ANNONS:
ANNONS:

Hjärtfel avslutade Rickards karriär

Alingsås IF:s anfallare Rickard Hedberg har inte setts till på Mjörnvallen i år. Det beror på att ett hjärtfel tvingat honom att avsluta sin karriär, endast 23 år ung.
– Det känns fortfarande riktigt tungt faktiskt, säger Rickard några månader efter beskedet från läkarna.

Jag såg ett av Rickards Hedbergs första inhopp i Alingsås IF:s representationslag för några år sedan. Sedan dess har mycket hänt. Hedberg har vuxit till sig och blivit en rejäl senior, och har också gjort sig känd som en måltjuv när han avgjort en del matcher för grönvitt de senaste åren.

Men i år har det varit tyst om anfallaren. Hans sista framträdande i AIF-tröjan blev Sparbanken Cup i Vårgårda i januari månad. Efter det visade det sig att hans medfödda hjärtfel förvärrats så till den grad att karriären var tvungen att avslutas.

– Det var i vintras jag blev yr och kände mig konstig under en träning. Då åkte jag in och kontrollerade mig, och då var det bara två veckor kvar till den årliga kontrollen jag alltid har gjort. Efter det har jag gjort ytterligare en kontroll och problemen har blivit så mycket värre att det inte fanns något annat val än att sluta med fotboll, säger Rickard, som berättar att det medfödda felet heter aortastenos.

– Felet är att den ena hjärtklaffen som inte öppnar sig helt. Men det senaste året har den vuxit och då täpper den igen så att blodet inte kan pumpa ut i kroppen på samma sätt som tidigare.

Efter beskedet är det endast lättare vardagsmotion som gäller för Rickard. Pulsen får inte stiga för mycket, men någon operation för att åtgärda problemet är inte aktuell i nuläget.

– Det är ganska stora risker med en operation så det gör man bara i krissituationer. Nu kan jag ändå leva ett normalt liv bortsett från fotboll och annan intensiv träning.

Beskedet har varit tufft att tackla för Rickard Hedberg. Han fyllde 23 år för någon vecka sedan, och för första gången blir det nu en sommar utan heta fotbollsmatcher.

– Det har varit tårar och allt möjligt, och jag har fortfarande inte landat helt i det här. Jag är ofta nere på Mjörnvallen och är med på kvadraten och passningsövningar, men så fort det blir hårdare övningar måste jag kliva av. Det är väldigt tufft faktiskt.

Har du funderat på att bli ledare eller tränare för att hitta en annan roll i klubben?
– Vi har pratat om det lite men det är inget jag har bestämt mig för ännu. Just nu vill jag bara vara med laget och kompisarna så mycket som möjligt så får vi se om det kan bli något annat i framtiden.

FAKTA AORTASTENOS
Aortastenos begränsar klaffens förmåga att helt öppna och stänga sig. Aortastenos kännetecknas av ”förkalkning” – eller ansamlingar av kalkavlagringar – på klaffbladet, flikarna av vävnad som öppnar och stänger sig för att reglera det enkelriktade blodflödet genom klaffen. Som ett resultat strömmar mindre syrerikt blod från lungorna till hjärnan och ut i resten av kroppen, vilket kan orsaka symtom som exempelvis svår andfåddhet och extrem trötthet.

Aortastenos…
… drabbar upp till 7 % av befolkningen över 65 år.
… drabbar upp till 10 % av befolkningen över 85 år.
… är Europas vanligaste hjärtklaffsjukdom.
…. som inte behandlas leder vid 50 % av fallen till döden inom två år efter de första symtomen – och endast 20 % av de insjuknade lever inom fem år.
Källa: Hjärtklaff.se

FOTNOT
Rickard Hedberg är inte ensam om att på senare tid ha behövt avsluta sin spelarkarriär på grund av hälsoskäl. Långareds Jerry Kahlin fick nyligen beskedet att hans hjärtstatus inte är vad den borde vara och rådet från läkarna var att omedelbart sluta med att spela fotboll. Ingen mer Jerry Kahlin i Långareds tröja med andra ord.

Lämna en kommentar