ANNONS:
ANNONS:

Genomgång inför slutspurten – del 2

I dag är det dags för andra delen av Jessica Petterssons genomgång av alla serier. Nu handlar det om herrlagens utgångslägen inför avslutningen.

Gunnevik

Hösten har anlänt och med den även spänningen i seriesystemen. Det är nu det märks vilka som tränat hårdast under säsongen, vilka nyförvärv som verkligen visat framfötterna, vilket lag som tagit hårdast på spelartappen och vilket lag som skördat allt i sin väg mot tabelltoppen. Flera lag har imponerat hittills under säsongen medan vissa lag haft tyngre perioder som gjort att nedflyttning blir aktuellt. Lokalfotboll.se/0322 har gjort en sammanfattning av de lokala lagens återstående kamper mot guld, säkrat kontrakt och kvalspel.

Denna fredag är det dags för de manliga lagen att sammanfattas, och som tidigare börjar vi från ovan.

Division 3 Mellersta Götaland

Holmalunds IF
Tillbaka i division tre med en fantastisk fjolårssäsong i bagaget. Dessvärre har poängtapp varit vanligare i årets seriespel. Laget tog sig i kragen när man hamnade under nedflyttningsstrecket och ligger just nu på kvalplats. Vinner man de två tuffa matcherna lär man befinna sig på säker mark, då man dessutom kan klättra ett par placeringar uppåt, beroende på övriga resultat givetvis.

Klara för minst kvalplats, men har goda chanser att ta sig lite längre upp i systemet.

Holmalund har kvar att möta Vårgårda IK (borta imorgon 14.00) och IFK Falköping (hemma 4/10).

Lokalfotboll tippade i våras Holmalunds IF på sjätte plats i tabellen.

Vårgårda IK
En imponerande vårsäsong följt av en mindre stabil höstsäsong gör att Vårgårda IK hamnar på en tredjeplacering, som bäst. Länge hade man chans att knipa kvalplatsen upp till tvåan men poängen som krävdes lyckades man inte knipa och laget huserar därför i trean även kommande säsong. Kanske är det smart för Peos gäng att spela ihop sig ännu en säsong och nästa år satsa hårdare på att kliva uppåt.

Stannar kvar i division 3 även nästa säsong, blir bäst trea.

Vårgårda IK har kvar att möta Holmalunds IF (hemma imorgon 14.00) och Vara SK (borta 4/10).

Lokalfotboll tippade i våras Vårgårda IK på fjärde plats i taballen.

Division 4 Västra Götaland Södra

Alingsås IF
De grönklädda kom från trean och har under säsongen visat att man endast är nere i fyran och vänder. Hittills obesegrat på sina bägge hemmaplaner under säsongen, återstår att se om man är även efter det heta derbyt på Mjörnvallen i helgen. Alingsås IF behöver bara en pinne till för att säkra en kvalplats. Vid maximal tur har man också chans att knipa guldet framför grannarna GBK.

Har stor chans på kvalplats till trean men kan också klara sig som bästa tvåa och därmed slippa kvalet. Men då krävs sannolikt två segrar.

Alingsås IF har kvar att möta Gerdskens BK (hemma söndag 14.00) och Örby IK (borta 4/10)

Lokalfotboll tippade i våras Alingsås IF på en tredje plats i tabellen.

Annelunds IF
Har hamnat under nedflyttningsstrecket och har två poäng till kvak och fyra poäng upp till Byttorp som huserar över strecket. Vinner man sina två sista matcher och Dardania, som har kvalplatsen i nuläget, förlorar så är man klart för minst kvalspel. Den skadefyllda våren bäddade inte för några fantastiska framgångar för de grönvita, men de finns fortfarande chans att reparera de som skett. Vore tråkigt om laget fick lämna och klättra neråt i seriesystemet.

Har chans att klara sig kvar både direkt eller via kval, beroende på resultaten för Dardania i kommande matcher. Behöver vinna sina båda kvarstående kamper för att inte chansa för mycket.

Annelunds IF har kvar att möta Gällstads FK (hemma imorgon 15.00) och Skepplanda BTK (borta 4/10).

Lokalfotboll tippade i våras Annelunds IF på en nionde plats i tabellen.

Gerdskens BK
En imponerande säsong av Knickens grabbar. Seriesegern kunde säkrats redan förra helgen, men då kom lagets blott andra förlust och ligger kvar på 46 poäng, fyra framför Ulricehamn och fem framför grannen Alingsås IF. Det känns märkligt om Gerdsken skulle tappa seriesegern när man har den i sina egna händer, men allt möjligt kan hända och två omgångar återstår.

Vinst i en av de två kommande matcherna ger guld. Det blir åtminstone minst kvalplats för Gerdskens BK.

Gerdskens BK har kvar att möta Alingsås IF (borta söndag 14.00) och Fristad GoIF (hemma 4/10).

Lokalfotboll tippade i våras Gerdskens BK på en första plats i tabellen.

Division 5 Västergötland Västra

Säven/Hol
På en sjundeplacering hittar vi Säven/Hol. Trots lite trubbel på målvaktssidan har det löst sig för Säven/Hol som dock kanske behöver ytterligare någon poäng för att säkra kontraktet.  Har skrapat ihop 7 vinster på 20 spelade, och har chans på ytterligare 6 poäng, då vid en skrällvinst mot serieledande men förvisso redan klara, Trollhättans BoIS.

Säven/Hol gör bäst i att ta någon mer poäng även om det kan räcka även vid två förluster.

Säven/Hol har kvar att möta Bergdalens IK (borta ikväll 19.00) och Trollhättan BoIS (hemma 4/10).

Lokalfotboll tippade i våras Säven/Hol på en åttonde plast i tabellen.

Östadkulle SK
Ingen säsong att jubla för, tyvärr. Förra helgen blev det klart att Östadkulles herrar kommande säsong spelar i division 6. 12 poäng på 20 spelade matcher är ingenting man klarar sig på i västra femman. Vinner Östadkulle sina två sista matcher kan man dock hamna näst sist, om det skulle kännas lite bättre. Tråkigt att tappa ett lag från femmans divisionssystem.

Tyvärr redan klart att Östadkulle SK degraderar sig till division 6 inför nästa säsong.

Östadkulle SK har kvar att möta Trollhättan BoIS (borta imorgon 15.00) och Nossebro SK (hemma 4/10)

Lokalfotboll tippade i våras Östadkulle SK på en tionde plats i tabellen.

Division 5 Västergötland Mellersta

Herrljunga SK

Herrljunga har placerat sig i mitten av tabellen med lika många vinster som förluster. Inga överraskningar och man blir ett mittenlag likt tidigare år. Trots några vassa nyförvärv och en stabil fjolårssäsong tycker jag Herrljunga ska vara nöjda med att befinna sig på övre halvan.

Kontraktet är säkrat inför nästa säsong, men ingen medaljplats för Herrljungagrabbarna.

Herrljunga har kvar att möta FC Gautiod (borta söndag 15.00) och Lidköping FK Akademi (3/10).

Lokalfotboll tippade i våras Herrljunga SK på en fjärde plats.

Division 6 Borås

FC Alingsås
Andreas Kjellströms grabbar placerar sig på en andraplats i tabellen och kan knipa silvermedaljen på egen hand, så länge laget fortsätter att vinna. En uppflyttning till femman, via seger i kvalspelet, är FC Alingsås väl värda i mina ögon och givetvis är det trevligare med fler lokala lag högre upp i seriesystemen.

Två vinster och FC får kvala uppåt. Tappar trean Hedared poäng i någon av sina matcher kan det räcka med 4 poäng för FC Alingsås att knipa kvalplats.

FC Alingsås har kvar att möta Café Viskan Borås FS (hemma imorgon 10.40) och Borås GIF (borta 4/10).

Lokalfotboll tippade i våras FC Alingsås på en tredje plats.

Division 6 Trollhättan

BK Spark
Fyra poäng på 20 matcher är inte de vackraste av facit, men det är dessvärre så det ser ut för BK Spark. Nya tränaren Emil Karlsson hoppade av i våras och det har inte gått vägen för Spark och man riskerar ny nedflyttning. Laget måste alltså ta lika många poäng på de två sista matcherna som man lyckats göra under de 20 som varit. Tyvärr ser det mörkt ut för BK Spark som lär behålla tolfte och därmed sistaplatsen i årets seriespel.

Fyra poäng på de sista två matcherna krävs om inte BK Spark ska bli sist. Det kan dock bli fortsatt spel i sexan trots jumboplats. Se text längst ner.

BK Spark har kvar att möta Trollhättans IF (borta söndag 15.00) och Hjärtums IS (hemma 3/10).

Lokalfotboll tippade i våras BK Spark på en elfte plats.

Hemsjö IF
På femteplatsen hittar vi Hemsjö IF som skrapat ihop 35 poäng.  Det finns en chans att de gulsvarta killarna från Byvallen hamnar på bronsplatsen, men då krävs vinst i de två sista mötena samt förlust för både Trollhättans Syrianska och Wargöns IK i sina sista kamper. Oavsett vad så placerar sig Hemsjö IF i den övre halvan av tabellen, vilket känns som ett godkänt betyg.

Hemsjö IF stannar i sexan och har en minimal chans att knipa tredje platsen.

Hemsjö IF har kvar att möta Lödöse/Nygård (hemma söndag 15.00) och Trollhättans FF (borta 3/10).

Lokalfotboll tippade i våras Hemsjö IF på en sjätte plats.

SK Mjörn
Med 15 poäng ner till nian placerar sig SK Mjörn på en säker åttondeplats i tabellen. Givetvis har man chansen att klättra någon placering uppåt men då krävs givetvis att de många lag ovan inte kniper några poäng. En säkrad plats i division 6 även nästa säsong har man, och någon medalj blir det inte, så mycket kan vi konstatera. Det ser till mångt och mycket ut att vi bjuds på grannderby mellan Västra Bodarna och Hemsjö även nästa säsong.

Klara för ännu en säsong i division 6, inte mer än så.

SK Mjörn har kvar att möta Hjärtums IS (borta söndag 15.00) och Sjuntorps IF (hemma 3/10).

Lokalfotboll tippade i våras SK Mjörn på en åttonde plats.

Division 6 Herrljunga

IK Frisco
I botten av tabellen hittar vi IK Frisco på en tolfteplacering vilket innebär att man ligger sist. Det är dock inte helt kört för Friscopojkarna som vid två segrar har goda chanser att stanna kvar i sexan även nästa år. Själva möter man två lag som säkrat sina kort inför nästa säsong och därmed inte har något att kriga för. Västkurd FC, som ligger strax ovan IK Frisco i tabellen möter dock motståndare som kämpar för medalj och uppflyttning.

Vid två vinster kan fortsatt kontrakt vara säkrat beroende på hur det går för motståndarna, dessvärre räcker det inte med 4 poäng för IK Frisco utan man måste ta full pott. Det kan dock bli fortsatt spel i sexan trots jumboplats. Se text längst ner.

IK Frisco har kvar att möta Tomtens IF (hemma söndag 17.00) och Floby IK (borta 3/10).

Lokalfotboll tippade i våras IK Frisco på en elfte plats.

Långareds BoIS
Sjua i tabellen hittar vi Långared BoIS på 25 poäng. Nästa säsong huserar man i samma division och någon chans på medalj har man inte. Långared hamnar någonstans i mitten av tabellen oavsett resultat. En klar förbättring mot föregående säsong när laget endast tog 17 poäng på 22 spelade matcher.

Spelar i samma division även 2016, ingen medalj och en förbättrad poängskörd mot förra året.

Långared BoIS har kvar att möta Södra Härene (hemma söndag 17.00) och Tomtens IF (borta 3/10).

Lokalfotboll tippade i våras Långared BoIS på en nionde plats.

Sollebrunns AIK
Enligt oss tippade i toppen inför säsongen, men huserar i dagsläget på en fjärdeplacering. Det finns en chans att SAIK tar sig upp till silverplatsen och därmed får kvala uppåt, chansen är inte stor men den existerar.  Kvar att möta har man trean och femman, varav den sistnämnda är grannen Stora Mellby. Vid vinst i dessa två matcher samt förlust för tvåan i sina bägge, samt trean i sin återstående så är det klart. Att tvåan Södra Härene tappar poäng mot nian Långared BoIS och även elvan Västkurd känns dock inte helt logiskt. Det blir nog division 6 även nästa säsong för Sollebrunns AIK, om inget mirakel sker… vilket förvisso hade varit en spännande avslutning på höstsäsongen.

Har en väldigt liten chans att nå kvalplatsen, men ligger troligen kvar i division 6 även inför nästa säsong.

Sollebrunns AIK har kvar att möta Stora Mellby (hemma ikväll 19.00) och Vedums AIS (borta 3/10).

Lokalfotboll tippade i våras Sollebrunns AIK på en första plats.

Stora Mellby SK
Femma i tabellen med två matcher kvar att spela. Stora Mellby har chans att klättra i tabellen men kan som bäst komma trea, vilket inte innebär kvalplats utan bara en hedersvärd bronsplacering. Oavsett så hamnar man i den övre halvan av tabellen och spelar vidare i division 6 även nästa säsong, precis som några till lokala seriekollegor.

Division 6 även nästa säsong, kan ta en bronsmedalj men troligen bäst fyra i tabellen.

Stora Mellby SK har kvar att möta Sollebrunns AIK (borta ikväll 19.00) och Kållandsö GoIF (hemma 3/10).

Lokalfotboll tippade i våras Stora Mellby SK på en femte plats.

Södra Härene IF
På en imponerande andraplats hittar vi Södra Härene IF. Med tre poäng ner till jagande Vedum AIS har Södra Härene allt i egna händer. Fyra poäng så är man klart för kval uppåt i seriesystemet. Ett av motståndarlagen man har kvar är Västkurd FC, ett lag som senast förra helgen inte fick ihop lag mot Stora Mellby SK. Kan det bli en enkel väg att vandra för Södra Härene tro… Det återstår att se i de två spännande omgångarna. Har man tur hjälper dessutom de lokala grannarna till i striden om tredjeplaceringen.

Södra Härene kan lösa biljetten till kvalet på egen hand, vid fyra poäng. Om inte behöver Vedum AIS och Sollebrunns AIK tappa minst ett poäng, något som lär ske i mötet lagen mellan.

Södra Härene har kvar att möta Långared BoIS (borta söndag 17.00) och Västkurd FC (hemma 3/10).

Lokalfotboll tippade i våras Södra Härene på en fjärde plats.

Vårgårda IK FK
Gratulerar Vårgårda IK FK. Seriesegrare redan första året i sexan, stort. Att laget skulle få klä sig i guldhattar blev klart redan förra veckan men det tåls att slösa på gratulationerna. Som nykomling och dessutom nytt lag har man skrapat ihop 51 poäng och har därmed 10 poäng ner till tvåan. Om inte laget tagit ut all seger i förskott så lär man kamma hem full pott på kommande två matcher också, vilket i så fall resulterar i 18 av 22 vinster och endast en förlust på hela säsongen.

Framgångsagan Vårgårda IK FK är seriesegrare och tar därför klivet upp till division 5 nästa säsong.

Vårgårda IK FK har kvar att möta Floby IF (hemma söndag 17.00) och Kinnarp-Slutarps IF (hemma 3/10).

Lokalfotboll tippade i våras Vårgårda IK FK på en andra plats.

 

DET HÄR GÄLLER FÖR SISTAPLACERADE DIVISION 6-LAG
För att göra anspråk på en plats i division 6 måste ett A-lag i Utveckling A ta minst 25 procent av möjliga poäng. Inget lag är uppe i detta men två kan nå dit när serien är klar (BK Trix och Åsaka SK). Dessa lag kan alltså ta platser för något eller några sistalag i division 6. Norra Härene på 3 poäng, Spark på 4 poäng och Kindaholm på 5 poäng är de lag som ligger sämst till.

Sedan tidigare är division 6 ett lag kort då Roasjö dragit sig ur. Västergötland har alltså 95 lag men 96 platser och det skulle i normalläget betyda att om bara ett lag från Utveckling A kommer upp så klarar sig alla. Normalläget kan dock komma att ändras beroende på trafiken mellan division 3 och 4, som ju styr hela distriktsfotbollen i division 4-6. Minus i den trafiken kan äventyra något division 6-lag. Sen kan det också uppstå föreningssamarbeten till 2016 vilket gör att lediga platser uppstår.

Sammanfattningsvis är det ännu inte klart hur det blir för våra jumbolag i sexan, även om det ser bra ut för Frisco och något sämre för Spark. Den första hinten vi får i ämnet är U-seriernas färdigspelade tabeller, då vet vi om det är noll, ett eller två lag som kan kräva spel i division 6.

3 svar på ”Genomgång inför slutspurten – del 2”

  1. Angående kommentaren: ”Tappar trean Hedared poäng i någon av sina matcher kan det räcka med 4 poäng för FC Alingsås att knipa kvalplats.” Vi leder just nu med 2 poäng över Hedared. Tappar Hedared poäng får dom max 4 poäng. Då räcker det med 3 poäng för oss, inte 4. Detta betyder att vi kan säkra kval redan i morgon om vi har tur!

    Svara

Lämna en kommentar