ANNONS:
ANNONS:

Gör satsning på sina ungdomar

Vårgårda IK utökar sin satsning på sina egna ungdomar på både flick- och pojksidan. Nu startar klubben en Pre-Academy för att erbjuda mer träning och bättre träning.
– Målet är att ge alla ungdomar bästa möjliga chans att utvecklas optimalt, säger klubbens sportchef Peo Häggström.

Att starta en akademi för att utveckla satsningen på ungdomar är inget nytt i området. Det gjorde Gerdsken för några år sedan, och nu gör VIK något liknande. Skillnaden är att VIK väljer att kalla sin Pre-Academy.

– Orsaken är att många föreningar i dag kallar sina verksamheter akademier fast man inte uppfyller svenska fotbollsförbundets riktlinjer för vad en akademi måste innehålla och vad man måste erbjuda som förening. Vi strävar mot att uppfylla dessa riktlinjer på sikt men är inte där ännu i dag. Där namnvalet, säger Peo Häggström.

Syftet med satsningen är att ge alla ungdomar bästa möjliga förutsättningar att utvecklas som fotbollsspelare och individer. Detta ska ske genom flytande träningsgrupper där födelseår saknar betydelse. Istället sätts träningsgrupper ihop på individnivå, där såväl den fotbollsmässiga som den sociala utvecklingen spelar in.

– Vi vill skapa miljöer där alla placeras där de passar dem bäst just nu för att utvecklas både som individer och fotbollsspelare. Alla ska trivas och utvecklas i sin takt, säger Peo Häggström.

Johan Rysén på pojksidan och Lasse Arnoldsson på flicksidan får titlarna Pre-Academy-chefer. De ansvarar för att sätta ihop träningsgrupperna tillsammans med de ordinarie ungdomsledarna.

– I år har vi haft möjligheten att lyfta upp ett antal unga spelare till vårt seniorlag på herrsidan och är väldigt glada och stolta för det. Vi tror att Pre-Academy ökar möjligheten att ännu fler når vårt seniorlag vilket är föreningens absoluta mål på sikt, säger Peo Häggström.

Sportchefen meddelar också att satsningen på ett damlag i seriespel för tillfället avstannar något. I förstaläget startas en damlagsträningsgrupp, och nu är målet att ha ett lag i seriespel till 2021.

– Vi vill stå med ett starkt fundament både organisationsmässigt och spelarmässigt innan vi går in i seriespel. Men skulle damlagsträningsgruppen redan i vår bli så stor och organisationen redan så trimmad att möjligheten finns att gå in i seriespel 2020 så strävar vi givetvis dit, säger Peo Häggström.

Lämna en kommentar