ANNONS:
ANNONS:

Hårdare tag mot ovårdat språk

Ropa inte könsord som ”kuk” eller ”fitta” när du missar mål. Då finns nämligen risken till en längre avstängning än tidigare.
Detta då svensk fotboll tar hårdare tag mot just grövre språk på fotbollsplanen.

Domare

Inom Västergötlands fotbollförbund finns en Disciplingrupp som granskar inkomna ärenden i den lokala fotbollen. Varje år kommer det in cirka 300 ärenden på gruppens bord som ska diskuteras. Förhoppningen är givetvis att dessa ärenden ska minska varje år, men nu finns det all anledning att tro att de istället kommer att öka.

Svensk fotboll ändrar nämligen hanteringen av ärenden till följd av ”könsord mot sig själv”, det vill säga sådant som uttrycks i besvikelse över exempelvis en missad målchans eller passning.
Tidigare har dessa förseelser enbart renderat en match automatisk avstängning i samma tävling eller serie. Men nu kommer ärendena att tas upp i Discplingruppen och därmed riskerar spelaren ifråga normalt en veckas avstängning från allt spel.

Könsord riktade mot motspelare eller domare hanteras som förut och ger normalt två respektive tre veckors avstängning. Nytt i straffskalan är också att rasistiska tillmälen bestraffas hårdare än tidigare.

Bestraffningsärende kommer också att upprättas mot spelare som spelat trots avstängning. Tidigare har endast föreningen ifråga ställts till ansvar för spel med obehörig spelare.

2 svar på ”Hårdare tag mot ovårdat språk”

 1. Vad menas med detta? Jag har aldrig ens sett någon varnas för att ha skrikit sådana ord mot sig själv, och tycker inte heller att man bör få något strängare straff för det. Står det alltså sedan tidigare i reglerna att känsloyttringar mot sitt eget spel av detta slag ska rendera i ett rött kort?

  Svara
  • Yes, könsord har renderat rött kort även om det varit riktat mot sig själv. Det har tillsammans med målchansutvisning givit en match avstängning, men ingen vidare rapport med ytterligare tidsavstängning. Med är nu alltså ändrat, så att könsord mer är att likna vid en grov utvisning.
   // Jonas

   Svara

Lämna en kommentar