ANNONS:
ANNONS:

Har du knäsmärta? Fråga foten om varför!

Nu gör Yohanna Friborg debut här på lokalfotboll.se/0322. I dag skriver hon om kopplingen mellan knä och fot, och att många delar i kroppen har ett samband med varandra.

Det är lätt att man fokuserar på själva skadeområdet, ta knät som exempel. Har du en knäskada så fokuserar man ofta på att optimera knäts funktion, ofta i form av stabiliserade övningar. Men så lätt är det inte, om man vill lösa ett problem på längre sikt.

Vi är inga knäleder som går runt utan knäleden sitter fast på en mojäng som heter ben, och benet sitter fast på ett bäcken som smälter ihop med en bål, som hänger ihop med ett huvud som löper ut i två armar. En sådan mojäng som kallas för kropp. Så för att fixa knät behöver man fixa kroppen, eftersom den är en liten del av något mycket större.

Jag brukar säga att knät är en transportled mellan höft och fot, och om varken foten eller höften fungerar optimalt, ja då finns det en led mittemellan som får ta dessa kompensationer, knät. För i en fot finns det 26 stycken ben som skall röra sig väldigt mycket, och jag träffar många fotbollsspelare på vår klinik som inte har fötter som rör sig som de skall. Alltså skapas kompensationsmönster.

Ta ett av tre rörelseplan som kroppen tar sig framåt i, rotation. Om rotationen inte fungerar i foten så måste den tas ut i en annan led, ofta de närmsta leden, och i detta fallet blir det att kika upp och ropa på knäet, “rotera”!!, gillar knäet att rotera?! Nej, och PANG där rykte ett främre korsband (som skall bromsa rotationskrafter i knäna).

En av de erfarenheterna jag har kring fotbollsspelare med korsbandsskador är att man rehabiliterar med stabiliserade träning. Men där kan jag tycka att man bara har gjort halva jobbet, för man har ju bara åtgärdat själva skadan men glömt att titta på VARFÖR skadan uppstått! En så kallad screening eller en rörelseanalys, där man ser dessa avvikelser i form av nedsatt rörelseomfång i kroppen. Och hos en fotbollsspelare med främre korsbandsskada så skulle det vara väldigt intressant att se om man har full rotation i höften och foten, eftersom det är ett rotationsvåld som påfrestar våra korsband.

För vad jag vet så är inte fotbollsspelare kända för sin smidighet, utan för sig graciösa stelhet! Så skulle vi få foten att röra sig mer så skulle vi minska krafterna i knät, och på så sätt också minska risken för kompensationsmönster i form av ökad rotation i knäna. Jag tror att man skulle kunna ta “knäkontroll-träning” till en högre nivå, där man kombinerar stabiliserande träning ihop med rörelseträning. Att man ser knäna som en del av något större, och att rehabiliteringen för ett knä faktiskt involverar även fot och höft. Och självklart skall detta vara något som är inlagt i den skadeförebyggande träningen som är en del av den totala veckoträningen hos en fotbollsspelare. Allt för att minimera riskerna för att få skador. En skada kan riskera fotbollsdrömmen, om att en dag bli bäst!

“Tar du dig inte tiden för skadeförebyggande träning kommer du snart att få ta dig tid till rehabilitering.”

FAKTA YOHANNA FRIBORG
Födelseår: 1986.
Bor: Alingsås.
Familj: Sönerna Elliot och Oliver, min man Anders.
Utbildning: Femårig utbildning inom avancerad manuell medicin med vidareutbildning inom idrottsmedicin. Även flertalet andra vidareutbildningar.
Yrke: Leg. Naprapat, driver Alingsås Idrottsklinik.
Fotbollsbakgrund: Började spela vid 7 års ålder, då i Alingsås KIK. Sedan vidare till klubbar som Holmalunds IF, Huddinge IF, Tyresö och Bollstanäs.

Lämna en kommentar