fakta är att Pirlo har vid 2 matcher bara spelat med sin vänster fot då han varit skadad i höger foten. 
  1. Xabi Alonso, är fostrad i den spanska klubben Antiguoko som även Mikel Arteta är fostrad i. Rätt bra statistik på de gubbarna både som spelare och tränare. Ingen har missat Xabi Alonsos säsong med Bayer Leverkusen i år där de håller på att gå obesegrade.
  1. Alan Shearer, spelade för Wellington Juniors i Gothia cup 1985 . Där satt han mestadels på bänken under Gothia Cup. Tog sig med järnvilja till engelska högstaligan. Där gjorde han 260 mål i Premier League, som han vann med Blackburn 1994-1995. En otrolig resa och ett råbevis på hur långt man kan gå med en bra vilja! 
  1. Zé Roberto, Den otroligt duktiga brassen som även kom med i VM:s All Star Team 2006. Zé Roberto vann fyra ligatitlar med Bayern München och en med Real Madrid. Ze Roberto var med två gånger med sitt lag Pequeninos i Gothia cup 1993 och 1994. 
  1. Emmanuel Adebayor, Värvades av Metz direkt efter turneringen. Har spelat för storklubbar som Arsenal, Manchester City, Real Madrid och Tottenham Hotspur. Är mycket känd för sin målgest mot Arsenal när han spelade i Manchester city där han max löper över hela planen och firar sitt mål framför Arsenal supportrar. 

TURE LEDEN
Födelseår: 2002.
Familj: Mamma Linda, pappa Tobias och två bröder, Ivar och Olle.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Azalea BK, Gerdskens BK, Östadkulle SK, Stenkullen GoIK, Alingsås City.
Lokal favoritklubb: Gerdskens BK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Ungdomstränare i GBK P14 och P16 samt spelare i Alingsås City.

Lämna en kommentar