ANNONS:
ANNONS:

Härligt att det är igång

Efter första matchhelgen för 2018 är det på sin plats med en liten Bredsida. Självklart med stort fokus på träningsmatcher. 

Träningsmatcherna är i gång. Det betyder också att eftersnacket är igång.

Den som vinner: – Visst, det är träningsmatch, men det är alltid gött att vinna.

Den som förlorar: – Vi lägger ingen vikt på resultatet.

Detta är kanske de mest använda tränarkommentarerna den här delen på året när träningsmatcherna pågår. Självklart ingår det i tränarens jobb att stärka sina mannar mentalt men lika självklart är det att det finns en sanning i båda uttalandena.

Det är alltid roligare att vinna än att förlora. Även om det är den 17 februari, tre minusgrader och tränarstaben gör sju byten i andra halvlek. Men samtidigt kan man aldrig värdera en vinst i en träningsmatch som något annat än vad det är. Alltså en vinst i en träningsmatch.

Man vet inte hur motståndet prioriterar matchen och man vet lika lite om vad de valt att fokusera på så här i inledningen av säsongen. En del tränare nöter enkom försvarsspel första månaden och lämnar därför anfallsspelet helt utan instruktioner de första matcherna. Andra väljer ett annat upplägg. Klart är emellertid att inget lag hunnit med helheten innehållande detaljer som fasta situationer och annat, och därför blir en träningsmatch heller aldrig en fullskalig kraftmätning mellan två enheter.

Med det sagt vill jag understryka att jag trots allt tycker om träningsmatcher. Som spelare är det ett konkret kvitto på att den första delen av säsongen är avklarad och att belöningen nu kommer i form av matcher. Rent fysiskt är det ofta skönt att få en rejäl genomkörare, som en match ofta tjänar bättre som än en vanlig träning.

Som betraktare tycker jag också om träningsmatcher. Tillhör säkerligen dem som emellanåt lägger för stor vikt på resultatet och snackar upp lag som radar upp segrar. Samtidigt är det just resultatet som är det enda mätbara på ett lags form och styrka inför stundande säsong, så mänskligheten lär fortsätta att kommentera och dra låtsasanalyser av fenomenet träningsmatcher. Sen är det upp till tränarna att tona ner det i sitt eftersnack. Och det är ju lektion 1A för alla tränare:

Den som vinner: – Visst, det är träningsmatch, men det är alltid gött att vinna.

Den som förlorar: – Vi lägger ingen vikt på resultatet så här års.

………………………..

Vårgårda blev nollat av Dalstorp som vann lördagens match med 2-0. Intressant att det var ett par provspelare med i VIK som vi får se om det blir något av.

………………………..

AFC blev även de utan gjorda mål framåt. Nittorp vann med matchens enda mål i en tillställning som enligt rapporterna inte var den mest sevärda. Vi får också vänta med att slå fast vem som blir den nya klubbens första officiella målskytt.

………………………..

Gerdsken var enda lokala lag som tog en seger i säsongsprologen. Defensiven är tydligen intakt från 2017 då man höll nollan och vann mot division 2-laget Gauthiod. Rivjärnet William Drake blev matchvinnare med sitt mål efter paus.

………………………..

Frisco fick med sig 2-2 från bortamötet med Ytterby. Var nog en ganska behaglig start på matchandet för Leif Andersson som nu kan jobba vidare i lugn och ro.

………………………..

AIF rasade ihop i slutet av deras match när Gunnilse repade sig och ordnade 3-3. Om det var en fysisk eller mental kollaps har väl mindre betydelse antar jag, och oavsett finns det tid att gnugga in det som fattas för att laget ska hålla ihop i 90 minuter.

………………………..

SAIK spelade också de 3-3, i deras fall borta mot Halvorstorp. Som Bjärkebo skäms jag över att två av de tre målskyttarna var nya bekantskaper för mig. Får försöka lära mig det där innan säsongen drar igång på allvar.

………………………..

I Helsingborg var ett annat gäng med Bjärkebor och spelade SM-slutspel i futsal för F15. Där lyckades SAIK/SMSK ta sig vidare till semifinal och kunde till slut kvittera ut en magnifik bronspeng. Inget dåligt facit, och en härlig avslutning på en härlig futsal-vinter för de tjejerna.

………………………..

På torsdag ska jag till Mjörnvallen. Det är någon form av Idrottscafé som bjudit in mig för att prata om… hmm… mig. En synnerligen oväntad inbjudan, och just nu sliter jag med att få ihop någon form av material att prata om. Det blir i princip uteslutande fotboll där jag tänkt gå igenom mina år som spelare, tränare, journalist, kommentator och bloggare. Nervöst och en smula obekvämt, det är ju som bekant alltid lättare att prata och skriva om andra än om sig själv. Men de ä la bara å kåsta sig utför stupet, som vi säger på landet.

………………………..

På tal om Mjörnvallen. Hörde rykten om att Länstyrelsen om inte sätter stopp för så i alla fall bromsar upp bygget av de nya fotbollsplanerna. Antar att det sprider en viss oro i Gothia Cup-gruppen inför sommarens äventyr, om ryktena stämmer vill säga.

………………………..

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan

Lämna en kommentar