ANNONS:
ANNONS:

Grunden Bois eller Real Madrid?

Gabor Hacker skriver i dag om hur svenska samhället erbjuder meningsfulla aktiviteter för alla människor och hur vi kan lära oss saker av varandra. Allt under vinjetten Gästskribenten.

Det är inte så många år sedan handikappade var en stigmatiserad grupp i samhället. På grund av okunskap betraktade vi människor med sina olika nedsättningar som lite ”annorlunda”. Människan har alltid varit misstänksam eller rädd för det okända. De två världskrigen under 1900-talet och det höga antalet skadade personer där ökade intresset för handikappidrott som rehabilitering.

Livet är oförutsägbart! En del föds redan med olika grader av funktionsvariationer medan andra råkar ut för allvarliga olyckor eller sjukdomar som gör att livet förändras drastiskt från ett ”normalt” liv till ett mer funktionsanpassat. I Sverige har vi många individer med funktionsnedsättningar som behöver samhällets stöd för att klara sitt vardagsliv. Hur erbjuder vi dessa människor en god livskvalité med olika fritidsaktiviteter?

Föräldrar till barn med olika funktionsnedsättningar har fått kämpa hårt för att få denna grupp inkluderad i vårt samhälle. Genom lagar och vår ökade kunskap om olika gruppers livsvillkor har man tagit större plats i samhällets vardagsliv. Sverige är ett föredöme att erbjuda individer med olika funktionsvariationer livskvalité i form av kultur, musik och fritidsaktiviteter. Det finns säkert mycket mer att göra på detta område, men vi har kommit en bra bit på väg.

Fler och fler föreningar erbjuder anpassad verksamhet för alla åldrar att utöva sin favoritsysselsättning. Man blir fascinerad över hur man på ett innovativt sätt anpassar olika funktionsnedsättningar med verktyg som gör det ”omöjliga” möjligt att deltaga i olika idrottsgrenar. På näthinnan finns Oscar ”Blade Runner” Pistorius fantastiska löparbedrift. Samhället vill verkligen erbjuda ALLA en meningsfull sysselsättning.

På det lokala planet erbjuder bland annat Långareds BoIS E-lag personer med intellektuella funktionsnedsättningar en fantastisk fin verksamhet. Att inkluderas i en förening och uppleva glädjen och gemenskapen inom idrottslivet är ett mänskligt behov för att skapa ett gott liv, även utanför idrotten. Vem minns inte glädjen, publikens stående ovationer och spelarnas spontanitet när detta underbara Långaredsgäng mottog Fotbollsgalans hederspris för 2016.

För cirka 15 år sedan kunde vi följa på Sveriges Television en dokumentärfilm om fotbollslaget Grunden Bois. Filmen fick ett stort genomslag och uppskattning. Svenska folket satt klistrade framför TV:n och det stora samtalsämnet på alla arbetsplatser var de härliga personligheterna Tony, Rektorn, Nordan, Jocke och många andra. Ingen ville missa serien och berättelsen om Grunden Bois. Det måste varit en tittarsuccé för SvT.Serien om Grunden Bois öppnade ögonen på svenska folket och man bidrog starkt till att ytterligare öka förståelsen för personer med funktionsvariationer.

Inom kulturen har vi Glada Hudik-teatern som ett lysande exempel på att vi har mycket att lära av varandra. Även inom biovärlden har det visats många känslomässiga filmer med skådespelare som har olika funktionsnedsättningar. De välregisserade filmerna ”Hur många lingon finns det i världen?” eller ”Hur många kramar finns det i världen?” lämnar ingen oberörd.

Vad kan vi lära av människor med olika bakgrund och olikheter? Många har bevisat, trots svåra livsvillkor, att inget är omöjligt. Den enorma viljan och äkta glädjen alla dessa idrottsutövare utstrålar ger mig personligen en tankeställare. Vi glömmer ofta av att GLÄDJEN är det viktigaste i allt vi gör. Vi tar livet för givet och kan inte alltid uppskatta det vardagliga. Den raka och ärliga kommunikationen är också något vi kan lära av varandra. Det som sägs kommer från hjärtat! Alla har vi förutfattade meningar och bär på fördomar. Här möter vi en grupp som oftast är fördomsfri och behandlar alla lika. Alla har vi behov av att visa känslor, men detta är också något som vi i vissa sammanhang håller inne.

Skulle TV tablån sända Grunden Bois eller Real Madrid på samma tid och dag skulle jag välja Bois alla dagar i veckan. Personligen värdesätter jag de mänskliga värdena som berör mig mycket mer än välbetalda, välfriserade och välformulerade världsstjärnor. Det penningslösa, det osminkade, det personligt äkta och det prestigelösa går djupare in i hjärtat och folksjälen.

”Det finns en plats för alla inom idrottsfamiljen och tänk vad mycket vi har att lära av varandra!”

Gabor Hacker

FAKTA GABOR HACKER
Födelseår: 1954.
Familj: Fru Lena och fyra barn Andrea, Martina, Benjamin och Alice.
Bor: Vårgårda.
Klubbar i karriären: Borås GIF, Norrby IF, Byttorps IF, Vårgårda IK, Fåglums IF.
Lokal favoritklubb: Norrby IF och Vårgårda IK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Sportchef i VIK.

3 svar på ”Grunden Bois eller Real Madrid?”

 1. Helt rätt Gabor! Underbara är de människorna/ barnen. De lever i nuet och gläds ofta åt det lilla. Vi har mycket att lära av dom. Kram Anethe

  Svara
 2. Mitt allra bästa Gothia Cup-minne ihop med det när jag dömde final på Nya Ullevi för snart två decennier sedan är när jag besökte samma turnering för två år sedan.
  På Kviberg firade en kille i Grunden BoIS en reducering till 1-17, som om han vunnit VM-guld. Efter ett ärevarv och därpå ”Sälen” samlade han ihop sitt lag och de utbrast i ett glädjevrål!
  Lagkänsla och idrott när den är som bäst!
  mvh Kenneth O

  Svara

Lämna en kommentar